torstai 12. lokakuuta 2017

ÄRSYTTÄVÄÄ SOMEMAAILMAN YKSISILMÄISTÄ ÖYKKÄRÖINTIÄ...

Alla oleva artikkeli on keskiviikon 11.10.2017 Lounais-Lapissa. Jos se jäi Sinulta huomaamatta niin lue tästä - kiitos.

ÄRSYTTÄVÄÄ SOMEMAAILMAN YKSISILMÄISTÄ ÖYKKÄRÖINTIÄ...

Muistutettakoon mieliin, että elämme maailmanlaajuisesti verkottuneessa, globaalisessa markkinataloudessa neljännesvuosirytmissä, kvartaaleissa, jossa ihannoidaan pääasiassa yksilöllisyyttä yli kaiken. ”Jokainen on oman onnensa seppä!” meille opettavaisesti saarnataan.
Se on osittain pelkistettynä: ”Minulle/meille kaikki nyt heti!” Tähän liittyy myös upouusi käsite, elintasorasite, joka rassaa mielenrauhaa.
Pitääkö elintason aina vaan kasvaa, kasvaa, kasvaa? Tänään eivät riitä enää eilisen romppeet ja huomenna täytyy olla meno kiihkeämpää kuin tänään: tilavampi asunto, etelän aurinkoon/tunturinkupeeseen useammin, kelohonkamökki ja vähintäänkin viikko-osaketta siellä sun täällä, uudenkarhee ja entistä tilavampi auto alle yhä tiheämmin, puhumattakaan monista vapaa-ajan vekottimista, jne. ...
Tuttu oravanpyörä, joka on aika kaukana tavallisesta, ihmisen perustarpeet kohtuullisesti turvaavasta peruselämästä.
Missään ei ole rajoja näkyvissä eikä kukaan tunnu muistavan, että viimeisessä palttoossa ei ole taskuja! Onko syytä aloittaa vihdoinkin vakava keskustelu elämisen tasosta, elämisen laadusta?
Onko syytä keskustella aidosti yhä enemmän mm. ympäristöasioista, jokapäiväisestä turvallisuudesta, todellisesta säästämisestä, ekologisesta jalanjälkiasiasta, jne. eikä lörpötellä lämpimikseen aivan turhanpäiväistä tarinaa.
Yleisesti on todettu ahneuden vallanneen myös osan suomalaisista pörssiyrityksistä, vaikka suomalaisen yhteiskunnan menestystekijät ovat edelleenkin osaamisessa, työnteossa ja siitä syntyvässä tuloksessa. Valitettavasti usein käytännössä heikennetään yrityksen pitkän aikajänteen tulevaisuuden mahdollisuuksia. Ahneuden huumassa yrityksiltä imetään se varanto, jolla pitäisi kasvattaa tutkimus- ja tuotekehityksen osuutta sekä myös se puskuriraha, jolla selvittäisiin vaikeista ajoista.
Palkansaajat ovat lähteneet viime vuosina taloustalkoisiin hyväksymällä maltilliset tuloratkaisut. Tarkoituksena on ollut turvata yritysten tulevaisuus, mutta omistajien, yleensä kasvottomien kansainvälisten suursijoittajien ahneudella ei ole näkyvissä mitään rajaa, kohtuutta. Ikävät ratkaisut joutuu yrityksissä viime kädessä tekemään paikallinen yritysjohtaja, joka hänkin on yleensä palkollinen – tulos tai ulos – hengessä, mutta hänen oloaan rauhoittaa kummasti muhkea optio- ja irtisanomissopimus...
Kuinka kauan tällainen jatkuu/saa jatkua?
Edellä oleviin asiakokonaisuuksiin ovat mm. paikalliset hyvinkoulutetut populistiset kellokkaat yrittäneet ottaa somessa - lähinnä Facebook-sivustolla – kantaa, hyvä niin mutta...
Kannanotto on pääasiassa ärsyttävää somemaailman yksisilmäistä öykkäröintiä. Miksi? Siksi, että monilla on jäänyt ”levy niin sanotusti päälle”. He katsovat asioita äärimmäisen yksipuolisesti ja sekoittavat, suorastaan sotkevat asioita.
Mielestäni kuitenkin pahinta on se, että he mm. Kemissä pistävät armottomasti vastakkain asioita, jotka loppujen lopuksi tukevat toisiaan.
Viimeisin edellä mainituista on mm. Kemin liikuntapalvelujen kehittäminen/vanhustenhoito. Lietsotaan suorastaan vihaa eri ryhmittymien välille.
Kommenttiterveisin
Aki Pyykkö
Kemi



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti