maanantai 23. lokakuuta 2017

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui kansainvälisessä vertailussa viidenneksi...




Hmmmmm - vai niin - ei paha, kyllä meidän narinoista ja voivotteluista huolimatta kelpaa...
Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:
Eläkejärjestelmät

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui kansainvälisessä vertailussa viidenneksi - sijoitus laski yhdellä pykälällä

Suomen eläkejärjestelmä sijoittui kansainvälisessä vertailussa viidenneksi - sijoitus laski yhdellä pykälällä
Suomen eläkejärjestelmä sai kuitenkin neljättä kertaa peräkkäin parhaan sijoituksen kategoriassa, jossa arvioitiin eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä.
Maanantaina julkistettiin kansainvälinen Mercer Global Pension Index -vertailu, jossa Suomi pärjäsi verraten hyvin.
Suomen eläkejärjestelmä putosi yhden sijan ja sijoittui vertailussa näin ollen viidenneksi, tiedottaa Eläketurvakeskus. Yhteensä vertailuun osallistui 30 maata.
Kaikkein parhaaksi eläkejärjestelmäksi valittiin Tanskan järjestelmä, jo kuudennen kerran putkeen. Tanskan perässä oli Hollanti ja kolmantena Australia.
Neljännelle sijalle nousi ensimmäistä kertaa vertailuun osallistunut Norja, joka kiilasi Suomen edelle.
Suomi ylsi kuitenkin Ruotsin edelle jälleen, mutta kokonaisuudessaan erot Pohjoismaisen kolmikon välillä olivat pieniä.
"Global Pension Index on kiinnostava vertailu, koska se huomioi samaan aikaan eläketurvan tason, rahoituksen kestävyyden ja hallinnon hyvyyden. Pohjoismaat pärjäävät hyvin, koska ne keräävät korkeita pisteitä kaikilla osa-alueilla", sanoo tiedotteessa johtaja Mikko Kautto Eläketurvakeskuksesta.
Suomen pisteitä laskivat tänä vuonna maan lisääntynyt julkinen velka, heikot talousnäkymät sekä suomalaisten alhainen säästämisinto.
Suomi sijoittui kuitenkin parhaaseen kolmannekseen jokaisessa kategoriassa. Suomi sai myös jo neljättä kertaa peräkkäin parhaan tuloksen kategoriassa, jossa arvioitiin eläkejärjestelmien hallinnon luotettavuutta ja läpinäkyvyyttä.
Suomen pisteitä parantaisi minimieläketurvan nosto, ikääntyvien työllisyysasteen parantaminen sekä eläkevarojen rahastointi. Myös puolisoiden eläkeoikeuden jakaminen nostaisi Suomen sijoitusta.
"Suomen pisteitä on vaikea nostaa. Kun valtio on velkaantunut, ei ole helppoa parantaa vähimmäiseläketurvaa merkittävästi. Ei myöskään ole realistista lisätä rahastointia tilanteessa, jossa halutaan pitää eläkemaksut vakaana", Kautto huomauttaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti