torstai 26. lokakuuta 2017

Mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa osa 74...

Kirjoitin edellisen osan loppupuolella mm. seuraavaa:

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ja jaoston sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen johtosäännön muuttaminen sekä siihen liittyvät virkajärjestelyt

Monien vaiheiden päätteeksi em. asiakokonaisuuteen liittyi terveydenhuollon johtajan viran perustaminen ja aukijulistaminen.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti julistaa haettavaksi terveydenhuollonvakinaisen viran täytettäväksi 1.1.2006 ja määrittellyin kelpoisuusehdoin.

Kunta- ja palvelurakenneuudistushanke

Sisäasiainministeriö on asettanut 11.5.2005 kunta- ja palvelurakennehankkeen. Hankkeen käytännön toteutusta valmisteli ja ohjasi kunta- ja palvelurakenneryhmä, jonka puheenjohtajana oli alue- ja kuntaministeri Hanne Manninen. Hankkeen projektipäällikkönä toimi Jukka Peltomäki.

Kemi-Tornio-seudulla kunta- ja palvelurakenneuudistuksen valmisteluvastuu oli Kemi-Tornio-seudun kehittämiskeskuksella.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti käydä lähetekeskustelun kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta sekä merkitä tiedoksi uudistusta koskevan aineiston. 

Osallistuminen "ikäihmisten laitoshoidon kehittäminen" hankkeeseen

Sosiaali- ja terveysministeriö käynnisti hankkeen valtakunnallisen ikäihmisten laitoshoidon kehittämishankkeen yhteistyössä Stakesin kanssa. Hanke toteutetaan vuosina 2005-2007.

Hankkeeseen oli kutsuttu 10 kuntaa ja Kemi oli yksi hankkeeseen kutsutuista kunnista.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hakea mukaan ikäihmisten laitoshoidon kehittämishankkeeseen.
______________________________________________________________________________

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kymmenes kokous 10/2005 22.11.2005 klo 16.00-18.57 pidettiin Kaupunginteatterin lämpiössä.

Esityslistalla oli yksi asia: 

Tapaaminen kaupunginhallituksen kanssa/Ajankohtaiset asiat

Sosiaali- ja terveyslautakunnan esityksestä järjestettävän lautakunnan ja kaupunginhallituksen neuvottelun puheenjohtajana oli kaupunginhallituksen puheenjohtaja Esko Näätsaari.

Keskusteltavat/neuvoteltavat asiat:
- keskusjohdon/kehittämisosaston sekä sosiaali- ja terveystoimen johdon vuorovaikutus
- terveyspalvelujen laajuus ja järjestäminen
- vanhus- ja vammaispalvelujen laajuus ja järjestäminen
- kaupunginjohtajan esitys talousarvioksi vuodelle 2006

Ehdotus STJ Ståhle:

Sosiaali- ja terveyslautakunta keskustelee kaupunginhallituksenj kanssa esillä olevista ajankohtaisista asioista.

Päätös STLTK 22.11.2005:

Sosiaali- ja terveyslautakunta totesi neuvottelujen tarpeellisuuden ja että vastaavanlaisia tapaamisia voisi järjestää tulevaisuudessakin.

Sosiaali ja terveyslautakunta hyväksyi päätösehdotuksen.
______________________________________________________________________

Tähän oli tultu. Lähes vuoden jatkunut jatkuva vääntö sosiaali- ja terveyslautakunnan ja kaupunginhallituksen välillä oli syytä katkaista tai ainakin vähentää, hälventää epäluuloja/väärinkäsityksiä puolin ja toisin. 
Mahdollisesti itse - suhteellisen kokemattomana lautakuntajäsenenä - hiukan ylidramatisoin vallitsevaa tilannetta. Olin ehkä liian voimakkaasti myötäelänyt lautakunnan johtavien virkamiesten ja puheenjohtajan mukana havaitessani aika ajoin sen tuskan, joka heidän sisällään myllersi. Näin itse asian ajattelin olevan...

Enpä Kemin kaupungin kuntapäätöstapahtumassa niin runsasta "henkilökattausta" ole aikaisemmin aistinut. Kaupunginvaltuusto oli luonnollisesti asia erikseen.

Pöytäkirjan ulkopuolella on pakko avoimesti ja rehellisesti todeta, että varsinkin yhteispalaverin alkuvaiheessa tilanne, ilmapiiri oli jännittynyt, kireäkin. Kysymyksessä oli kuitenkin kaikkien kemiläisten yhteinen ongelma: Sosiaali- ja terveystoimen alueella paloi rahaa aivan liikaa vertailukuntiin verrattuna.
Sellainen oli sen aikainen näkemys. Mikäli olen oikein aistinut, tilanne on jotakuinkin sama tälläkin hetkellä.

Muistaakseni em. tilaisuudessa - adrenaliititason hiukan kohotessa - esitin luovan ratkaisumallin, jota en julkisesti rohkene kirjoittaa esiin...

Kyllä em. yhteispalaveri oli tarpeellinen ja se puhdisti ilmaa.


Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti