lauantai 17. kesäkuuta 2017

Trump salamurhattiin Julius Caesarin sovituksessa New Yorkissa – näytelmä keskeytyi Trumpin kannattajan rynnättyä lavalle...

Hmmmmm - vai niin - että tällaista näytelmää tällä kerralla...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Trump salamurhattiin Julius Caesarin sovituksessa New Yorkissa – näytelmä keskeytyi Trumpin kannattajan rynnättyä lavalle

Yhdysvaltojen poliittisen kahtiajaon kärjistyminen näkyi teatterilavalla jo marraskuussa.



Newyorkilainen Public Theater esittää William Shakespearen Julius Caesar -näytelmää Central Parkissa. Nimiroolin esittäjä Gregg Henry on näytellyt Trumpin kaltaista hahmoa ABC:n Scandal -sarjassa.
OIKEISTOLAINEN mielenosoittaja on saanut syytteet luvattomasta tunkeutumisesta ja häiriön tuottamisesta sen jälkeen, kun hän ryntäsi lavalle kesken William Shakespearen Julius Caesar -näytelmän perjantai-iltana New Yorkissa, kertovat sanomalehdet The New York Times ja The Guardian.

Mielenosoittaja huusi lavalle rynnätessään ”lopettakaa oikeistoa vastaan suunnatun poliittisen väkivallan normalisointi”, ”tätä ei voi hyväksyä” ja ”tämä on väkivaltaa Donald Trumpia vastaan”.

Vain hetkeä ennen lavalle nousemista näytelmän päähahmo Trump puukotettiin hengiltä. Shakespearen alkuperäisessä, 418 vuotta vanhassa näytelmässä päähahmo on Julius Caesar, mutta New Yorkissa esitetyssä sovituksessa Caesarista on tehty Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.

Samalla kun mielenosoittaja nousi lavalle huutamaan, toinen mielenosoittaja nousi penkiltään ja kuvasi koko tapahtuman Twitteriin. Kuvaaja huusi samalla, että ”te kaikki olette goebbelseja”.

”Te olette kaikki natseja niin kuin Joseph Goebbels! – – Te yllytätte terroristeja. Steve Scalisen veri on teidän käsissänne!” kuvaaja jatkoi.

Scalise on Yhdysvaltojen republikaanipuolueen johtohahmoja. Hän haavoittui vakavasti ammuskelussa Virginian osavaltiossa keskiviikkona.


The New York Timesin mukaan tapahtuman kuvannut mielenosoittaja Jack Posobiec on Trumpia tukeva aktivisti ja salaliittoteoreetikko.

Näytelmä keskeytyi hetkeksi, kun mielenosoittajat saatettiin pois lavalta ja yleisöstä. Valtaosa yleisöstä ei pitänyt keskeytyksestä, sillä lavalle rynnännyt mielenosoittaja pyrittiin buuaamaan hiljaiseksi. Kun mielenosoittajat saatettiin ulos, yleisö taputti.

Poliisi pidätti lavalle rynnänneen mielenosoittajan sen jälkeen kun hän ei suostunut poistumaan paikalta, The New York Times kertoo. Hänet vapautettiin myöhemmin.

Free Shakespeare in the Park -esityksiä järjestävä The Public Theater tviittasi tapauksen jälkeen, että ”maksettujen mielenosoittajien pari keskeytti hetkeksi Julius Caesar -esityksemme, kuten odotettua”.

”Vaikka me olemme perustuslain ensimmäisen lisäyksen [sananvapautta käsittelevä lisäys] puolustajia, tämä häiriö oli valitettavasti osa sosiaalisen median aikaansaamaa maksettua strategiaa”, teatteri jatkoi.

Earlier this evening, a pair of paid protestors briefly disrupted our performance of JULIUS CAESAR, as anticipated. (1/4)
While we are champions of the first amendment, this interruption unfortunately was part of a paid strategy driven by social media. (2/4)

The New York Times muistuttaa, että Julius Caesarin sovittaminen esitysajan poliittisen tilanteeseen on pitkäaikainen perinne. Vuonna 2012 toinen yhdysvaltalainen sovitus näytelmästä esitti päähahmon silloisena presidenttinä Barack Obamana. Myös tuolloin päähahmo salamurhattiin, kuten näytelmään kuuluu.

The Public Theaterin sovitus Julius Caesarista on kuitenkin aiheuttanut poikkeuksellisen paljon sanaharkkaa erityisesti sosiaalisessa mediassa. Teatterin ohjelmistoa tukeneet yritykset Delta Air Lines ja Bank of America vetivät näytelmäsovituksen takia tukensa pois.

Teatterin taiteellinen johtaja Oskar Eustis piti muutama päivä sitten ennen näytelmän alkua puheen, jossa hän puolusti teatterin tehtävää toimia peilinä, joka saattaa toisinaan paljastaa järkyttäviä ja ärsyttäviä asioita.

”Kuka tahansa, joka näkee näytelmän tänä iltana – – saa tietää, että ei Shakespeare eikä The Public Theater voisi mitenkään puolustaa väkivaltaa ratkaisuna poliittisiin ongelmiin”, Eustis sanoi ja jatkoi:

”Päinvastoin, tämä näytelmä varoittaa yrityksistä säilyttää demokratia ei-demokraattisin keinoin. – – Se ei pääty kovin hyvin.”



Julius Caesarin uutta sovitusta on esitetty New Yorkissa toukokuun 23. päivästä alkaen. Perjantai oli ensimmäinen kerta, kun näytelmä keskeytettiin mielenosoittajien takia. Sovituksen viimeinen esitys on sunnuntaina.

Yhdysvaltojen poliittisen kahtiajaon kärjistyminen näkyi teatterilavalla jo marraskuussa. Tuolloin Trump vaati anteeksipyyntöä Broadwaylla pyörivän Hamilton-musikaalin esittäjiltä. Kohu syntyi varapresidentiksi valitun Mike Pencen käynnistä musikaalissa.

Esityksen lopussa varapresidentti Aaron Burria näytellyt Brandon Victor Dixon kiitti Penceä läsnäolosta ja luki julkilausuman, jossa ”monimuotoisen Amerikan” edustajat ilmaisivat huolensa siitä, puolustaako uusi hallinto heidän planeettaansa, lapsiaan, vanhempiaan ja erottamattomia oikeuksiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti