maanantai 30. lokakuuta 2017

Mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa osa 76...

Edellisen osan loppupuolella kirjoitin mm. seuraavaa:

En malttanut olla ottamatta vertailun vuoksi tämänhetkisen sosiaali- ja terveyslautakunnan viimeisen kokouspöytäkirjan otsikoita.
Miksi?
Siksi, että loppujen lopuksi sieltä löytyy otsikko- ja käsitetasolla aivan samoja asioita kuin kaksitoista vuotta sitten. 
Eikö mikään ole muuttunut? Kyllä - pääasiassa kaikki luottamushenkilöt, lautakunnan jäsenet ja lähes kaikki esittelevät virkamiehet. 

Mutta asiat ovat pysyneet samoina ja jatkuva taloudellisten voimavarojen niukkuus. Kiinnitin huomiota, että yhä enemmän on esillä erilaisia - yksityisiä - palveluntarjoajia...
_______________________________________________________________

Sosiaali- ja terveyslautakunnan vuoden viimeinen eli kymmenes kokous 10/2005 09.12.2005 klo 16.00-18.15 pidettiin Sosiaaliviraston kokoushuoneessa, Keskuspuistokatu 30.

Esityslistalla oli mm. seuraavaa:

Sosiaali- ja terveystoimen johtajan sijaisen valitseminen vuodelle 2006

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ja jaoston sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen johtosäännön 12§:n mukaan sosiaali- ja terveyslautakunta määrää sosiaali- ja terveystoimen johtajan sijaisen vuodeksi kerrallaan tulosaluejohtajista.

Sosiaali- ja terveyslautakunta määräsi sosiaali- ja terveystoimen johtaja Liisa Ståhlen n sijaiseksi vanhus- ja vammaispalvelujohtaja Liisa Niirasen vuodeksi 2006.

Talousarvion 2005 toteutuminen/lokakuun toteutumat ja odotusarvot

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä 2005 tammi-lokakuun toteutumat ja odotusarvot tiedoksi.

Tilinkäyttöoikeudet v. 2006/Sosiaali- ja terveyspalvelut

Kaupungin taloussäännön perusteella toimielimen oli vuosittain ilmoitettava talousosastolle ja tilintarkastajille ja hankintatoimistolle ne henkilöt, joilla on oikeus laskujen hyväksymiseen ja hankintahenkilönöinä toimimiseen.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti myöntää laskujen hyväksymisoikeudet vuonna 2006 sosiaali- ja terveystoimenjohtajan ehdotuksen mukaisesti.

Laki omaishoidon tuesta 1.1.2006 

Laki omaishoidon tuesta tulee voimaan 1.1.2006. Laki korvaa sosiaalihuoltolain omaishoidon tukea koskevat säädökset sekä asetuksen omaishoidon tuesta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta merkitsi ennakkotiedotteen laista omaishoidon tuesta tiedoksi.

Sosiaaliasiamiehen palvelut vuodelle 2006

Sosiaaliasiamiehen palvelu perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista, 22.9.2000/812, §24. Kahdella tai useammalla kunnalla voi olla yhteinen soaiaaliasiamies.

Länsi- Pohjan Mielenterveysseura ry tarjosi Kemin kaupungille sosiaaliasiamiehen palveluita vuodelle 2006.
Sosiaaliasiamiehen tehtäviä hoitivat Länsi-Pohjan Mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Maria Koivumäki ja projektityöntekijä Bertta Nikumaa.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti vahvistaa Länsi-Pohjan Mielenterveysseura ry:n ostopalvelusopimuksen sosiaaliasiamiehen palveluista vuodelle 2006.

Kriisikeskus Turvapoijun ostopalvelusopimus vuodelle 2006


Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti vahvistaa Kemin kaupungin ja Länsi-Pohjan Mielenterveysseura ry/Kriisikeskus Turvapoijun ostopalvelusopimuksen vuodelle 2006.

Kunta- ja palvelurakenne-uudistus (PARAS-hanke)

Sosiaali- ja terveyslautakunta kävi keskustelun kunta- ja palvelurakenneuudistuksen nykyvaiseesta ja merkitsi asian tiedoksi.

Länsi-Pohjan sateenkaari-erityispalvelujen turvaaminen yhteistyössä-hanke

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittää kaupunginhallitukselle, että Kemin kaupunki osallistuu seudulliseen "Länsi-Pohjan sateenkaari-erityispalvelujen turvaaminen yhteistyössä"-hankkeeseen.

Lääkäripalvelujen keskittäminen/selvitys 2005

Kemin kaupungin terveyskeskuslääkäreiden vastaanottotoiminnan keskittämisen sellvittäminen alkoi kaupunginvaltuuston hyväksyttyä 29.12.2003 talousarvion 2004 ja taloussuunnitelman.

Monien eri vaiheiden myötä asia oli edennyt myönteisesti, jonka johdosta mm. sosiaali- ja terveyspalveluiden näkemyksen mukaisesti vastaanottotoiminnan keskittäminen on tarkoituksenmukaista.
Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti vuoden 2006 talousarvioehdotuksessa vastaanottotoiminnan uusien tilojen toteuttamista vuosina 2007-2008.

Puuttumatta tässä tarkemmin esitysosan mukaiseen selvitykseen sosiaali- ja terveyslaytakunta päätti antaa kaupunginhallitukselle asian tiedoksi.

IX Terve Kunta-päivät 25.1.-26.1.2006

Helsingissä 25.1.-26.1 pidettävien Terve Kunta-päivien järjestäjinä ovat Stakes ja Suomen Kuntaliitto. Päiville osallistuminen oli maksutonta. Ruokailu-, matka- ja majoituskustannuksista osallistujat vastaavat itse.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti osallistua IX Terve Kunta-päiville 25.1.-26.1.2006.

Lääkäreiden vastaanottopalkkiojärjestelmän käyttöönotto rekrytointikeinona

Kemin terveyskekusta oli pitkään vaivannut lääkäripula. Läkkäritilanne vuonna 2005 oli poikkeuksellisen huono. Oli jouduttu turvautumaan vuokralääkäriyrityksen palveluihin eli ns. keikkalääkäreihin 2-4 lääkärin työpanoksen verran.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti ottaa kokeiluluonteisesti käyttöön vastaanottopalkkiojärjestelmän 1.3.- 31.12.2006 ja velvoitti terveyspalveluiden tulosalueen antamaan palkkiojärjestelmän käytöstä arviointiraportin sosiaali- ja terveyslautakunnalle.

Aloite omaishoidontuesta/Kemin kaupungin omaishoitajat

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti ottaa kokoukseen tuodun asian käsittelyyn ja antoi asian valmisteltavaksi.

Perusterveydenhuollon lääkärin vastaanottopalveluiden hankinta vuodelle 2006

Sosiaali- ja terveyspalvelut oli pyytänyt 15.9.2005 tarjoukset perusterveydenhuollon terveyskeskuslääkärin palveluista (avoterveydenhuolto).

Asiaan liittyvänä käytiin laaja ja monimuotoinen keskustelu.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hankkiaperusterveydenhuollon lääkärin vastaanottopalveluita 1.1.2006-31.12.2006 tarjouspyynnössä esitetyllä tavalla ja laajuudessa Keikkalainen Oy:ltä sekä oikeuttaa sosiaali- ja terveyspalveluita tekemään palvelujen hankintaa koskevan sopimuksen Keikkalainen Oy:n kanssa ehdolla, että kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarviokokouksessa tähän tarkoitukseen määrärahoja vuodelle 2006. 

Palveluliikenteen tarjouskilpailun ratkaiseminen

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä kaupunginhallituksen päätöksen tiedoksi.

____________________________________________________________________

Toisen valtuustokauteni eli 2005-2008 ensimmäinen vuosi sosiaali- ja terveyslautakunnan varsinaisena jäsenenä oli ohi.
Näin oli vuosi 2005 "pulkassa". Kieltämättä se omalta osaltani meni totuttelun, asioihin perehtymisen ja henkilöihin - lähinnä esittelevien virkamiesten tutustumisen - piikkiin.

Niin kuin aikaisemmin olen kirjoittanut, koko ajan oli aistittavissa jännite - sosiaali- ja terveyslautakunnan ja kaupunginhallituksen - välillä. Minulle oli muodotunut mielikuva, että uusi koalitiopurukka oli päättänyt pistää sosiaali- ja terveyslautakunnan kuriin ja herran nuhteeseen. Tuntui siltä, että heidän mielestä lautakunnassa "mielettömästi kylvetään rahaa sinne ja tänne".
Itse - näin jälkikäteenkin kokouspöytäkirjoja lukiessani - aistin, että koko ajan oli "pihistysruuvin kiristystä" eli raha meni tarpeeseen. Yritettiin sopeuttaa toimintaa kirottuihin talousraameihin.
Minulle tuli varsin usein tunne, että emme olleet samassa Kemi-veneessä tai ainakaan emme soutaneet aina samaan suuntaan kaupunginhallituksen kanssa.

Näin jälkikäteenkin muisteltuna lautakuntatyöskentely oli erittäin yhteistyöhenkistä ja - kykyistä, oikeastaan ensimmäisen vuoden kokemuksen perusteella oli tunne, että olimme samaa puoluetta - soster-puoluetta - hyvä niin.

Mutta kemiläiset olivat siihen maailman aikaan - onneksi sentään vain osa - työttömiä, vähävaraisia, sairaita ja joka vuosi vuotta vanhempia - valitettavan moni oli lisäksi murheellisen/raastavan moniongelmainen.

Uusi vuosi 2006 onneksi odotti tuloaan...


Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti