maanantai 12. kesäkuuta 2017

Trump ilmoitti nyt sen, mistä hän vaikeni Euroopan-matkallaan: Yhdysvallat on kuin onkin sitoutunut puolustamaan Nato-liittolaisiaan...

Hmmmmm - vai niin - pelimiehiä sano...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Trump ilmoitti nyt sen, mistä hän vaikeni Euroopan-matkallaan: Yhdysvallat on kuin onkin sitoutunut puolustamaan Nato-liittolaisiaan

Vielä Naton huippukokouksessa Trump keskittyi vaatimaan liittolaisilta lisää rahaa.





Romanian presidentti Klaus Iohannis ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden perjantaina.
YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump ilmoitti viikkojen välttelyn jälkeen perjantaina, että hän tukee puolustusliitto Naton perussopimuksen velvoitetta puolustaa liittolaisiaan.

Trumpille oli järjestetty toukokuun lopulla tilaisuus sitoutua selväsanaisesti Naton viidenteen artiklaan, jonka mukaan jäsenmaat puolustavat hyökkäyksen kohteeksi joutunutta liittolaistaan. Naton huippukokouksessa hän jätti tilaisuuden näkyvästi käyttämättä.

Sen sijaan Trump moitti Nato-liittolaisia liian vähäisistä maksuista, mikä hänen mukaansa tarkoitti, että muut jäsenmaat olivat Natolle ”velkaa”.

TODELLISUUDESSA Nato-maat ovat sitoutuneet korottamaan puolustusmenojaan kahteen prosenttiin bruttokansantuotteestaan vuoteen 2024 mennessä. Kyse ei ole velasta Yhdysvalloille.

Verkkolehti Politico paljasti Trumpin Euroopan-vierailun jälkeen, että presidentti oli poistanut valmiiksi kirjoitetusta puheestaan kohdan viidennestä artiklasta. Lehden mukaan ulkoministeri Rex Tillerson, puolustusministeri James Mattis ja turvallisuuspoliittinen neuvonantaja H. R. McMaster olivat etukäteen varmistaneet, että viides artikla mainitaan juhlapuheessa.

Vaalikampanjansa aikana Trump oli esittänyt väheksyviä huomautuksia Natosta ja asettanut Yhdysvaltain tuen ehdoksi liittolaisten maksuhalukkuuden. Ratkaisevan virkkeen poistoa Brysselin-puheesta on pidetty Trumpin omana ratkaisuna, johon Yhdysvaltain itsellisyyttä korostava neuvonantaja Steve Bannon on saattanut vaikuttaa.

MISTÄ Trumpin mielenmuutos mahtaa johtua?

Trump piti puheensa perjantaina Yhdysvalloissa vierailevan Nato-liittolaisen, Romanian presidentin Klaus Iohannisin rinnalla Valkoisessa talossa. Puheessaan Trump viittasi siihen, että Naton muiden jäsenmaiden yhteydenotot olisivat vaikuttaneet muutokseen.

”Kuten tiedätte, olen ajanut sitä, että Natoa vahvistetaan jakamalla vastuut ja kustannukset paremmin”, Trump sanoi.

Trumpin mielestä hänen työnsä on tuottanut hedelmää, koska ”rahaa on alkanut virrata Natoon”.

Trump kiitteli erikseen Iohannisia siitä, että tämä oli kasvattanut maansa puolustusbudjettia. Romania liittyi Natoon vuonna 2004.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Romanian presidentti käytti tilaisuutta hyväkseen mainostaakseen yhteisen puolustuksen merkitystä ”aggressiivista Venäjää” vastaan.

”Mielestäni meidän pitää puhua hyvin selkeästi, yksinkertaisesti ja suoraan Venäjästä ja Venäjän kanssa”, Iohannis sanoi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti