sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Nemtsovin kannattajat eivät vaikene – ”Ihmiset kyllä muistavat, ja se on Venäjän toivo!”

Toimin tiedonantajana/tiedonjakajana/välikätenä...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat

Nemtsovin kannattajat eivät vaikene – ”Ihmiset kyllä muistavat, ja se on Venäjän toivo!”

Tuhannet osallistuivat murhatun oppositiojohtajan muistomarssille Moskovassa.

Boris Nemtsovin murhaa muistettiin Moskovassa
01:53 / 01:53
MOSKOVA 

STRASTNOI-PUISTOKATU Puškinin aukion vieressä Moskovan keskustassa täyttyi sunnuntaina mielenosoittajista, jotka valmistautuivat perinteeksi käyneelle Boris Nemtsovin muistomarssille. Oppositiopoliitikon murhasta tulee maanantaina kuluneeksi kaksi vuotta.

Väkeä oli paikalla tuhansittain, mutta hieman vähemmän kuin vuosi sitten samassa paikassa ja samalla marssireitillä. Puhumattakaan kymmenien tuhansien osanottajien protestimarssista heti murhan jälkeen.

EHKÄ muutaman vuoden päästä 30 ihmistä kokoontuu jossain esikaupungissa muistamaan miestä, joka kävi Venäjän vallanpitäjien kimppuun pelotta, yleensä virnistys suupielessään.

Anita Žuravina jakoi mielenosoittajille Venäjän lippuja.

”Eikä!” kommentoi moskovalainen Anita Žuravina, 43, mielenosoituksen lähtöpaikalla. ”Ihmiset kyllä muistavat Boris Nemtsovin, ja se on Venäjän toivo! Hänen nimissään ja hänen tekojaan seuraten kaikki kääntyy vielä hyväksi.”

”Propaganda näkyy toimivan”, Ljudmila Lutšenko kommentoi. ”Oikeaa tietoa tulee vain riippumattomista lähteistä, televisiossa tällaisista asioista kuten mielenosoituksesta ei kerrota.”

MIELIPIDETIEDUSTELUJEN mukaan noin kymmenen prosenttia venäläisistä vastustaa huippusuositun presidentti Vladimir Putinin politiikkaa ylipäätään. Tähän joukkoon kuuluvat lähes kaikki, joilla on jonkinlaisia voimakkaita, yhteiskunnallisia mielipiteitä.

Nemtsov itse edusti länsisuuntautunutta, liberaalia markkinatalousdemokratiaa. Hänen hengenheimolaisiaan oppositiomielisistä on riippumattoman Levada-keskuksen arvion mukaan vain viidennes.

Boris Nemtsovin muistomarssille osallistui tuhansittain väkeä.

Mielipiteiden kirjo näkyi mielenosoituskulkueessa mainiosti. Äärioikeisto huusi kulkueen keskellä äänekkäästi vapautta Venäjälle, Krimin tataarit marssivat heidän edellään, liberaalin Jabloko-puolueen nuorisojärjestön pojat seurasivat sivusta vaiti. Yhteishuudoksi asti kajahtivat vanhat iskulauseet ”Venäjä ilman Putinia” ja ”Putin on sotaa”.

NEMTSOVIN murha Moskovajoen sillalla kivenheiton päässä Kremlin muurista oli kansallinen tragedia, ja vallanpitäjät ovat suhtautuneet alusta lähtien muistojuhliin helläkätisemmin kuin mihin tahansa muuhun mielenilmaukseen. Poliiseja oli nytkin paikalla koko reitin varrella, mutta merkille pantavan vähän.

Murhasta epäiltyinä pidätettiin pian viisi tšetšeenimiestä, joita vastaan alettiin käydä oikeutta viime vuonna. Istunnot pidetään sotilastuomioistuimessa, sillä osa syytetyistä kuului sisäministeriön joukkoihin.
Murhan tilaajaksi syyttäjä väittää Ruslan Muhidinov -nimistä miestä, joka on etsintäkuulutettu.

Oppositio on pitänyt koko ajan selvänä, että vastuussa teosta on Tšetšenian Moskovalle uskollinen presidentti Ramzan Kadyrov
Mikä on presidentti Putinin rooli, siitä mielipiteet vaihtelevat. 
Presidentin kannattajat ovat kääntäneet asian toisin päin: Putinin vastustajat tappoivat Nemtsovin mustamaalatakseen presidenttiä.

”Tiesipä presidentti etukäteen murhasta tai ei, lopputulos on, että hän suojelee rikollista.”, sanoo moskovalainen Juri Konstantinov.

”Kysehän nyt ei ole siitä, kuinka paha presidentti on, vaan siitä, mitä hän tekee”, moskovalainen Juri Konstantinov, 61, sanoi mielenosoituksessa. ”Ukrainan sota, se on rikos. Georgian sota, se oli rikos. Ja esimerkkejä riittää, mukaan lukien tämä murha.”

”Tiesipä presidentti etukäteen murhasta tai ei, lopputulos on, että hän suojelee rikollista. On asia kummin vain, joko hän tai Kadyrov on aloitteen tekijä.”

”Mutta emmehän me tiedä vielä edes kaikkea kommunistien rikoksista”, Konstantinov jatkoi. ”Me olemme niin tottuneita elämään valheessa, ettemme enää edes näe sitä.”

MOSKOVAN hallinnon hyväksymä marssireitti kulki Puškinin aukiolta Akateemikko Saharovin puistokadulle keskustan pohjoislaitaa, turvallisen hajuraon päästä Kremlistä. Järjestäjien pyyntöön päästä marssimaan murhapaikan kautta ei tälläkään kertaa suostuttu.

Kremlin kupeessa Punaisella torilla, Maneesinaukiolla ja Teatralnajalla parveili kyllä väkeä lähes yhtä paljon kuin mielenosoituksessa. Turistit ja kaupunkilaiset viettivät vapaapäivää ja laskiaisviikon päättymistä blinikioskien savuissa. Punaiselle torille pystytetyllä luistinradalla trumpetti soitti haikeasti iskelmäklassikkoa Adacio Cardinal eli Koskaan et muuttua saa.

Alhaalla jokirannassa seisoskeli rivistö sisäministeriön pidätysbusseja. Miliisi näytti odottavan illaksi väkeä Bolšoi Moskvoretskin sillalle.

Kukka- ja valokuvarivi sillan alkupäässä Kremlin puolella oli taas venähtämässä yli kahdenkymmenen metrin mittaiseksi. ”Netsov tapettiin tällä paikalla”, kertoi koruton juliste kukkien keskellä. Pari televisiokameraa ja kourallinen poliiseja seurasi iltapäivällä kukkakimppujen laskijoita.

”KAUPUNGIN siltahallinnon väki tulee kerran tai kaksi viikossa tai joskus vain joka toinen viikko”, Solidarnost-liikkeen aktivisti Denis Fetisov, 49, kertoi. Hän oli tällä kertaa muistopaikan päivystysvuorossa. ”He tulevat aina öisin, ja heillä on joskus poliisi mukanaan, jotta voivat tehdä pidätyksiä.”

"Voisivathan he syyttää meitä vaikka sillan sotkemisesta. Mutta nämä operaatiot tuntuvat olevan jollain tavalla epävirallisia.”

Fetisovia mielenosoittajien määrän väheneminen ei hämmästytä.

”Vihollisemme on taitava. Ihmiset on peloteltu, tai sitten he ovat passiivisia. Ajattelevat, että mitään ei voi kuitenkaan tehdä. Mutta kun valta heikkenee, niin oppositio voimistuu.”

Boris Nemtsovin silta, ei ole kaukana paiaksta, jossa Nemtsov tapettiin.

LAITIMMAISENA kukkarivin päässä sillan jalkakäytävällä on kyltti, jossa lukee ”Boris Nemtsovin silta”. Pitäisikö sillan nimi vaihtaa, kuten jotkut ovat vaatineet?

”Ei missään nimessä!” historioitsija Fetisov huudahtaa. ”Emme me mitään bolševikkejä ole, historialliset nimet saavat olla rauhassa.”

Fakta

Kylmä palkkamurha


 Venäläinen oppositiojohtaja Boris Nemtsov ammuttiin Moskovajoen sillalle myöhään illalla 27.2.2015. Palkkatappajien ryhmä oli seurannut tutkinnan mukaan uhriaan pitkään.

 Murhasta pidätettiin pian viisi miestä, jotka ovat kotoisin Tšetšeniasta. Yksi epäilty kuoli pidätettäessä, yksi on etsintäkuulutettu.

 Murhan motiivista on esitetty lukuisia versioita. Nemtsovin omaisten edustajat ovat väittäneet murhan todellisten tilaajien jääneen tutkinnassa selvittämättä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti