lauantai 4. helmikuuta 2017

Liittovaltion tuomari jyräsi Trumpin maahantulokiellon –”Edes presidentti ei ole lain yläpuolella”

USA:n perustuslain ja presidentin kädenvääntö jatkuu...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna
Ulkomaat

Liittovaltion tuomari jyräsi Trumpin maahantulokiellon –”Edes presidentti ei ole lain yläpuolella”

Ainakin Qatar-lehtoyhtiö ottaa nyt USA:n lennoilleen kaikki, joilla on paperit kunnossa. Valkoinen talo luonnehti maahantulokiellon jäädyttämistä tuoreeltaan törkeäksi.

Ystävät tulivat vastaan, kun iranilainen insinööriopiskelija Behnam Partopour palasi perjantaina Yhdysvaltoihin. Opiskelijaviisumilla Yhdysvalloissa opiskeleva Partopour oli jo kerran käännytetty koneesta maahantulorajoitusten vuoksi.
YHDYSVALTAIN presidentin Donald Trumpin asettamat maahantulorajoitukset kärsivät takaiskun, kun Seattlessa istuva liittovaltion tuomari jäädytti ne toistaiseksi.

Piirituomari James L. Robartin päätös tarkoittaa, että Trumpin maahantulorajoituksia ei toistaiseksi saa panna täytäntöön. Vaikka tulkinta on vain yhdestä osavaltiosta, se kattaa koko Yhdysvallat, kertoo uutistoimisto Reuters.

Maahantulorajoitukset vei oikeuden käsiteltäväksi Washingtonin osavaltion oikeusministeri Bob Ferguson.

”Perustuslaki voitti” Ferguson arvioi tuomion julistamisen jälkeen. ”Edes presidentti ei ole lain yläpuolella.”

Uuden tulkinnan jälkeen ainakin iso Qatar Airways -lentoyhtiö tiedotti, että kansalaisuus ei enää estä matkustajien pääsyä Yhdysvaltain-lennoille. Se riittää, että matkustusasiakirjat ovat kunnossa.

PRESIDENTTI DONALD TRUMP määräsi viime viikolla määräaikaisen maahantulokiellon kaikille pakolaisille sekä kaikille seitsemän eri maan kansalaisille. Syyriasta tulevien pakolaisten maahantulokiellossa ei ole takarajaa.

Päätöksen seurauksena on peruutettu eri arvioiden mukaan 60 000–100 000 viisumia. Arviot vaihtelevat ministeriöstä toiseen.

PÄÄTÖKSESTÄ SEATTLESSA valittaneen Fergusonin mukaan tuomarin tulkinta tarkoittaa sitä, että Yhdysvaltoihin on käytännössä päästettävä kuka tahansa, kunhan tulijalla on voimassa oleva viisumi.

Seattlen päätös on voimassa toistaiseksi – tai kunnes korkeampi oikeusaste kumoaa sen. The Washington Post -lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan presidentin määräystä voi olla vaikea tyrmätä pysyvästi, koska presidentillä on laajat oikeudet maahantulopolitiikassa.

VALKOINEN TALO luonnehti vastaiskua tuoreeltaan törkeäksi, mutta lievensi sitten sanomisiaan. Trumpin lehdistöpäällikkö vakuutti, että maahantulokielto on laillinen ja oikeusministeriö hakee kumoamista Seattlen tulkinnalle.

”Presidentin määräys on tarkoitettu kotimaamme suojelemiseksi. Hänellä on oikeus ja velvollisuus suojella Yhdysvaltain kansalaisia”, lehdistöpäällikkö Sean Spicer sanoi.

KIISTASSA MITATAAN nimenomaan presidentin valtaoikeuksien laajuutta. Presidentti ei saa asetuksillaan rikkoa voimassaolevaa lakia, ja vastustajat pitävät maahantulokieltoa perustuslain vastaisina.

Kieltojen on arvioitu myös haittaavan Yhdysvaltojen taloutta, ja monet suuryritykset ovat vastustaneet niitä.


Presidentin maahantulomääräystä on käsitelty oikeusistuimissa useissa eri osavaltioissa, ja ristiriitaiset tulkinnat ovat omiaan aiheuttamaan hämmennystä maahan pyrkivissä ja viranomaisissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti