tiistai 10. lokakuuta 2017

Venäjä syyttää: Yhdysvallat vain teeskentelee taistelevansa Isisiä vastaan...

Hmmmmm - vai niin - mielenkiintoista...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Venäjä syyttää: Yhdysvallat vain teeskentelee taistelevansa Isisiä vastaan – Suurvallat vaarallisella törmäyskurssilla Syyrian sodassa

Venäjän puolustusministeriön mukaan USA:n johtama liittouma on vähentänyt ilmaiskuja Isisiä vastaan, jotta Syyrian armeijan voittokulku hidastuisi.



Venäjän pioneerit onnistuivat toissaviikolla siirtämään joukkoja Eufratin yli ja rakentamaan palkkisillan Deir ez-Zorin etelälaidalle. Kuvakaappaus Zvezda-uutiskanavan videolta.
YHDYSVALLAT teeskentelee taistelevansa jihadistijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa, Venäjän puolustusministeriö väitti tiistaina julkaistussa tiedotteessa. 

Venäjän mukaan Yhdysvallat on tarkoituksella vähentänyt ilmaiskuja Isisiä vastaan Irakissa, jotta terroristijärjestön asemiehiä pääsisi virtaamaan vapaasti Syyriaan ja hidastamaan Venäjän tukemien Syyrian armeijan joukkojen voittokulkua. 

”Jokainen voi nähdä, että Yhdysvaltain johtama liittouma jostain syystä teeskentelee taistelevansa Islamilaista valtiota [Isis] vastaan ennen kaikkea Irakissa, ja myös väittää jatkavansa aktiivisesti Isisin-vastaista taistelua Syyriassa”, Venäjän puolustusministeriön tiedottaja, kenraali-majuri Igor Konašenkov sanoi Reutersin mukaan. 

Hänen mukaan seuraus on se, että Isisin joukkoja on siirtynyt suuressa määrin Irakin raja-alueilta Deir ez-Zorin alueelle, missä Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot taistelevat Isisiä vastaan. 

VENÄJÄ ja Yhdysvallat ovat ajautuneet viime viikkoina vaaralliselle törmäyskurssille Syyrian sodassa. 

Yhdysvaltain tukemat, Syyrian oppositiota edustavat SDF-joukot (Syrian Democratic Forces) ovat savustaneet viime kuukausien aikana jihadistijärjestö Isisin Raqqan kaupungista, joka oli käytännössä Isisin pääkaupunki. Samaan aikaan Venäjän tukemat Syyrian hallituksen joukot taistelevat Isisiä vastaan läheisessä Deir ez-Zorin kaupungissa ja sen ympäristössä. 

Molempien yhteinen vihollinen on Isis-järjestö. Venäjän tukema Syyrian armeija ja Yhdysvaltain tukemat SDF-joukot ovat kuitenkin erimielisiä Syyrian tulevaisuudesta sen jälkeen, kun Isis on kaadettu. 

Viikonloppuna venäläinen Lähi-idän-tutkija Semjon Bagdasarov sanoi HS:lle, että pahimmassa tapauksessa Venäjä ja Yhdysvallat ajautuvat Syyriassa yhteentörmäykseen. 

”Periaatteessa nyt on kyse kahdesta asiasta: öljy- ja kaasukenttien jaosta ja Irakin-vastaisen rajan hallinnasta”, Bagdasarov sanoi. ”Tietysti tämä voi johtaa törmäykseen, ellei asioista ajoissa sovita.” 

VENÄJÄN puolustusministeriön tiedottaja Konašenkov vaati tiistain ulostulossaan selityksiä Yhdysvalloilta. 

”Pentagonin ja liittouman toimet vaativat selitystä. Onko taktiikan muutoksen tarkoituksena vaikeuttaa niin paljon kuin mahdollista Syyrian armeijan operaatiota, jota Venäjän ilmavoimat tukevat, jotta Syyrian alueeseen kuuluvat Eufratjoen itäosat saataisiin takaisin?” hän kyseli. 

”Vai onko se nokkela liike, jossa ajetaan Islamilaisen valtion terroristit ulos Irakista ja pakotetaan heidät Syyriaan ja Venäjän ilmavoimien täsmäpommitusten alle?” 

YHDYSVALTAIN tukemat joukot piirittävät Raqqassa enää pientä joukkoa Isis-terroristeja. SDF-joukkojen arvion mukaan Isis saadaan kokonaan savustettua Raqqasta lähiviikkoina. 

Isisin ylimmän johdon uskotaan paenneen Raqqasta kohti Deir ez-Zorin maakuntaa ja Irakin ja Syyrian raja-alueen aavikkoseutuja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti