lauantai 27. toukokuuta 2017

Washington Post: Trumpin vävy Jared Kushner halusi salaisen kanavan Kremliin


Hmmmmm - vai niin - sotkut pahenevat entisestään...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunatuna:

Washington Post: Trumpin vävy Jared Kushner halusi salaisen kanavan Kremliin

Jared Kushner ehdotti Venäjän suurlähettiläälle, että Trumpin yhteydenpitoa Kremliin hoidettaisiin Venäjän diplomaattisten edustustojen kautta.



Jared Kushner on presidentti Donald Trumpin neuvonantaja ja Trumpin tyttären Ivankan aviomies.
WASHINGTON / HELSINKI

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner ehdotti joulukuussa Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläälle, että Trumpin kampanjan ja Kremlin välillä avattaisiin salainen kommunikaatiokanava.

Asiasta kertoi The Washington Post -lehti varhain lauantaina Suomen aikaa.

Lehden lähteenä olivat tiedusteluraportteihin tutustuneet tahot. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset seuraavat Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläs Sergei Kisljakin viestejä. Kisljak oli välittänyt joulukuussa Venäjälle viestiä Kushnerin ehdotuksesta.

LEHDEN MUKAAN Kushner oli ehdottanut, että kommunikaatiota Trumpin ja Venäjän johdon välillä hoidettaisiin Venäjän diplomaattisten edustustojen tiloista. Tarkoituksena saattoi olla, että viestinvaihtoa olisi vaikea seurata.

Mukana Kushnerin ja Kisljakin tapaamisessa oli myös Trumpin ensimmäinen kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn, joka sai potkut helmikuussa. Potkujen syy oli se, että hän meni valehtelemaan Kisljakin kanssa käymiensä keskustelujen sisällöstä muun muassa varapresidentti Mike Pencelle.

Flynn väitti vastoin totuutta, ettei ollut puhunut Kisljakin kanssa joulukuussa Venäjän-vastaisista pakotteista, jotka Venäjä haluaisi purkaa. Näin Flynn altistui venäläisten mahdolliselle kiristykselle.

The New York Times -lehden mukaan Kushner halusi salaisen kommunikaatiokanavan Kremliin Syyrian sotaan liittyvien keskustelujen takia. 
Lehdelle puhuneiden kolmen nimettömän, Kushnerin ja Kisljakin keskusteluista tietävän lähteen mukaan ideana oli, että Flynn saisi selonteot Syyrian sodasta suoraan Venäjän sotilasviranomaisilta ja voisi keskustella mahdollisista yhteistyötavoista.

Viestikanavaa ei koskaan perustettu, New York Timesin lähteet sanoivat.

THE WASHINGTON Postin mukaan Kushner, Kisljak ja Flynn keskustelivat joulukuussa myös salaisesta tapaamisesta kolmannessa maassa. Yhdeksän päivää ennen Trumpin virkaanastujaisia tämän epävirallinen avustaja Erik Prince tapasi Putinin avustajan Seychelleillä.

Kushnerin tapaamiset venäläisten kanssa ovat osa liittovaltion poliisin FBI:n tutkintaa Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiin. Päämäärä on selvittää, tekivätkö Trumpin avustajat yhteistyötä venäläisten kanssa demokraatti Hillary Clintonin kampittamiseksi.

Uutistoimisto Reuters kertoi myöhään perjantaina, että Kushner oli yhteydessä Kisljakin kanssa useammin kuin hän on aiemmin ilmoittanut. Näitä salattuja keskusteluja olisi ollut ainakin kolme. Reuters perustaa tietonsa seitsemän nykyisen ja entisen viranomaisen lausuntoihin.

Salattuihin yhteydenottoihin kuuluu kaksi puhelua viime vuoden huhtikuun ja marraskuun välillä. Reutersin mukaan FBI alkoi kiinnittää huomiota myös Kushnerin Venäjä-kytköksiin tutkiessaan Michael Flynnin toimia.

Amerikkalaiset tiedusteluviranomaiset epäilivät jo syksyllä venäläisiä Yhdysvaltain vaaleihin sekaantumisesta. Trumpin ja Venäjän suhteet olivat muutenkin suurennuslasin alla, koska Trump oli suhtautunut kampanjansa aikana huomiota herättävän myönteisesti Venäjän presidentti Vladimir Putiniin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti