perjantai 30. kesäkuuta 2017

Mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa osa 10...

Edellisen osan loppupuolella kirjoitin mm seuraavaa:

Täytyy myöntää avoimesti, että em. koulutusalajohtajan valintaprosessikohellus kypsytti minuakin. 

Silloin kävi käytännössä ensimmäistä kertaa mielessäni, että olisiko sittenkin parasta lähteä hiukan lähempää seuraamaan > vaikuttamaan kuntapoliittiseen päätöksentekoon. 

Seuraavat kuntavaalithan olivat vuonna 2000.

Pohdiskelu jatkuu myöhemmin - ollaan siis jo 2000-luvulla Kemissä, mutta palaan seuraavassa osassa 1990-luvun puolenvälin tuntumaan, uusiin kuvioihin ja ehkä tuosta jäähalliprojektistakin on pakko hiukan kirjoittaa...

____________________________________________________________________

Kemin ammattioppilaitos oli aloittanut yhteistyön Luoteis-Venäjälle Murmanskiin lähinnä rakennuspuolen osa-alueella. Kemian osastolla, laboranttien yhteistyötä oli ollut Viron Tartoon jo pitkän aikaa.
Myös läänitasolla oli erilaisia yhteistyömuotoja Murmanskiin. Minulla oli mahdollisuus osallistua 20.-24.9.1993 Murmanskissa Lapin lääninhallituksen koulutus- ja sivistysyksikön organisoimalle opinto- ja tutustumismatkalle. Ryhmässä oli mukana 3 opettajaa ja 25 oppilasta eri toisen asteen oppilaitoksista Lapin läänistä. Matkamme oli mielenkiintoinen avartaen opetuksellisia näköalojamme. 
Olimme pääsääntöisesti matkaamme erittäin tyytyväisiä. Tyytyväisyyttämme lisäsi se, että osalla meistä oli mahdollisuus tutustua varsinaisen opetuksellisen asiamme ja erilaisten tutustumiskäyntien lisäksi paikallisiin ammattikuvataiteilijoihin heidän esitellessään teoksiaan meille pienessä ART NORD-galleriassa Severomorsk-nimisessä kaupungissa Muurmanskin pohjoispuolella. 
Sinä mahdollisesti tiedät, että Severomorsk on ns. suljettu kaupunki, Venäjän pohjoisen laivaston tukikohta, edelleenkin todennäköisesti eräs maailman suurimmista laivastotukikohdista.

Siitä käynnistä käynnistyi Kulttuuriyhteistyöprojekti 1994 - toiminta, joka jatkuu vieläkin tosin tällä hetkellä säästölikillä.

Ehkä edellisestä jossakin vaiheessa lisää myöhemmin. Tärkeimmät yhteistyökumppanit Severomorskista ovat olleet kulttuuriosaston johtaja Olga Katsaran (asuu eläkkeellä nykyisin Moskovassa) ja kuvataiteilijat Anatoly Sergienko sekä Ivan Voron. Kaikki perheineen...

Pistän muistin virkistämiseksi pätkän Kulttuuriyhteistyöprojekti 1994- kirjauksista päättyneeltä vuosilta 1994-2000:


Vuosi 1994

Asia on ollut aikanaan esillä kemiläisten kuvataiteilijoiden kanssa ja asiat etenivät kiivaasti siten, että saimme virallisen kutsun ja lähdimme pitämään näyttelyn Muurmanskiin ja Severomorskiin alkukesästä 1994. Samalla tutustuimme severomorskilaisten ja muurmanskilaisten kuvataiteilijoiden erilaisiin toimintatapoihin 8.‑15.6.1994 välisenä aikana.
Matkalla mukana olivat kuvataiteilijat Olavi Korolainen ja Anssi Hanhela sekä allekirjoittanut yhteyshenkilönä. Näyttelyissä em. kuvataiteilijoiden töiden lisäksi oli Jorma Kuulan ja Marika Hakalan töitä.
Näyttelyt saivat erittäin myönteisen vastaanoton ja runsaasti julkisuutta.
Severomorskissa, kaupungin kulttuuriosaston johtaja Olga Katsaran ja paikalliset kuvataiteilijat toivovat yhteistyön virallistamista kaupunkien välillä käynnistetyn kuvataideyhteistyön edistämiseksi ja tukemiseksi.

Severomorskista kutsuttiin vastavuoroisuusperiaatteella kuvataiteilijaryhmä 7.-12.10.1994 väliseksi ajaksi Kemiin.
Severomorskista saapuvaan ryhmään kuului kolme paikallisen kuvataideyhdistyksen jäsentä; Anatoly Sergienko, Ivan Voron ja Juri Lekomtsev. Em. henkilöistä kaksi ensin mainittua pitivät ryhmänäyttelyn Kemissä Pohjolan Sanomien aulassa 8.‑ 30.10 1994 välisenä ajanjaksona.
Ryhmän taiteellisena johtajana toimi Anatoly Sergienko.

Todettakoon, että em. kuvataiteilijat ovat pitäneet näyttelyitä monissa maissa eri puolilla maailmaa. Heidän tuotantonsa koostui aivan viime vuosien teoksista, joita näyttelyssä oli yhteensä lähes viisikymmentä.
Avajaispuheessaan Kemin kulttuuriasianjohtaja Unto Käyhkö piti esillä olevia töitä erittäin mielenkiintoisina, raikkaina ja tasokkaina.

Em. vierailuajankohdaksi Kemiin saapui myös Severomorskin kulttuuriosaston johtaja Olga Katsaran. Alustavasti Severomorskin kulttuuriosaston johtajan Olga Katsaranin, Kemin kulttuuriasiainjohtajan Unto Käyhkön, Kemin kuvataiteilijat ry:n johtohenkilöiden ja allekirjoittaneen välisissä neuvotteluissa päätettiin alustavasti vuosien 1995‑1997 yhteistyömuodoista.
Tulevaisuudessa yhteistyötä on päätetty laajentaa koskemaan myös muita kulttuurialoja esim. musiikkia.

Virinnyt yhteistyö perustuu vastavuoroisuuteen ja henkilökohtaisten suhteiden kehittymiseen lähitulevaisuudessa ja se todennäköisesti tuo monia uusia, arvaamattomia mahdollisuuksia monella eri elämän alueella.

Vuosi 1995

Kävin vaimoni Tuula Pyykön ja kemiläisen taidegraafikon Riitta Moilasen kanssa kesäkuussa 1995 vierailulla Severomorskissa/Muurmanskissa, jolloin meillä oli mahdollisuus tutustua monipuolisesti em. alueen kulttuuritarjontaan.

Elokuussa 1995 Severomorskista saapui tasokas 12‑hengen TERIBERKA‑niminen naiskuoro Kemiin VIIKINKIKESÄ 1995‑tapahtumaan, kulttuuriosaston johtajan Olga Katsaranin johdolla.

Marraskuussa 1995 Severomorskissa vieraili kemiläinen valtuuskunta, johon kuului vs. kaupunginjohtaja Jorma Virtanen, kaupungingeodeetti Tapani Onkalo, kulttuuritoimenjohtaja Unto Käyhkö ja elinkeinoneuvoja Aino Haaraoja. He olivat matkaansa erittäin tyytyväisiä esittäen vastavuoroisesti em. kaupungin johtaville virkamiehille kutsun saapua Kemiin kuluvan vuoden helmikuussa.

Vuosi 1996

Kemiin saapui helmikuussa 1996 valtuuskunta, johon kuului kulttuuriosaston johtajan Olga Katsaranin lisäksi kaupunginjohtaja Vitali Volosin, tekninen johtaja Vladimir Kozinski, kansainvälisten asioiden asiantuntija Irina Norima, elinkeinoasioiden päällikkö Rauza Raspopova ja yrittäjien edustaja Oleg Sergin.

Lisäksi kuvataiteilijat Anatoly Sergienko ja Ivan Voron ovat pitäneet näyttelyn ART HALVARE‑nimisessä taidegalleriassa Oulussa helmikuussa 1996.

Vaimoni ja minut kutsuttiin vierailulle Severomorskiin viikoksi kesäkuussa 1996, jonka toteutimmekin poikkeuksellisesti Kirkenesin kautta.
Matka oli unohtumattoman rankka kokemus, suorastaan eräänlainen ympäristöshokki...
Minulla oli mahdollisuus keskustella myös insinöörityhteistyöasioista "nokakkain" tekninen johtaja Vladimir Kozinskin kanssa.

Marraskuussa 1996 on Kemistä ollut virallinen valtuuskunta Severomorskissa.
Valtuuskunnan jäseninä olivat apulaiskaupunginjohtaja Jorma Virtanen, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jorma Lammi, rakennuspäällikkö Kari Alatalo sekä edustaja elinkeinotoimistosta. Em. vierailun yhteydessä allekirjoitettiin virallinen, kaupunkien välinen yhteistyösopimus.

Barentsin meren rannalta, Severomorskin Lasten musiikkikoulusta oli Kemissä joulukuussa taiteilijaryhmä, joka koostui yhdestätoista 10‑13-vuotiaasta muusikosta ja laulajasta. Heidän ohjaajanaan oli kaksi opettajaa ja kulttuuriosaston johtaja Olga Katsaran.

Ryhmä tutustui talousalueemme eri oppilaitoksiin ja nähtävyyksiin pitäen useita mieleenpainuvia, todella tasokkaita ja monipuolisia konsertteja lähinnä eri oppilaitoksissa.

Severomorskin kulttuuriosaston johtaja Olga Katsaran on esittänyt käymissämme keskusteluisssa/neuvotteluissa useasti toivomuksen, että kemiläinen, nuorista koostuva muusikkoryhmä saapuisi konsertti ‑ja tutustumismatkalle Severomorskiin ja Muurmanskiin. Olen luvannut auttaa omalta osaltani asiaa.
Todettakoon, että kysymyksessä olisi ollut ensimmäinen ulkomaisen rock‑yhtyeen konsertti Severomorskissa.
Eräänä tavoitteena oli mennä kemiläisen Nine Lives-yhtyeen kanssa Severomorskiin, mutta valitettavasti em. konsertti‑ ja tutustumismatka ei toteutunut alun perin suunnitellussa aikataulussa molempien tahojen taloudellisten vaikeuksien vuoksi eikä Severomorskista esitetty myöhäisempi ajankohta alkukesästä ei sopinut nuorille muusikoille...
Asiasta on neuvoteltu edelleen ja toivotaan, että löydetään ratkaisu asialle.

Tavoitteena on nimenomaan eri kulttuurin osa‑alueilla toimivien henkilöiden välinen yhteistyö, jolla luodaan tukeva pohja Barentsin‑alueen henkilökohtaisten suhteiden kehittämiselle ja yhteistyölle.

Vuosi 1997

Anatoly Sergienko ja Ivan Voron ovat Kemin taidemuseossa 6.6.‑6.7.1997 pitäneet taidenäyttelyn, johon osallistui myös akvarellisti Vladimir Tchernov Muurmanskista.
Kyseisen taidenäyttelyn avasi silloinen Kemin kaupunginjohtaja Juhani Leino.
Avajaisten yhteydessä saatiin kuulla paikallista musisointia laulaja Anita Seppäsen ja muusikko, säestäjä Sami Itkosen voimin…

Todettakoon, että em. kuvataiteilijat pitivät samana kesänä ryhmänäyttelyn Tampereella Ammattikasvatuksen koulutuskeskuksessa elokuussa ja Hämeenlinnassa Ammatillisessa Opettajakorkeakoulussa syyskuussa.

Kaikki edellä mainitut taidenäyttelyt saivat erittäin hyvän vastaanoton ja aktiivista kiinnostusta tiedotusvälineissä.

Vuosi 1998

Olen käynyt vaimoni kanssa kesäkuussa 1998 Muurmanskissa ja Tumanny-nimisessä kylässä noin 120 km Muurmanskista suoraan itään, keskellä tundraa…
Matka oli kokonaisuudessaan erittäin mieleenpainuva kokemus. Olimme Ivan Voronin aviovaimon Irinan vanhempien luona vieraina em. kylässä tutustuen muutaman päivän aikana lähiympäristöön, mm. tekoaltaisiin ja kahteen suureen vesivoimalaitokseen.
Tavoitteemme oli käydä myös Teriberka-nimisessä kylässä, mutta tiukat sotilasaluemuodollisuudet estivät sen – valitettavasti…
Kyseisen matkan aikana neuvottelimme alustavasti mahdollisuudesta pitää yhteisnäyttely, johon osallistuisivat Olli Räty Suomesta/Virroilta, Anatoly Sergienko ja Ivan Voron.
Myöhemmin kesällä 1998 käydyissä neuvotteluissa sovittiin seuraavista vuoden 1999 taidenäyttelyiden ajankohdista: toukokuussa Severomorskissa, kesäkuussa Muurmanskissa ja syyskuussa Tampereella.

Vuosi 1999

Minut ja vaimoni sekä kuvataiteilija Olli Räty vaimoineen kutsuttiin ajanjaksoksi 26.-30.4.1999 Se-veromorskiin/Muurmanskiin. Em. matka toteutettiin Norjan Kirkenesin kautta.
Matkan aikana Anatoly Sergienkon, Ivan Voronin ja Olli Rädyn yhteisnäyttely pystytettiin ja avattiin 29.4.1999.
Yhteisnäyttelyn avajaisissa oli runsaan kutsuvierasryhmän joukossa Severomorskin apulaiskaupunginjohtaja Valentina Malkova, joka toimi myös unohtumattoman iltajuhlan isäntänä/emäntänä.

Otin kesällä yhteyttä Severomorskin kulttuuriosastoon tiedustellakseni heidän kiinnostustaan lähettää laulu- ja/tai tanssiryhmä Suomeen Ammatillisten Oppilaitosten Insinöörit AOI ry:n, sittemmin Tekniikan Opettajat TOP ry:n yhteistyössä eri opetus- ja tekniikkatahojen kanssa järjestämään Tekniikan Alojen Foorumin eli TAF:n 3. seminaarin iltajuhlaan syksyksi.
Sovimme Barents Band-nimisen ryhmän saapumisesta Suomeen Tiedekeskus HEUREKAAN, Tikkurilaan, Vantaalle.
Kyseinen 11-hengen laulu- ja tanssiryhmä esiintyi aikajärjestyksessä Virroilla, Tikkurilassa ja Kemissä paluumatkan yhteydessä.

Vuosi 2000

Severomorskilaiskuvataiteilijoiden Anatoly Sergienkon, Ivan Voronin ja uusien, nuorten Alexander Charlamovin ja Vadin Izmailovin yhteisnäyttely pidettiin Tampereella maalis-/huhtikuussa 2000 Työväen keskusmuseossa, Finlaysonin tehtaiden alueelle kunnostetuissa näyttelytiloissa.

Em. näyttelyn avajaisissa 15. päivänä maaliskuuta 2000 oli läsnä myös Severomorskin kulttuuriosaston johtaja Olga Katsaran.
Lisäksi syys-/lokakuussa 2000 on Virroilla avatussa NUUTTI GALLERIASSA ollut Ivan Voronin töitä esillä.
Olli ja Leena Räty ovat päättäneet pitää perustamassaan NUUTTI GALLERIASSA esillä em. kuvataiteilijoiden töitä.
Kemissä. Pohjolan Sanomat Oy:n toimitilojen aulassa ja toisessa kerroksessa on ollut marraskuussa nähtävillä Anatoly Sergienkon, Ivan Voronin, Vladimir Tchernovin sekä oululaisen Anssi Hanhelan töitä.

Kyseinen näyttely pystytettiin perinteisen, vuodesta 1967 alkaen pelatun Lapin ja Oulun läänin ammattikouluopettajien ja henkilöstön POROSARJA-lentopalloturnauksen cocktail-tilaisuuden kunniaksi.


Em. näyttely sai erittäin hyvän vastaanoton, vaikka kovin voimallista kuvataiteen ja lentopalloilun yhteyttä ei vielä syntynytkään …

Niin ja...

Aikaisemmin mainitsemani jäähalliprojekti lähti lukuisten palaverien, suunnitteluvaiheiden, tutustumiskäyntien, tarjoupyyntöjen, jne. jälkeen liikkeelle. 
Loppujen lopuksi päädyttiin pääasiassa talkootyöpohjaiseen eräänlaiseen halpahalliversioon. Itse olin pettynyt päätetystä ratkaisusta. Kemi olisi ansainnut tasokkaamman jäähallin. Uskallusta sellaisen rakentamiseen ei löytynyt...

Haluan erityisesti mainita, että edesmennyt Kemin kaupunginjohtaja Juhani Leino ja edesmennyt Kaminmaan kunnan kunnanjohtaja Raimo Venäläinen olivat ratkaisevasti vaikuttamassa jäähallin rakentamiseen Kemin Jungon alueelle. 

Muun muassa Juhani Leinon kanssa minulla oli ikimuistoinen puhelinkeskustelu kirjoittamastani jäähalliartikkelista Pohjolan Sanomiin. 
Juhani Leino tuli "kuvannollisesti lankoja pitkin" Kemin ammattioppilaitoksen työpajarakennuksen opettajahuoneeseeni. 
Se puhelinsoitto varmisti Kemin kaupungin roolin ja jäähallin rakentamisen Jungon "talviurheilukeskukseen". Se oli Juhani Leinon "lempilapsi"...

Jäähallirakentamisen alkuvaiheessa en enää ollut Kemin Lämäreiden puheenjohtaja. Jari Rinne tuli valituksi puheenjohtajaksi tiukan äänestyksen jälkeen. Oikeastaan puheenjohtajaäänestyksessä äänet jakaantuivat tasan Jari Rinteen ja tosi peruslämäriläisen Esa Rainsuon kesken. Arpa ratkaisi > minä nostin tuon arvan...

Ymmärtääkseni Jari Rinteellä riitti intoa ja ideaa jäähalliprojektin lopullisessa toteuttamisessa.

Saatan palata vielä hiukan tuonne ammatilliselle koulusektorille myöhäisemmässä vaiheessa, josta jäin eläkkeelle lokakuussa 2008. Jäin eläkkeelle Ammattiopisto Lappiasta Kivikankaalta.

Nyt lienee vihdoinkin aika siirtyä vuoteen 2000, oikeastaan syksyyn 2000, jolloin olin käytännössä jo suostunut kuntavaaliehdokkaaksi.


Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti