sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Yhä useampi suomalainen on löytänyt oman puolueensa – vihreiden kannattajilla horjuntaa on eniten...

Jaaha, kohta sen näkee, missä kannatusluvuissa mennään - 9.4.2017 jälkeen olemme nykyistä viisaampia ainakin tietävämpiä...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Yhä useampi suomalainen on löytänyt oman puolueensa – vihreiden kannattajilla horjuntaa on eniten


PUOLUEIDEN kannatuksissa ei ole tapahtunut merkittäviä heilahteluja sitten tammikuun. Samaan aikaan varmuus omasta puolueesta on kasvanut kansalaisten keskuudessa, kertoo Helsingin Sanomien kannatuskysely.

Tammikuun puolivälin ja helmikuun alun aikana tehdyssä kyselyssä 41 prosenttia piti erittäin varmana, että äänestäisi kannattamaansa puoluetta, jos eduskuntavaalit olisivat nyt. Melko varmoja omasta puolueestaan on tällä hetkellä 48 prosenttia.

Täysin varmojen osuus on suurin sitten lokakuun 2015. Pitkän aikavälin keskiarvo on 39 prosenttia. Alimmillaan erittäin varmojen äänestäjien osuus oli viime kesänä, jolloin vain joka kolmas niistä jotka äänestäisivät jotain puoluetta, oli erittäin varma valinnastaan.

Vihreiden kannattajilla päätöksenteko horjuu kaikkein eniten. Heistä vain 29 prosenttia on erittäin varmoja, että vaalikopissa äänestäisi vihreitä. Kysymys onkin miten vihreät onnistuvat realisoimaan vaaleissa nykyisen melko korkean kannatusprosenttinsa.

SDP ON pitänyt asemansa Suomen suurimpana puolueena. Sdp:tä ilmoitti kannattavansa 21,6 prosenttia suomalaisista.

Jos Sdp:n puoluekokouksen 4. helmikuuta tekemä päätös Antti Rinteen valinnasta puolueen puheenjohtajaksi vaikuttaa suuntaan tai toiseen Sdp:n kannatukseen, tässä kyselyssä se ei vielä näy. Haastatteluista vain neljäsosa tehtiin valinnan jälkeen.

Sdp oli kuitenkin puoluekokouksen ympärillä paljon julkisuudessa. Kiinnostus puolueeseen pysyi yllä, kun puheenjohtajaehdokkaat esittelivät linjauksiaan.

Keskustan kannatus on pysähtynyt noin prosenttiyksikköä alemmalle tasolle loppusyksyyn verrattuna. Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilällä ei ole ollut helppoa Terrafame- ja Yle-jupakoiden vuoksi, ja se voi näkyä kannatuksessa.

Keskustan kannatus on nyt 19,8 prosenttia ja kokoomuksen 18,4. Kyselyssä mitataan eduskuntavaalikannatusta. Siitä ei voi vetää johtopäätöstä miten kuntavaaleissa käy.

Kokoomus on suurin kuntapuolue, koska sitä äänestetään suurissa kaupungeissa. Kuntavaaleissa 2012 kokoomusta kannatti 21,9 prosenttia suomalaisista.

Muutokset kaikkien puolueiden eduskuntavaalikannatuksissa ovat vähäisiä edellisen kuukauden mittaukseen verrattuna ja virhemarginaalin sisällä.

SYKSYSTÄ 2015 lähtien Sdp ja keskusta ovat vuorotellen olleet kiinni suurimman puolueen paikassa. Ero on nyt vakiintunut vajaaseen pariin prosenttiyksikköön oppositiopuolue Sdp:n hyväksi. Kokoomus on kesästä 2015 saakka ollut kolmanneksi suurin puolue.

Vihreiden kannatus on laskenut prosenttiyksikön edellisestä mittauksesta ollen nyt 11,1. Kannatus on sahannut ylös ja alas viimeisten kuukausien aikana. Kannatus on nyt 2,5 prosenttiyksikköä alhaisempi kuin viime kesänä, jolloin se kävi ennätyksellisen korkealla.

Perussuomalaisten kannatus on vakiintunut alle kymmeneen prosenttiin. Perussuomalaiset ja vasemmistoliitto ovat uudessa kyselyssä yhtä suositut. Molempia äänestäisi 9,1 prosenttia kansalaisista.

HALLITUSPUOLUEET eivät nauti kansan enemmistön luottamusta. Kolmen hallituspuolueen yhteenlaskettu kannatus on noin 47 prosenttia.

Niiden osuus, jotka eivät osanneet tai halunneet sanoa mitä puoluetta äänestäisivät, oli 37 prosenttia. Osuus on pysynyt muuttumattomana viime syksystä.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS kysyi Helsingin Sanomien toimeksiannosta puolueiden eduskuntavaalikannatusta.

 Tutkimusta varten haastateltiin 2 260 henkilöä 16. tammikuuta ja 11. helmikuuta välisenä aikana.

 Tutkimus edustaa Suomen äänestysikäistä väestöä lukuun ottamatta ahvenanmaalaisia.

 Virhemarginaali on noin 2 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan suurimpien puolueiden kohdalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti