torstai 26. lokakuuta 2017

Mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa osa 73...

Kirjoitin edellisen osan loppupuolella mm. seuraavaa:

Ennen tekstisarjani jatkoa on aivan pakko kirjoittaa muutama rivi edellisestä. Lautakuntatyö on tärkeää. Minulla on tunne = paha pelko, että kemiläisessä kuntapolitiikassa kaikki eivät ymmärrä sen merkitystä.

Olen täysin samaa mieltä, että valtuustokauden 2005-2008 sosiaali- ja terveyslautakunnassa Risto Myyryn mainitsema voimakaksikko - minä ja Timo Juutinen - toimi. Sen itsekin ns. noviisina, aloittelijana olin aistivinani.

Tosin on aivan pakko mainita, että yhdessähän ne päätökset loppujen lopuksi tehtiin...
______________________________________________________________________

Sosiaali- ja terveyslautakunnan yhdeksäs 9/2005 03.11.2005 klo 15.10-19.10 pidettiin Mielenterveysasemalla Kauppakatu 5.

Esityslistalla oli mm. seuraavaa:

Mielenterveystyön kokonaissuunniteleman 2001-2010 päivitys 2005

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä tiedoksi kaupunginvaltuuston 27.5.2002 hyväksymän Mielenterveystyön kokonaissuunniteleman 2001-2010 työsuunnitelman mukaisesti tehdyn päivityksen ja lähettää päivitetyn suunnitelman edelleen kaupunginhallitukselle/- valtuustolle.


Kemin keskusta-alueiden toimintaympäristön yleissuunnitelma

Kaupunginvaltuuston hyväksymänKemi-strategian keskeisenä tavoitteena oli työpaikkojen lisääminen ja väkiluvun kääntäminen kasvuun.
Tavoitteen toteuttamista varten kaupunginhallitus oli perustanut Kemin kaari-projektin. Kaupunginvaltuusto on taloussuunnitelmaa käsitellessäänhyväksynyt hankkeen yhdeksi Kemin kärkihankkeista.

Pienenä yksityiskohtana todettakoon, että keskustan kävelykadun lisäksi suuunnitelmissa vilahti myös Musiikkitalo, joka sittemmin taas kerran - taloudellisten resurssien vähyyden vuoksi - unohtui.
Esillä oli myös kävelykadun sulanapitojärjestelmä ja yhteydet Corona-alueelle Karjalahdelle.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti antaa - laajaan asiakokonaisuuteen - liittyvän, laaditun lausunnon Kemin keskusta-alueiden toimintaympäristön yleissuunnitelmasta. 

Toiminnan ja talouden toteutumat 3/2005 sekä odotusarvot syyskuun 2005 toteutumien pohjalta

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti keskustelun jälkeen merkitä toiminnan ja talouden toteutumat 3/2005 sekä odotusarvot tiedoksi.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan lisämäärärahaesitys vuoden 2005 talousarvioon

Nimenomaan tämän asiakokonaisuuden yhteydessä - näin pöytäkirjaa yli kymmenen vuoden jälkeenkin luettuna - palautuivat voimakkaasti mieleen lautakunnassa toteutetut toimenpiteet/ suunnttelupäällikön, vt. kaupunginjohtajan, taloustoimikunnan, kaupunginhallituksen näkemyksien välinen juopa, ristiriita. Oli tunne/epäilys, että lautakunnassa ei tehdä riittävästi töitä talouden tervehdyttämiseksi.

Kuitenkin on todettava: Vuosien 2005-2008 taloussuunnitelman mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden yksi keskeinen painoalue oli syrjäytymisen ehkäisyn sekä lasten, nuorten ja lapsiperheiden tukemisen ohellatarveyspalveluiden ja vanhuspalveluiden rakennemuutos. Tavoitteena oli siirtää painopistettä erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon ja vanhuspalveluihin.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle esitysosan mukaisen selvityksen sosiaali- ja terveyspalveluiden rakennemuutoksen etenemisestä sekä liitteen mukaisen talouden ja palveluiden tasapainottamisohjelman.

Lautakunta päätti esittää 1.9.2005 §557 päätöstä täydentäen kaupunginhallitukselle ja edelleen valtuustolle sosiaali- ja terveyspalveluiden tulomäärärahan korottamista 100.000 euron sijasta 414.000 eurolla sekä menomäärärahan korottamista 4.088.000 euron sijasta 4.500.000 eurolla nettoylityksen kasvaessa näin 98.000 eurolla.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ja jaoston sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen johtosäännön muuttaminen sekä siihen liittyvät virkajärjestelyt


Monien vaiheiden päätteeksi em. asiakokonaisuuteen liittyi terveydenhuollon johtajan viran perustaminen ja aukijulistaminen.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti julistaa haettavaksi terveydenhuollonvakinaisen viran täytettäväksi 1.1.2006 ja määrittellyin kelpoisuusehdoin.

Kunta- ja palvelurakenneuudistushanke

Sisäasiainministeriö on asettanut 11.5.2005 kunta- ja palvelurakennehankkeen. Hankkeen käytännön toteutusta valmisteli ja ohjasi kunta- ja palvelurakenneryhmä, jonka puheenjohtajana oli alue- ja kuntaministeri Hanne Manninen. Hankkeen projektipäällikkönä toimi Jukka Peltomäki.

Kemi-Tornio-seudulla kunta- ja palvelurakenneuudistuksen valmisteluvastuu oli Kemi-Tornio-seudun kehittämiskeskuksella.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti käydä lähetekeskustelun kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta sekä merkitä tiedoksi uudistusta koskevan aineiston. 

Osallistuminen "ikäihmisten laitoshoidon kehittäminen" hankkeeseen

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti hankkeen valtakunnallisen ikäihmisten laitoshoidon kehittämishankkeen yhteistyössä Stakesin kanssa. Hanke toteutetaan vuosina 2005-2007.

Hankkeeseen oli kutsuttu 10 kuntaa ja Kemi oli yksi hankkeeseen kutsutuista kunnista.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hakea mukaan ikäihmisten laitoshoidon kehittämishankkeeseen.


Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti