torstai 9. helmikuuta 2017

Rolls-Royce-auto Suomen Kemissäkin - kyllä...


Katselin hetki sitten mielenkiintoisen tv-ohjelman Rolls-Royce-auton valmistuksesta nykyaikana. Huippua! Täytynee katsoa ohjelma uudestaan.
Vilkaisin hetki sitten osittain ohjelman uudestaan, jonka perusteella hiukan täydennän tätä tekstiäni.
Rolls-Royce teke vuosittain yhden keräilyauton. Tässä ohjelmassa se oli nimeltään Celestial Phantom. Se esiteltiin ensimmäistä kertaa Dubaissa autonäyttelyssä. Auton oli ostanut tuntematon henkilö Aasiasta tuntemattomaan hintaan...
Ohjelmassa esiintyvä kallein Rolls-Royce-auto "timanttisisustuksineen" maksanee 1-2 miljoonaa Englannin puntaa - kukaties enemmänkin...   
Kävi mielessä takavuosikymmenien tutustumiskäynnit mm. entisen Kemi Oy:n pääkonttorissa. Entisessä pääkonttorissa sijaitsee myös Kemiyhtiön perinnesäätiön näyttely, joka kertoo Lapin metsäteollisuushistoriasta. Pääkonttorissa on esillä muun muassa yhtiön vanha Rolls Royce. Se ostettiin vuonna 1935, kun presidentti P.E. Svinhufvud vieraili Kemissä.


Tinkimättömät taitajat
Jakso 1: Klassikkoauto
ke 8.2.2017
29 pv
3527 katselua

1/2. Klassikkoauto Rolls-Royce. Monet klassikkotuotteet valmistetaan yhä pääosin käsityönä. Rolls Royce -tehtaalla suunnitellaan kaikkien aikojen kalleinta automallia. Joka yksityiskohdassa tavoitellaan täydellisyyttä.

Pätkä Wikipediatekstiä:

Rolls-Roycen logo.
Rolls-Royce on maailman arvostetuimpia automerkkejä. Rolls-Royce on tunnettu luksus-autoistaan. Se on saanut nimensä Sir Frederick Henry Roycelta, joka valmisti ensimmäisen, kymmenhevosvoimaisen autonsa vuonna 1904, sekä autokauppias-kilpa-ajajalta Charles Stewart Rollsilta.

Rolls-Royce Silver Cloud.
Rolls-Royceja valmistaa Rolls-Royce Motor Cars, joka on BMW:n tytäryhtiö ja on vastannut Rolls-Royce-autoista vuodesta 1996.
Autokauppias ja autonvalmistaja tapasivat 23. joulukuuta 1904, ja samana vuonna allekirjoitettiin Rollsin ja Roycen yhtiöiden välillä sopimus, jossa päätettiin kutsua kaikkia valmistettavia autoja nimellä Rolls-Royce ja näin Rolls-Royce-yritys perustettiin. Se, miksi yhtiön nimi on Rolls-Royce eikä Royce-Rolls, on vain sattumaa, koska nimijärjestys ratkaistiin arpomalla.

Rolls-Roycen logo ja "Spirit of Ecstasy" vuoden 1971 Silver Shadow'ssa.
1990-luvun lopussa yhtiö ja sen tuotemerkit jaettiin monimutkaisten kauppojen seurauksena Volkswagenin ja BMW:n kesken. Vuoden 2003 jälkeen vain BMW saa käyttää tuotemerkkiä Rolls-Royce, kun taas Volkswagenin omistamilla entisillä Rolls-Royce-Bentley-tehtailla tehdään vain Bentley-merkkisiä autoja. BMW maksoi tuotemerkin ja RR-logon käyttöoikeudesta 40 miljoonaa puntaa.
Autojen keulalla on kumartuvaa keijukaista esittävä "Spirit of Ecstasy" -veistos, joka on vanhimmissa malleissa hopeoitu, nykyisin nikkeliä.
Rolls-Royce -autoja on tuotu Suomeen yksittäiskappaleina eri vuosikymmeninä. Yksittäisistä Suomeen tulleista Rolls-Royceista tunnetuimpia on valtionhoitaja, kenraali Gustaf Mannerheimin virka-autona toiminut, vuoden 1915 mallia oleva Silver Ghost.[2] Vuonna 1970 Rolls-Royce Silver Shadow maksoi Suomessa 167 000 markkaa (218 000 euroa), kun esimerkiksi Chrysler New Yorkerin hinta oli 67 200 markkaa (81 200 euroa). Vuoden 1999 lopussa Suomessa oli rekisterissä 96 Rolls-Roycea, jotka edustivat vuosimalleja 1921–1992.

Rolls-Roycen mallit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti