lauantai 7. lokakuuta 2017

Ostitko uuden kännykän ja vanha lensi laatikon pohjalle? Kannattaisi ehkä viedä se kierrätykseen...

Itse en ole jemmannut vanhaa kännykkää varalaitteeksi, vaikka toista olen joutunut muutama vuosi sitten ottamaan käyttöön muutamaksi viikoksi nykyisen puhelimeni huoltoreissun aikana. 

Tällä hetkellä puhelimeni on Lumia 800. Toivottavasti se kestää vielä seuraavat kymmenen vuotta. Vaikka se on ns. alypuhelin, se on kuitenkin vielä peruspuhelin(kin). Kirjahyllykköni lasivitriinissä on Nokia 3601i ja Motorolan NMT-puhelin kahdella litteällä akulla. Viimeksi mainittu on puhelin, josta toivottavasti saa vielä tulevaisuudessa hyvä museohinnan, jos raskii sen myydä...




Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Ostitko uuden kännykän ja vanha lensi laatikon pohjalle? Kannattaisi ehkä viedä se kierrätykseen

Puhelimia jemmataan varalaitteiksi tai niitä säilytetään tietoturvan vaarantumisen pelosta. Kierrättämällä laitteet tulee samalla tehneeksi arvokasta "urban miningia".
Matkapuhelimet ja mobiililaitteet

Vanhat datalaitteet jäävät helposti lojumaan kotinurkkiin.
Vanhan kännykän kierrätystä hidastaa usein pelko tietojen päätymisestä vääriin käsiin. Toisinaan ei vain tiedetä, mitä vanhalle laitteelle tulisi tehdä.Juha Hintsala / Yle


Tietokoneisiin ja matkapuhelimiin kertyy vuosien saatossa paljon henkilökohtaista tietoa, valokuvia ja videoita, joita ei haluta levittää muitten tietoisuuteen.
Tietämättömyys ja huoli tietoturvasta hidastavat tarpeettomiksi käyneiden datalaitteiden kierrätystä.

Vain joka kymmenes kännykkä kierrätetään

Suomessa vain noin 30 prosenttia kuluttajien datalaitteista kierrätetään virallisen järjestelmän kautta. Suuri osa vanhoista kännyköistä, tietokoneista ja muistia sisältävistä laitteista lojuu kotien kätköissä.
Varttuneemmalla kaverilla saattaa olla parhaimmillaan kotona kymmeniä käyttämättömiä kännyköitä.
SAKARI HIETALA
Sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräystä ja kierrätystä organisoivan Elker Oy:n Sakari Hietalan mukaan asiaa on selvitetty eri toimijoiden ja saatavilla olevien tietojen perusteella.

Kierrätyskyltti
Sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) alueellisia keräyspisteitä on yli neljäsataa. Lisäksi laki velvoittaa elektroniikkalaitteiden jälleenmyyjät ottamaan vastaan pienet käytetyt laitteet ilman ostopakkoa.Elisa Kinnunen / Yle

– Vähän varttuneemmalla kaverilla saattaa olla parhaimmillaan kotona kymmeniä käyttämättömiä kännyköitä, muista laitteista puhumattakaan. Tähän syynä on usein kiire saada uusi laite käyttöön heti, ja silloin vanha jätetään kaiken varalta laatikkoon. Sinne se myös unohtuu.
Hietalan mielestä vanhan tuotteen hajoamista ei kannata odottaa ennen kierrättämistä.
– Vanha laite kannattaa pistää kierrätykseen, jos sille ei löydy lähipiiristä käyttäjää. Vaikka laite olisi vielä toimintakunnossa, en pidä suurena syntinä, vaikka se menisi materiaalin kierrätykseen. Tämän päivän tekniikalla hyödyntäminen on tehokasta, ja mitään ympäristörikosta ei siinä tapahdu.

Vanha laite voi olla turvallisuusriski

Kokonsa puolesta datalaitteet ovat nykyään helposti varastoitavia, mutta aivan harmittomia kapistuksia ne eivät kuitenkaan ole.
– Jos akussa on vielä latausta jäljellä, niin teoriassa oikosulku on mahdollinen. Varsinkin jos laite vioittuu fyysisesti, sanoo Hietala.
Helpoin tapa puhelimen tietojen tuhoamiseksi on tehdasasetusten palauttaminen. Mutta esimerkiksi Android- laitteissa pelkkä alkuperäisten asetusten palauttaminen ei poista aina kaikkia tietoja.
Viestit joita luulin kirjoittavani omalle tililleni, menivätkin laitteen edellisen omistajan sivulle kaikkien nähtäväksi.
PETTERI JÄRVINEN
Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvisen mukaan uusi omistaja on pystynyt joissakin tapauksissa palauttamaan edellisen omistajan tietoja, tai ne ovat tulleet esiin vahingossa.
– Itse olen tähän törmännyt ongelmaan testipuhelimen kautta, jonka resetoin vielä ennen käyttöönottoa. Facebook -viestit joita luulin kirjoittavani omalle tililleni, menivätkin laitteen edellisen omistajan sivulle kaikkien nähtäväksi.
Varmin tapa tietokoneen tai puhelimen henkilökohtaisten tietojen poistamiseksi on ylikirjoittaa sen sisältö ”huuhaalla.”
– Tietokone kannattaa formatoida ensin. Kun kopioidaan tarpeeksi iso tiedosto, esimerkiksi elokuva kaiken päälle, alkuperäinen data häviää. Sitä ei pysty enää palauttamaan, Järvinen vinkkaa.

Webkameran voi "sulkea" vaikka teipillä.
Vanhan tietokoneen kohdalla ei aina tarvitse turvautua kierrätykseen. Ilmaisen, vähemmän tehoja vaativan käyttöjärjestelmän asentaminen voi antaa raudalle lisäaikaa. Esimerkiksi Linux-käyttöjärjestelmä sisältää kaikki peruskäyttöön tarvittavat ohjelmat.Juha-Pekka Huotari / Yle

Kierrätys on ympäristöteko

Gigantti on yksi Suomen suurimmista sähkö- ja elektroniikkaromun vastaanottajista. Viime vuonna ketjun kautta kierrätettiin yli kahdeksan miljoonaa kiloa sähkö- ja elektroniikkajätettä.
Matkapuhelimia tulee kierrätykseen todella vähän.
OSKARI NYLANDER
Osastopäällikkö Oskari Nylanderin mukaan iso laite tuodaan herkemmin kierrätykseen, pesukone ei jää nurkkaan pölyttymään.
– Matkapuhelimia tulee kierrätykseen todella vähän, ottaisimme niitä mieluusti vastaan huomattavasti nykyistä enemmän.

Vanhan laitteen voi sujauttaa helposti kierrätykseen.
Kaikki tietokoneiden, matkapuhelinten ja kameroiden muistit ja kiintolevyt ylikirjataan digitaalisesti tai murskataan mekaanisesti.Marko Siekkinen/ Yle

Vanhan datalaitteen palauttaminen kierrätykseen on merkityksellinen ympäristöteko, niin sanottua "urban miningia", muistuttaa Elker oy:n Sakari Hietala.
– Ponnistus uuden materiaalin hankkimiseksi on pirun paljon pienempi kuin, että lähdettäisiin kaivamaan sitä neitseellisestä maaperästä.
Matkapuhelimet ovat erittäin helppoja kierrätettäviä, niistä saadaan talteen arvokkaita jalometalleja. Parhaimmillaan jopa 99 prosenttia kännyköistä pystytään hyödyntämään uusiokäyttöön.

Palvelu vahvistaa datan tuhoamisen

SER-kierrätys, Posti ja Kuusakoski oy avasivat helmikuussa maksullisen palvelun, jolla voi kierrättää kännyköitä, tabletteja ja kannettavia tietokoneita. Seiffi on tarkoitettu pienten datalaitteiden kierrätykseen.
– Se eroaa muista vastaavista palveluista siten, että saat sähköpostiisi vahvistuksen laitteen tietoturvan asiallisesta käsittelystä. Tällä hetkellä meillä on kasassa 10 000 kiloa käytöstä poistettuja laitteita, Hietala sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti