torstai 8. kesäkuuta 2017

Tiedusteluraportti: Venäjä yritti hakkeroida Yhdysvaltojen vaalijärjestelmää kuukausia...

Hmmmmm - vai niin - tuskin on ns. valeuutinen vaan totista totta...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Tiedusteluraportti: Venäjä yritti hakkeroida Yhdysvaltojen vaalijärjestelmää kuukausia

Uutissivustolle vuodetusta NSA:n salaisesta asiakirjasta ei selviä, onnistuiko hakkerointi.


Äänestäjiä presidentinvaaleissa marraskuussa 2016. Paljastuneen asiakirjan mukaan GRU pyrki murtautumaan yhdysvaltalaisyrityksiin, jotka vastasivat äänestäjien rekisteröitymispalveluista.
YHDYSVALTOJEN tiedusteluorganisaatio NSA:n salainen raportti paljastaa, että Venäjän sotilastiedustelu yritti toistuvasti murtautua Yhdysvaltojen vaalijärjestelmään ennen presidentinvaaleja viime vuonna.

Asiakirja, joka on päivätty toukokuun 5. päivälle 2017, vuodettiin uutissivusto Interceptille. Asiakirjan mukaan hakkerointioperaatio kesti kuukausia ja päättyi vain muutama päivä ennen 8. marraskuuta pidettyjä vaaleja.

Operaatiossa Venäjän sotilastiedustelu GRU pyrki murtautumaan yhdysvaltalaisyrityksiin, jotka vastasivat äänestäjien rekisteröitymispalveluista. Se kalasteli yritysten työntekijöiden käyttäjätunnuksia ja salasanoja sähköposteilla, jotka oli naamioitu Googlen lähettämiksi. NSA:n mukaan eräässä yrityksessä seitsemän työntekijää päätyi tietojenkalastelun ”mahdollisiksi uhreiksi”, ja ainakin yhden käyttäjätiedot todennäköisesti päätyivät vääriin käsiin.

Myöhemmin GRU lähetti yrityksen työntekijän nimiin naamioituja sähköposteja levittääkseen liitetiedoston avulla haittaohjelmaa, jonka tarkoitus oli avata hakkereille pääsy yrityksen tietojärjestelmiin.

NSA:N raportin mukaan operaation onnistuminen ja se, mitä tietoja on varastettu, eivät ole selvillä. Toistaiseksi yhdysvaltalaisviranomaiset ovat vakuuttaneet, ettei venäläisten tekemällä hakkeroinnilla ollut vaikutusta itse vaaleihin.

Intercept ei ole kertonut, kuinka se sai asiakirjan käsiinsä. Kuitenkin pian artikkelin jälkeen Yhdysvaltojen oikeusministeriö kertoi pidättäneensä Reality Leigh Winnerin, 25, epäiltynä vuodosta. Winner työskentelee kansalliseen turvallisuuteen liittyvässä yhtiössä. Häntä uhkaa kymmenen vuoden vankeustuomio.

NSA ei ole kommentoinut vuotoa tai asiakirjaa, joka on Interceptin mukaan toistaiseksi yksityiskohtaisin julki tullut Yhdysvaltain viranomaisten selvitys Venäjän sekaantumisesta viime syksyn presidentinvaaleihin. Asiakirja ei kuitenkaan kerro tarkemmin, millaisiin tiedustelutietoihin sen johtopäätökset perustuvat.

Aiemmin Yhdysvaltain tiedustelupalvelut ovat todenneet, että Venäjä hakkeroi vaalikampanjan aikana demokraattipuolueen tietojärjestelmiä ja vuoti löytämiään tietoja julkisuuteen luultavasti demokraattiehdokas Hillary Clintonin haitaksi. 

Venäjä on toistuvasti kiistänyt osuutensa, joskin viime viikolla Venäjän presidentti Vladimir Putin vihjasi, että valtiollisten toimijoiden sijaan asialla on voinut olla itsenäisesti toimineita ”isänmaallisia” venäläishakkereita.

Kongressi ja liittovaltion keskusrikospoliisi FBI myös selvittävät vaaleissa presidentiksi valitun republikaani Donald Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti