keskiviikko 25. lokakuuta 2017

Apple Pay on esimakua maksamisen vallankumouksesta, joka koittaa vuodenvaihteessa...

Hmmmmm - vai niin - arvelen, että omaan maksukäytäntöön ei tule muutoksia. Perinteisellä pankkikortilla, riihikuivalla rahalla ja tarpeen mukaan kolikoillakin voi maksaa tulevaisuudessakin...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Apple Pay on esimakua maksamisen vallankumouksesta, joka koittaa vuodenvaihteessa

Lähimaksamista. Nykyään vain Android-käyttäjät voivat maksaa ostoksia puhelimella, mutta Apple Pay tuo tähän muutoksen.
Lähimaksamista. Nykyään vain Android-käyttäjät voivat maksaa ostoksia puhelimella, mutta Apple Pay tuo tähän muutoksen. KUVA: CHRIS RATCLIFFE
Perinteisten pankkien on vaikeaa kilpailla niiden reviirille saapuvien suuryritysten kanssa.
Kauan odotettu Apple Pay -lähimaksupalvelu aloitti tiistaina Suomen markkinoilla. Mobiilisovellus mahdollistaa lähimaksamisen suoraan iPhoneilla ja Apple Watch -älykelloilla, joissa on maksamiseen vaadittava nfc-siru.
Apple täyttää melkoisen aukon lähimaksupalveluissa, sillä tähän mennessä lähimaksaminen on onnistunut vain Android-puhelimilla. Viime vuonna neljäsosa Suomessa myydyistä puhelimista oli iPhoneja.
Konsulttiyhtiö PwC Suomen partner arvioi aiemmin syksyllä Jan Bäckström uskoo, että iso osa iPhonen käyttäjistä haluaa ottaa sovelluksen käyttöönsä. Applen sovellus on korttimaksua monikäyttöisempi. Kortilla tehtävä lähimaksu on rajoitettu 25 euroon, kun taas Apple Paylla pystyy maksamaan isompia summia pelkällä sormenjälkitunnistuksella.
”Applen käyttäjät ovat olleet aktiivisia uusien teknologioiden käyttöönotossa, joten tämä vaikuttaa paljon siihen, miten lähimaksaminen kehittyy Suomessa."
Apple Pay tunkeutuu suoraan pankkien reviirille. Se vie pankeilta niin tuloja kuin asiakassuhteita.
”Eniten kärsivät ne pankit, joiden maksusovellukseen voi liittää vain pankin oman kortin.”
Vielä tänä vuonna Applen palvelu ei toimi ilman pankkien suostumusta heidän korttiensa käyttämiseen. Applen on siis neuvoteltava ehdoista ja korvauksista jokaisen pankin kanssa erikseen.
Ohjelmistoyhtiö Solinorin liiketoimintajohtajan Sami Karhusen mukaan pankkien on vaikeaa jättäytyä sopimuksista pois.
”Jos yksi suurista pankeista sallii sen asiakkailleen, syntyy kilpailijoille painetta seurata mukana."
Kun vuosi vaihtuu, tilanne muuttuu. Silloin astuu voimaan EU:n PSD2-maksupalveludirektiivi, joka myllää pankki- ja finanssisektorin kokonaan. Direktiivi pakottaa pankit avaamaan ulkopuolisille yrityksille pääsyn asiakkaidensa tileille.
Ensi vuodesta alkaen Applen ei enää tarvitse pyytää pankeilta lupia, eivätkä pankit voi periä siltä maksuja. Kun yhtiö on saanut jalansijan Euroopan markkinoilla, on aika laittaa iso vaihde päälle.
”Kyllä Apple varmasti hyödyntää direktiivin mahdollisuuksia laajemminkin. Tällä hetkellä Apple tarjoaa sovellusta terveyden tarkkailuun, jatkossa vastaavalla sovelluksella voisi tarkkailla varallisuutta.”
Applen markkina-asema on erinomainen, sillä yhtiö on rajoittanut lähimaksupalveluiden käyttöä puhelimillaan.
Applen lähimaksumarkkinoita hallitsee siis Apple yksin.

Apple Pay

Apple Pay mahdollistaa lähimaksamisen uusimmilla iPhoneilla ja älykelloilla, myös yli 25 euron ostokset.
Applen on neuvoteltava sovelluksensa ehdoista kaikkien pankkien kanssa erikseen. 2018 alussa voimaan astuvan PSD2-maksupalveludirektiivin jälkeen sovellus toimii ilman pankkien suostumusta.
Apple Pay on lanseerattu Yhdysvalloissa vuonna 2013. Se laajenee tänä vuonna myös Tanskaan ja Ruotsiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti