perjantai 3. helmikuuta 2017

Presidentti Niinistö varoittaa rajojen sulkemisesta: "Yksikään kansa ei selviä unohtamalla muut"

Hyvä avaus...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Presidentti Niinistö varoittaa rajojen sulkemisesta: "Yksikään kansa ei selviä unohtamalla muut"

Sääntöpohjainen kansainvälinen järjestys on nyt ongelmissa, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö valtiopäivien avajaispuheessaan.
Sauli Niinistö

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe vuoden 2017 valtiopäivien avajaisissa.
Kaupan vapaus on lisännyt hyvinvointia meillä ja maailmalla, mutta edessä saattaa olla toinen aika, presidentti Niinistö varoittaa valtiopäivien avajaispuheessaan.
– Epäilyt protektionismin noususta ovat aiheellisia. Jos rajoituksia pannaan myös toimeen, ne johtavat väistämättä vastatoimiin, Niinistö sanoo.
Niinistö myöntää, että globalisaatio ei ole tuonut pelkästään hyvää, vaan se on myös lisännyt eriarvoisuutta.
Erityistä huolta Niinistö kantaa taloudellisen vallankäytön keskittymisestä, jonka myötä hyvin harvalukuinen joukko voi määrittää valtavan joukon elinolosuhteet.
Ongelmia ei kuitenkaan Niinistön mukaan voida ratkaista rajoja sulkemalla.
Meistä länteen aurinko kaartaa brexitin yli kohti trumptoweria.
TASAVALLAN PRESIDENTTI SAULI NIINISTÖ
– Talouden tai muidenkaan rajojen sulkeminen ei ole lääke globalisaation vinoutumien oikaisuun. Yksikään kansa ei selviä unohtamalla muut. Suunnan pitäisi olla kohti avointa yhteistyötä kansainvälisiä pelisääntöjä noudattaen.
Sääntöpohjaisessa kansainvälisessä järjestyksessä ollaan Niinistön mukaan vaikeuksissa.
– Tässä ollaan nyt suurissa ongelmissa; ohittaako muutama suuri parisensataa pientä? Niinistö kysyy.
Niinistö toistaa myös uudenvuodenpuheessaan esiin nostamansa näkemyksen siitä, että EU:n äänen tulisi kuulua geopolitiikassa. Hänen mukaansa nyt on tullut selväksi, että eurooppalainen ääni on tarpeen läntisten arvojen vaalijana.
– Meistä länteen aurinko kaartaa brexitin yli kohti Trump Toweria. Tämä uudenlainen läntinen asemointi herättää paljon kysymyksiä ja pohdintaa.

"Tekevälle sattuu"

Presidentti rohkaisee myös istuntokauttaan aloittavia kansanedustajia työssään siitä huolimatta, että vaikeuksia on matkan varrella riittänyt.
– Vanha sanonta, että tekevälle sattuu, ja väliin kyllä sattuu enemmänkin, pitää yhä paikkansa. Syntyy arvostelua, melkoista melskettäkin julkisuutta käyttäen, väliin aiheesta ja väliin aiheen vierestä. Silti rohkaisen eteenpäin; kun tekemättäkään ei voi jättää.
Demokratian kunnioittamista presidentti pitää tärkeimpänä suurena sisäpoliittisena linjana. Niinistö huomauttaa, että Suomessa ei ole merkittävää poliittista tai ulkopolitiikan ulkopuolista liikehdintää, joka kyseenalaisti kansanvaltaisen järjestyksen.
– Meille, kansaa edustaville, on tärkeää pitää pää kylmänä, joskus malttaa mieltämme ja muistaa kokonaisuus. Meidän täytyy osoittaa, että arvostamme omaa työtämme, mutta että arvostamme myös toisella tavalla ajattelevien työtä. Se antaa suomalaisille vakauden signaalia.
Valtiopäivien viralliset avajaiset järjestetään tänään torstaina Finlandia-talolla eduskuntatalon remontin vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti