tiistai 31. lokakuuta 2017

Trump > Venäjä, Venäjä, Venäjä...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Presidentin kannalta huojentava yksityiskohta on kuitenkin se, että syytteissä ei nimetä häntä. 

Hmmmmm - vai niin - ei vielä mutta kohtapuolin nimetään sano...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat    |   HS-analyysi

Silmukka Trumpin kampanjan ympärillä kiristyy – Presidentin väitteet pelkästä poliittisesta ajojahdista eivät enää ole uskottavia

Trumpin kannalta huojentava yksityiskohta on kuitenkin se, että syytteissä ei nimetä häntä.



Donald Trump nousi vaalikampanjansa aikana kesällä 2016 Clevelandissa lavalle kampanjapäällikkönsä Paul Manafortin (toinen oik.) ja tyttärensä Ivanka Trumpin kanssa.
Washington SILMUKKA Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpinkampanjan ympärillä kiristyi maanantaina, kun hänen entinen kampanjapäällikkönsä Paul Manafort pidätettiin. Lisäksi Trumpin kampanja-avustajan ja venäläisten väliltä paljastui vuoden 2016 keväältä uusi tapaaminen, jossa käsiteltiin Hillary Clin­tonia vahingoittavia tietoja. 

Pidätykset olivat kova isku Trumpille. 

Presidentin kannalta huojentava yksityiskohta on kuitenkin se, että syytteissä ei nimetä häntä. 

Trump väittää yhä, että kyse on vain poliittisesta ajojahdista. Maanantain pidätysten jälkeen väitteeltä putoaa pohja. 

PAUL MANAFORT ja tämän entinen liikekumppani Rick Gates saivat rajut syytteet: salaliitto Yhdysvaltoja kohtaan, rahan­pesu, veropetos, valehtelu. 

Manafortin väitetään piilottaneen Yhdysvaltain verottajalta 18 miljoonaa dollaria, jotka hän sai konsulttitöistä Ukrainassa ja joilla hän eli leveästi Yhdysvalloissa. 

Gatesia syytetään kolmen miljoonan dollarin piilottamisesta. Manafortin ja Gatesin väitetään kätkeneen Ukrainasta saamiaan rahoja vuosina 2006–2016. Manafort oli Trumpin kampanjapäällikkö kesä–elokuussa 2016. 

Manafort ja Gates kiistävät syytteet. 

TRUMP sanoo, että hänellä ei ole tekemistä Manafortin väitettyjen rikosten kanssa, jotka alkoivat kauan ennen Trumpin kampanjaa. 

Syytteet eivät koske miesten toimia Trumpin kampanjassa. 

Trump erotti Manafortin kampanjapäällikön tehtävästä vuoden 2016 elokuussa, kun kävi ilmi, että Manafort oli saanut 12 miljoonaa dollaria Ukrainan Venäjän-mieliseltä presidentiltä Viktor Janukovitšilta, jonka neuvonantajana Manafort oli toiminut. 

Rankat syytteet herättävät kuitenkin oikeutetun kysymyksen siitä, millaisten ihmisten kanssa Trump on ollut valmis tekemään yhteistyötä. Trump nosti Manafortin kampanjapäällikökseen, vaikka tämä oli tehnyt pitkään yhteistyötä Venäjän presidentti Vladimir Putinia lähellä olevien poliitikkojen ja liikemiesten kanssa. Vaikka Trump ei olisikaan tiennyt Manafortin väitetyistä rikoksista, voitontahto vähintään hämärsi hänen arvostelukykynsä. 

LISÄKSI maanantaina kävi ilmi uusi tapaaminen Trumpin ja Kremlin lähipiirin välillä. 

Trumpin entinen ulkopoliittinen avustaja George Papadopoulostunnusti valehdelleensa liittovaltion poliisi FBI:lle siitä, että hän tapasi Venäjän hallintoa lähellä olevan professorin työskennellessään Trumpin kampanjalle. 

Venäläisprofessori kertoi Papadopoulosille vuoden 2016 huhtikuussa, että Moskovalla on tuhansien sähköpostien verran ”likaa” Clintonista. 

Aiemmin Trumpin kampanja on kiistänyt, että sillä olisi ollut sisäpiiritietoa demokraattipuo­lueen sähköposteista, jotka vuosivat julkisuuteen ennen vaaleja ja asettivat Clintonin huonoon valoon. 

Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut totesivat jo viime vuonna, että Venäjä sekaantui Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin auttaakseen Trumpia. 

Nyt erikoistutkija Robert ­Mueller selvittää, tekikö joku Trumpin kampanjassa yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonin kampittamiseksi. Trump on kiistänyt yhteistyön. 

Papadopoulosin tapaaminen on vain yksi monista. The New York Times paljasti heinäkuussa, että Manafort, presidentin poika Donald Trump Jr. ja vävy Jared Kushner tapasivat kesällä 2016 venäläisjuristin, joka lupasi Trumpin kampanjalle Clintonia vahingoittavaa tietoa. 

MAANANTAINA Trump yritti kääntää huomion vastapuoleen. 

”Miksi kiero-Hillary ja demokraatit eivät ole [tutkinnan] kohteina?????” hän tviittasi. 

Clintonin syyttäminen on Trumpilta taktinen veto, koska Clintonin vastustaminen on ainoita asioita, joka yhdistää eripuraisia republikaaneja. 

Taktiikka ontuu kahdesta syystä. Ensinnäkin Clinton ei ole enää missään virassa. Toiseksi yhdeksän eri komiteaa ja FBI ovat jo tutkineet Clintonin sähköposteja, eikä niistä ole löydetty mitään raskauttavaa. 

Trumpin kampanjaväen tutkinta taas on vasta alussa. Presidentti on nyt löysässä hirressä. 

Ulkopolitiikassa tämä tarkoittaa sitä, että Trumpin kädet Venäjän suhteen ovat sidotut. Myös sisäpoliittisesti Trump on heikoilla. Sunnuntaina The Wall Street Journal -lehti kertoi, että Trumpin kannatus on alimmillaan sitten tammikuun: 38 prosenttia amerikkalaisista hyväksyy tavan, jolla Trump hoitaa työnsä. 58 prosenttia ei hyväksy. 

Toisaalta Yhdysvaltain talous kasvaa kolmen prosentin vauhtia. Jos Trumpin kannattajat kokevat, että heidän elintasonsa nousee, osa on valmis antamaan presidentille anteeksi lähes mitä tahansa. 

Etene nuolilla nähdäksesi Trumpin Venäjä-vyyhdin pääpelurit. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti