torstai 9. helmikuuta 2017

Sota Syyriassa ei lopu ...

Tässä artikkelissa ei ole oikeastaan mitään uutta, sota jatkuu kaikilla rintamilla.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Sota Syyriassa ei lopu – Trump ja Erdoğan sopivat yhteistyöstä samalla kun Turkki, Yhdysvallat, Venäjä ja Syyrian hallitus jatkavat pommituksia

Turkki ja sen kanssa Isisiä vastaan taistelevat kapinalliset kertoivat vallanneensa al-Babin kaupungin Aleppon pohjoispuolella.



Savu kohosi korkeuksiin al-Babin kaupungissa torstaina helmikuun 2. päivänä. Vuodesta 2013 asti Isisin hallinnassa olleessa al-Babissa on käyty viime päivinä kovia taisteluita.
TURKIN ja sen kanssa liittoutuneiden syyrialaisten kapinallisten joukot ilmoittivat keskiviikkona vallanneensa pitkään taistelun kohteena olleen al-Babin kaupungin takaisin Isis-terrorijärjestöltä.

”Viime yön hyökkäys mursi Islamilaisen valtion puolustuksen ja eteneminen jatkuu”, kertoi syyrialainen kapinallisjohtaja uutistoimisto Reutersin mukaan.

Hänen mukaansa Turkki on luvannut alueelle vahvistuksia. Turkin armeijan mukaan yöllisessä, kranaattitulella ja ilmaiskuin toteutetussa hyökkäyksessä kuoli 58 Isis-taistelijaa.

Kansalaisjärjestö Syrian Observatory for Human Rights vahvisti tiedot, joiden mukaan Isis on joutunut tiukille al-Babissa.

”Emme tiedä, pystyykö Daesh (Isisistä käytetty arabiankielinen lyhenne) enää nousemaan tästä vai onko se murtumisen partaalla, sanoi tarkkailupäällikkö Rami Abdulrahman Syrian Observatory of Human Rightsista Reutersin mukaan.

Kapinallisryhmä Vapaan Syyrian armeijan taistelijat lepäsivät al-Babin liepeillä lauantaina helmikuun 4. päivänä.
TURKIN ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu ilmoitti keskiviikkona Reutersin mukaan, että Turkin ja kapinallisten joukot jatkavat seuraavaksi kohti Raqqan kaupunkia, joka on sekin ollut Isis-terroristien hallussa viime vuodet. 
Çavuşoğlu kuvaili al-Babin operaatiota menestykseksi. Turkin armeijan mukaan operaatiossa on kuollut kaksi turkkilaista sotilasta ja 15 haavoittunut lievästi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kertoi keskiviikkona sopineensa yhteistyöstä Syyrian-operaatiossa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa. Presidentit puhuivat puhelimessa ensimmäistä kertaa keskiviikon vastaisena yönä Suomen aikaa.

Keskusteluissa oli Reutersin mukaan noussut esiin muun muassa Syyrian pakolaiskriisi, terrorismi ja Syyriaan mahdollisesti yhteistyössä luotavat turva-alueet. Sekä al-Babiin että Raqqaan suunnitellaan yhteistä hyökkäystä. Raqqan yhteisoperaatiota esitettiin jo Obaman aikana, mutta ajatuksesta luovuttiin.

CNN Turkin mukaan Erdoğan vaati Trumpilta, että Yhdysvallat myös lopettaisi kurdipuolue PYD:n ja sen aseellisen siiveen YPG:n tukemisen. Turkki pitää YPG:tä terroristijärjestönä.

SAMALLA kun Turkki on iskenyt al-Babiin, myös Syyrian armeijan joukot ovat lähestyneet kaupunkia. Ne olivat keskiviikkona vain muutamien kilometrien päässä al-Babista.

Aleppon hallintopiiriin kuuluvassa noin 63 000 asukkaan al-Babissa on taisteltu keväästä 2012 asti. Syyrian armeija yritti hillitä kevään 2011 kansannousun seurauksena alkanutta kapinallisliikehdintää hyökkäämällä kaupunkiin voimalla huhtikuussa 2012.

Kapinalliset kuitenkin ajoivat armeijan al-Babista samana kesänä, minkä seurauksena he saivat vahvan otteen Aleppon pohjoispuolisesta alueesta. Kesällä 2013 al-Bab joutui kuitenkin uuden taistelijajoukon, Isisin, käsiin. Isis on hallinnut aluetta siitä lähtien, vaikka kaupunkia ovat yrittäneet vallata takaisin sekä Venäjän ja Turkin tukema Syyrian armeija että Turkin tukemat kapinalliset.

Perheet ovat paenneet terroristijärjestön hallitsemasta kaupungista taistelujen kiihdyttyä al-Babissa.
TIISTAINA Luoteis-Syyriassa pommitettiin ilmasta Idlibin kaupunkia, joka on al-Qaidasta peräisin olevan al-Nusran rintaman hallinnassa.

Syrian Observatory of Human Rightsin mukaan iskujen kuolonuhrien määrä on noussut 46:een ja kuolleista noin puolet on siviilejä. Heistä 10 on lapsia ja 11 naisia, järjestö kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan. Kuolonuhrien määrä saattaa vielä nousta, koska iskuissa loukkaantui vakavasti kymmeniä ihmisiä.

Idlibiä vuodesta 2015 asti hallinnutta al-Nusran rintamaa vastaan on alkuvuoden aikana hyökätty rajusti. Tämänkertaisten ilmaiskujen tekijästä ei vielä ole varmaa tietoa, mutta Venäjä kielsi osuutensa niihin jo tiistaina. Yhdysvallat iski Idlibin lähellä sijaitsevaan terroristien koulutusleiriksi uskottuun kohteeseen tammikuussa ja tappoi yli 100 taistelijaa.

Syyrian sodassa on kuuden vuoden aikana kuollut jo yli 310 000 ihmistä ja miljoonat ovat paenneet kodeistaan.

Isis-terroristeja al-Babin kaupungista perheensä kanssa paennut lapsi katseli bussin ikkunasta saavuttuaan Syyrian hallituksen vastaisten kapinallisten hallitsemalle alueelle helmikuun 3. päivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti