lauantai 11. helmikuuta 2017

Ei voi olla totta! Jukka Oksaharjulta jotain valtioon liittyvänä myönteistä...

"On se semmonen rateki!" muistelen takavuosina jonkun sanoneen Jukka Oksaharjusta. Itsekin olen taannoin useastikin ihmetellyt, miten ihminen voi olla niin paskamaiseninhottavan pessimistinen. Aivan kuin maailmassa ei olisi mitään myönteistä ja nimenomaan Suomessa.

Nyt olen ihan ällikällä lyötynä. Strategi Jukka Oksaharjulla on kuin onkin jotain myönteistä sanottavaa/kirjoitettavaa Suomen valtion toiminnasta. Ilkeästi voisin irrotella/irvailla enemmänkin, mutta sitä en ainakaan tässä vaiheessa tee... 

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Oksaharju valtion Terrafame-ratkaisusta: ”Sampo tuo uskottavuutta, mutta se maksaa"

Oksaharju valtion Terrafame-ratkaisusta: ”Sampo tuo uskottavuutta, mutta se maksaa"
KUVA: KIMMO HAAPALA/ALMA TALENT -ARKISTO
Strategi Jukka Oksaharju arvioi, että valtio on saanut aikaan yllättävän hyvään rahoituspaketin Terrafamessa.
TEM ja Terrafame kertoivat perjantaina yksityiskohtia Terrafame-järjestelystä, joka sisältää oman ja vieraan pääoman ehtoista rahoitusta.
Valtion roolia Sotkamon kaivoksen rahoittajana pitkin matkaa arvostellut Nordnetin osakestrategi Jukka Oksaharju arvioi, että valtio-omistajan neuvottelemaksi rahoitusjärjestelyksi perjantaina esitelty paketti on ”yllättävän hyvä”. Hän myös korostaa, että kaivoksen tulevaisuuteen liittyy yhä isoja riskejä.
”Yllättävän hyvä sopimus valtiolta. Muut vaihtoehdot olisivat voineet olla huonompia. Lisäksi oli selvää, ettei valtion halua ajaa kaivosta alas.”
Strategi korostaa, että piikki on edelleen auki, sillä noin 85 prosenttia yhtiöstä on edelleen veronmaksajilla.
"Tilanteen vaikeutuessa valtio on se, joka raaputtaa nimen sekkivihkoon. Nyt saatiin yhtiöön jonkin verran riihikuivaa eli oikeita euroja, jotka ovat olleet kauan hakusessa. Iso kuva ei siinä mielessä muutu merkittävästi, koska valtio on laittanut yli puoli miljardia euroa ja Trafigura tulee omistajaksi vain 75 miljoonalla eurolla. Tämä ei ole suuressa kuvassa peliä kääntävä, vaikka oikeaa rahaa se onkin. Toki 75 ja toinen 75 miljoonaa euroa lainaa keventää veronmaksajien taakkaa.”
”Ainahan olisi voinut paremmankin dillin saada, mutta olen veronmaksajana toki tyytyväinen, että Terrafame saa sijoittajien rahaa. On pitkin matkaa harmittanut, että veronmaksajat ovat joutuneet laittamaan rahaa kaivokseen, vaikka yksityinen raha ei hankkeeseen uskonut.”
Valtiolle jää riskejä
Strategin mukaan konkreettisin hyöty rahoituksesta on se, että ylösajon loppuvaiheessa valtion investointitarve on aiempaa pienempi. Kuvion onnistuminen vaatii, että ylösajo ehdottomasti onnistuu.
Strategi huomauttaa, että valtiolle jää edelleen alueelliset, elinkeinopoliittiset ja ympäristölliset riskit.
”Omistajakumppanin haussa on ollut tarve jakaa taloudellista riskiä ja onneksi joki uskoi yhtiöön omilla euroillaan eikä vain lupauksilla. Toisaalta Trafigura toimii pahana päivänä savuverhona, jonka varjossa valtio voi tarvittaessa jatkaa rahan kaatamista kankkulan kaivoon."
”Sampo ei ole hyväntekijä”
Myös arvostettu finanssitalo Sampo osallistuu Terrafamen rahoittamiseen. Sampo lainaa yhtiölle 25 miljoonaa euroa. Lainan koroista ei tiedetä tarkkaan. Strategi korosta, että Sammon uskottavuudella on hintalappunsa. Sampo saa lainasta korkoa, mutta myös rahanarvoisen option osakkeista, jos Terrafamen ylösajo onnistuu. Näin on tehnyt esimerkiksi Warren Buffett finanssikriisin aikaan pelastaessaan yhtiöitä. Todennäköisesti lainainstrumentissa on korkea korko.
”Sampo ei harjoita hyväntekeväisyyttä, vaan asettaa kapitalistin ehdot. Emme tiedä lainainstrumentin tarkkoja ehtoja ja korkoja. Tiedämme, että lainaosuus on Sammon halutessa konvertoitavissa Terrafamen osakeomistuksiksi, jos ylösajo onnistuu. Todennäköisesti Sampo on mukana Buffett-tyyppisenä sijoituksena eli tuo uskottavuuden, mutta asettaa sille uskottavuudelle kalliin hintalapun, joka vedetään veronmaksajien piikistä. Osakkeden arvo hyvänä päivänä olisi tietysti paljon enemmän kuin lainattu summa.”
Lainapalkkion kautta Sammolle tulee 0,1 prosentin omistus Terrafamesta.
Oksaharju muistuttaa, että perjantaisen järjestelyn perusteella Terrafame ei tässä tilanteessa kaipaa Talvivaaran pörssiyhtiötä tai piensijoittajia.
Rahoitusjärjestely on yhteensä 250 miljoonaa euroa. Järjestelyssä Terrafamen arvostustaso ennen oman pääoman ehtoista rahoitusta on 381,8 miljoonaa euroa, mikä vastaa Terrafame Groupin Terrafameen tekemiä pääomituksia.
”Kaivoksen arvon määrittäminen on vaikeaa, sillä yksityistä rahaa ei ole siihen tullut vuosiin. Ylösajon onnistuessa ja maailmantalouden vetäessä nykyinen valuaatio olisi todella halpa. Kaivosbisnes on epävakaata ja arvon määrittäminen vaikeaa. Riskit ovat olemassa ja operaatio voi päätyä miten vain. Siksi arvossa voi olla suuri haitari", strategi muistuttaa.
Trafiguran investointiväline eli Galena on tehnyt 75 miljoonan euron oman pääoman ehtoisen sijoituksen Terrafameen. Sijoituksen myötä Galenan omistusosuus Terrafamesta on 15,5 prosenttia. Lisäksi Terrafame Group on tehnyt Galenan kanssa vastaavin ehdoin 25 miljoonan euron oman pääoman ehtoisen lisäsijoituksen Terrafameen. Terrafame Groupin omistusosuus Terrafamesta on järjestelyn toteutushetkellä 84,2 prosenttia.
Terrafame Group on myös antanut Terrafamelle 50 miljoonan oman pääoman ehtoisen sijoitussitoumuksen, joka on käytettävissä vuoden 2018 loppuun saakka. Trafigura on lisäksi sitoutunut 75 miljoonan euron lainajärjestelyyn Terrafamen kanssa. Galena rahoittaa lainan. Sampo on sitoutunut 25 miljoonan euron lainajärjestelyyn vastaavin ehdoin kuin Trafigura.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti