perjantai 20. lokakuuta 2017

Hetki maailman tunnetuimman teinikoodarin Tanmay Bakshin seurassa: "Älkää pelätkö tekoälyä"

Ilmeisesti tekoäly on ja tulee olemaan yhä enemmän jokapäiväisessä elämässämme läsnä - osittain huomaamattamme...

 

Suora nettilainaus Yle Uutiset-svuilta hiukan tuunattuna:

Hetki maailman tunnetuimman teinikoodarin Tanmay Bakshin seurassa: "Älkää pelätkö tekoälyä"

Kanadalainen Tanmay Bakshi aloitti koodaamisen viisivuotiaana. Nyt hän kehittää tekoälyä IBM:lle ja kävi puhumassa Helsingissä.
Tekoäly

Tanmay Bakshi
Tanmay Bakshi puhui koululaisille Messukeskuksessa keskiviikkona.Yle
Tanmay Bakshi on ehkä maailman tunnetuin nuori koodari.
Pikkulapsena vanhempiensa mukana Intiasta Torontoon muuttaneen kanadalaispojan ansioluettelo on jo hengästyttävä: hän aloitti koodaamisen 5-vuotiaana, sai ensimmäisen sovelluksensa Applen sovelluskauppaan 9-vuotiaana ja liittyi IBM:n Watson-tekoälytiimiin 11-vuotiaana.
Nyt Bakshi on 14 vuotta juuri täyttänyt suosittu esiintyjä, joka kiertää vanhempiensa kanssa maailmaa puhumassa tekoälyn kehittämisen puolesta ja inspiroimassa ikätovereitaan koodaamiseen. Tämä toi Bakshin alkuviikosta Helsinkiin: hän oli yksi IBM:n järjestämän tekoälykonferenssin pääpuhujista.
Kun Bakshi palaa Torontoon, hän jatkaa varsinaista intohimoaan eli tekoälyn kehittämistä. Ennen sitä Yle pysäytti Bakshin hetkeksi ja kysyi viisi kysymystä tekoälyn tulevaisuudesta.
Miksi tekoäly?
– Ihmiset pelkäävät, että tekoäly jyrää tai korvaa heidät. Minun viestini on, että älkää pelätkö. Tekoäly päinvastoin voimaannuttaa ja auttaa tekemään arkisetkin asiat nopeammin ja paremmin.
– Esimerkiksi joka kerta kun avaat puhelimen ja näpyttelet viestin, tekoäly ehdottaa sinulle seuraavaksi tulevaa sanaa ja oppii lisää käyttämistäsi sanoista. Se helpottaa viestinkirjoitusta ja tekee siitä tarkempaa.
Tekoäly on siis jo hiipinyt arkeen, tajusi sitä tai ei?
– Maailma muuttuu niin hienovaraisesti, ettemme edes huomaa sitä. Epäluulo voi estää havaitsemasta, että tekoäly on jo kaikkialla.
Ehkä ihmisten epäluulolle on syynsä?
– Ei tekoälyä tarvitse pelätä. Tekoäly on luonteeltaan neutraali. Minä olen nyt päättänyt vastata kysymyksiisi, mutta voisin päättää tehdä myös jotain aivan muuta, jotain hyvää tai jotain huonoa. Tekoäly ei voi toimia samoin, se ei voi muuttaa omia tarkoitusperiään.
Miksi kehität tekoälyä? Mitä tahdot saavuttaa?
– Tahdon tietenkin helpottaa ihmisten elämää, mutta myös syventää tekoälyn ymmärryskykyä, tehokkuutta ja tarkkuutta. Tekoälyä voitaisiin hyödyntää paljon nykyistä laajemmin.
Mitä lähivuosina tapahtuu?
– Tekoälyn syväoppiminen alkoi toden teolla kehittyä vasta viisi vuotta sitten, kun AlexNet-kuvatunnistus löi läpi. Ja tietenkin taustalla on pitkä historia ja paljon työtä, vuosia ennen kuin minä edes synnyin.
– Tekoäly oppii kaikesta näkemästään ja kuulemastaan, ja kun laskentateho kasvaa niin kehitys vain nopeutuu. Moni asia automatisoituu ja muuttuu meille helpommaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti