lauantai 18. helmikuuta 2017

Lautakunta: Kaidin osallistuttava ympäristön tarkkailuun

Tehdashanke etenee myönteisesti - hyvä niin...

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Lautakunta: Kaidin osallistuttava ympäristön tarkkailuun

Kemin ympäristölautakunta haluaa, että Kaidi osallistuu ilman ja veden laadun tarkkailuun.


NINA SUSI
Lautakunta: Kaidin osallistuttava ympäristön tarkkailuun
Kaidin öljysataman kyljessä olevan, tulevan tontin saastuneita maita pitää puhdistaa.
Matti Nikkilä
Kemin ympäristölautakunta pitää Kaidin biojalostamoa ”ympäristönsuojelullisesti kannatettavana”, sillä laitos hyödyntää kotimaista ja uusiutuvaa raaka-ainetta tuotannossaan.
Lautakunta antoi lausunnon Kaidin hankkeen ympäristö- ja vesitalousluvasta. Lausunnossa Ajosta pidettiin logistisesti hyvänä paikkana.
Ely-keskukselle lähetettävässä lausunnossa kuitenkin esitettiin, että toiminnanharjoittaja eli Kaidi pitäisi määrätä osallistumaan Kemin ilmanlaadun seurantaan sekä määrätä osallistumaan Kemin edustan merialueen velvoitetarkkailuun.
Ympäristölautakunta päätti lausunnosta torstaina, mutta asiaa käsittelee maanantaina myös Kemin kaupunginhallitus.
Kaidin reilusti yli tuhatsivuinen ympäristölupahakemus on nähtävillä muun muassa Kemin kaupungin asiakaspalvelupisteessä 27. helmikuuta asti.
Hakemuksen mukaan sekä puun kuivauksesta että kaasun puhdistuksesta syntyy orgaanisista yhdisteistä aiheutuvia päästöjä, hiilidioksidia, hiilimonoksidia ja metaania. Kaidin arvion mukaan päästöillä ei ole merkittäviä vaikutuksia ilman laatuun.
Puunkäsittelyalueen hulevedet johdetaan satama-altaaseen. Tehdasalueen puhtaita hulevesiä johdetaan Takalahteen.
Ajoksentiellä raskas liikenne lähes kaksinkertaistuu, junaliikenne lisääntyy 2–3 junasta 6–7 junaan vuorokaudessa.
Laitoksella käytetyn veden lämpötila nousee, ja lämmenneiden vesien vaikutus kohdistuu voimakkaimmin satama-altaaseen. Kalastossa lämmenneiden purkuvesien vaikutukset näkyvät voimakkaimmin Inakarin ympäristön ja Ajoksen etelärannan matalikkoalueella. Vesillä on vaikutusta myös alueiden jääpeitteelle.
Ympäristölupahakemuksessa Kaidi arvioi, että ammattikalastukselle aiheutuva vuosittainen haitta on maksimissaan noin 30 000 euroa. Kaidi pyrkii sopimaan haitan korvaamisesta ammattikalastajien kanssa ennen toiminnan aloittamista.
Kalataloudellisen vahingon korvaamiseksi Kaidi esittää myös 30 000 yksikesäisen kuhan poikasen istuttamista vuosittain. Niiden hinnaksi arvioidaan noin 4 500 euroa.

Kaidin hakemus

Puun kuivauksen yhteydessä syntyy orgaanisista yhdisteistä aiheutuvia päästöjä arviolta 1 000–2 000 tonnia vuodessa, hiukkaspäästöjä on muutamia satoja tonneja vuodessa.
Kaasun puhdistus- ja jalostusvaiheessa syntyy ilmaan johdettavaa hiilidioksidia 1 300 000 tonnia, hiilimonoksidia 4 050 tonnia, metaania 14 tonnia ja orgaanisista yhdisteistä aiheutuvia päästöjä 340 tonnia vuodessa.
Laitoksen alueelta muodostuu vuosittain arviolta 900 000 kuutiota jätevettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti