maanantai 6. helmikuuta 2017

Vety onnistuttiin puristamaan metalliksi 80 vuoden yrittämisen jälkeen ...

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Tiede

Vety onnistuttiin puristamaan metalliksi 80 vuoden yrittämisen jälkeen – saavutus voi mullistaa elektroniikan ja avaruusraketit

Aineen oletetaan johtavan sähköä häviöttä myös huoneenlämmössä.





Vety puristettiin timanttien välissä kovempaan paineeseen kuin maan ytimessä.
JO 80 vuotta sitten ennustettiin, että vety saa äärimmäisessä paineessa metallin ominaisuudet. Nyt yhdysvaltalaiset tutkijat ovat todella onnistuneet puristamaan vedyn metalliksi. Löydön julkaisi tiedelehti Science.

Saavutuksella voi olla mullistavia seurauksia, sillä kiinteän metallisen vedyn oletetaan olevan korkeissakin lämpötiloissa suprajohtavaa. Sähkö siis virtaisi siinä ilman vastusta ja hävikkiä.

RATKAISEVAN kokeen tekijä, 79-vuotias Isaac Silvera Harvardin yliopistosta, luonnehti saavutusta Graalin maljan löytämiseksi.

”Tämä on ensimmäinen näyte koskaan maan päällä. Kun katsomme sitä, katsomme jotakin, mitä ei ole ennen ollut olemassa”, Silvera sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Silvera vieraili viime kesänä Suomen Turussa ja kertoi uransa mittaisesta kilpajuoksusta metallisen vedyn perässä Helsingin Sanomien haastattelussa.

Maalinauha katkesi, kun Silvera ja nuorempi tutkija Ranga Dias puristivat vetyä synteettisillä timanteilla 465–495 gigapascalin paineeseen –268 asteen kylmyydessä. Timantit oli pitänyt muotoilla ja käsitellä niin, etteivät ne murtuisi paineessa. Timanttien halkeileminen oli pilannut aiemmat kokeet.

PONNISTUS oli kovempi kuin alkuperäisen teorian kehittelijät Hillard Bell Huntington ja Eugene Wignert vuonna 1935 uskoivat. Muutokseen vaadittiin yli 20 kertaa suurempi paine kuin he olivat laskeneet – kovempi kuin maan ytimessä.

Jatkossa avainkysymys on, saadaanko metallinen vety säilyttämään suprajohtavuutensa myös tavanomaisemmissa oloissa. Silvera uskoo, että se on mahdollista.

Oletus on, että metallinen vety on timantin lailla metastabiilia eli pysyy kiinteänä myös huoneen lämpötilassa ja normaalissa paineessa.

Mikäli nämä oletukset pitävät paikkansa, metallivety avaa aivan uusia mahdollisuuksia esimerkiksi elektroniikassa ja informaatiotekniikassa. Se olisi myös tehokkain mahdollinen polttoaine avaruusraketteihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti