maanantai 20. helmikuuta 2017

Venäjä kiistää yrittäneensä vallankaappausta Montenegrossa – Pääministerin murhaakin suunniteltiin?

    Jäljet johtavat yhä selkeämmin ja varmemmin sylttytehtaalle. Venäjän Patologiset valehtelijat ovat aina valmiusasemissa eturintamassa myös Venäjän ulkoministeriön lehdistöavustaja Marija Zaharova Moskovassa, joka kumma kyllä nyt on täysin taustalla. 


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:


Venäjä kiistää yrittäneensä vallankaappausta Montenegrossa – Pääministerin murhaakin suunniteltiin?

Montenegrolaisen syyttäjän mukaan salaliitolla ja kaappauksella aiottiin estää Natoon meno.
Montenegro

herroja naton päämajassa
Montenegron tuolloinen pääministeri Milo Djukanovic (oikealla) Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin (kesk.) ja Yhdysvaltain tuolloisen ulkoministerin John Kerryn kanssa Naton kokouksessa maaliskuussa 2016.Olivier Hoslet / EPA
Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kiistää Venäjän osuuden viime syksynä paljastuneeseen suunnitelmaan tehdä aseellinen isku Balkanilla olevassa pienessä Montenegrossa. Iskulla sanotaan olleen tarkoitus surmata pääministeri Milo Djukanovic ja estää Montenegron liittyminen Natoon.
Lavrov kommentoi asiaa, kun suunnitelmasta oli kirjoitettu viikonloppuna brittilehdistössä. Esimerkiksi The Telegraphissa kerrottiin(siirryt toiseen palveluun) Britannian ulkoministeriön uskovan, että Venäjä oli hankkeen takana.
Montenegron puolustusministeri Predrag Bosković sanoi lehdessä suoraan Venäjän turvallisuuspalvelujen sekaantuneen hankkeeseen. Jutussa syytettyinä olleet kaksi venäläistä ovat The Telegraphin mukaan Venäjän sotilastiedustelun GRU:n leivissä.

Venäjä kiisti kuorossa

Venäjällä väitteet on noteerattu korkealla tasolla. Ne on kiistetty sekä ulkoministeriöstä että Kremlistä.
– Tämä on samaa perusteettomien syytösten sarjaa, jossa meidän sanotaan tekevän kyberhyökkäyksiä koko länttä vastaan ja sekaantuvan useimpien länsimaiden vaaleihin, sanoi ulkoministeri Sergei Lavrov uutistoimisto Tassin mukaan.
– Nämä ovat järjettömiä syytöksiä. Me emme sekaannu toisten valtioiden sisäisiin asioihin, sanoi puolestaan Kremlin teidottaja Dmitri Peskov.

Syyttäjä: Venäjä sekaantui

Jutun montenegrolainen erikoissyyttäjä Milivoje Katnic ei aiemmin ole nimennyt Venäjää valtiona epäillyksi, vaan puhunut venäläisistä äärikansallisista tahoista. Jutun vuoksi on pidätetty sekä venäläisiä että serbejä.
Sunnuntaina Katnic kuitenkin sanoi montenegrolaiselle Prva TV:lle, että myös Venäjän valtion elimet olivat sekaantuneet tietyllä tasolla kaappausyritykseen. Katnicin mukaan tutkimuksissa ovat avustaneet Yhdysvaltain ja Britannian tiedustelupalvelut.
Epäiltynä on myös kaksi montenegrolaista kansanedustajaa, jotka edustavat Venäjälle myönteistä oppositiopuoluetta.
Aseita, joita salaliittolaisten väitetään Venäjän rahoilla ostaneen iskua varten, ei ole koskaan esitelty. Montenegron erikoissyyttäjän mukaan aseet tuhottiin naapurimaassa Kosovossa.
Montenegron jäsenyys Natossa on parhaillaan jäsenmaiden ratifiointikierroksella.
Lähteet: AFP, REUTERS, TASS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti