tiistai 2. toukokuuta 2017

Trump ja Putin kävivät ”bisnesmäisen” puhelin­keskustelun ...

Hmmmmm - vai niin - hyvä, että jutellaan...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat

Trump ja Putin kävivät ”bisnesmäisen” puhelin­keskustelun – suunnittelivat tapaavansa heinäkuussa

Presidentit suunnittelivat tapaamista heinäkuulle ja sopivat lisäävänsä ulkoministeriensä yhteydenpitoa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump keskustelivat tiistaina puhelimitse.
MOSKOVA/HELSINKI

YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump ja Venäjän presidentti Vladimir Putin kävivät tiistaina puhelinkeskustelun, jota Kreml kuvaili ”bisnesmäiseksi ja rakentavaksi”.

Valkoinen talo kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että ”erittäin hyvässä” puhelussa keskusteltiin muun muassa ”turva-alueiden” perustamisesta Syyriaan.

Trump ja Putin painottivat Venäjän ja Yhdysvaltojen toimien koordinointia taistelussa kansainvälistä terrorismia vastaan, kertoi venäläinen uutistoimisto Tass uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kreml kertoi tiedotteessaan, että presidentit suunnittelivat tapaamista heinäkuussa Hampurissa pidettävän G20-huippukokouksen aikaan. He sopivat myös lisäävänsä ulkoministeriensä Rex Tillersonin ja Sergei Lavrovin yhteydenpitoa, kertoi venäläinen Ria-uutistoimisto Reutersin mukaan.

Putin sanoi Trumpille toivovansa malttia Pohjois-Koreaan liittyvien jännitteiden lieventämiseksi. Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välit ovat kiristyneet viime aikoina, ja Trump on uhannut rangaista diktatuuria sen tekemien ydinkokeiden vuoksi.

KESKUSTELU oli kolmas presidenttien välinen puhelinyhteys ja ensimmäinen sen jälkeen, kun Yhdysvallat teki ohjusiskun Venäjän tukeman Syyrian hallituksen lentotukikohtaan Ash Shairatissa Idlibin maakunnan eteläosassa Syyriassa huhtikuun 6. päivänä.

Yhdysvaltain isku oli vastastoimi väitettyyn kemialliseen iskuun, jonka presidentti Bashar al-Assadin ilmavoimien väitettiin tehneen Khan Sheikhunin kylään Idlibissä kaksi päivää aiemmin.

PRESIDENTTIEN ensimmäisessä kuuman linjan keskustelussa tammikuussa käsiteltiin julkisuuteen annettujen tietojen mukaan muun muassa terroristijärjestö Isisin nujertamista. Seuraavan kerran Putin ja Trump olivat puhelinyhteydessä Pietarin metroiskun jälkeen huhtikuun alussa.

Venäläisessä julkisuudessa Trumpin voittoa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa käsiteltiin alusta lähtien ikään kuin Venäjän voittona ja reaalipolitiikan paluuna Yhdysvaltain ja Venäjän suhteisiin. Huhtikuun ohjusisku Ash Shairatissa oli monelle venäläiselle poliitikolle ja politiikan tarkkailijalle julkilausuttu pettymys.

PUTIN tapasi ennen puhelinkeskustelua Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Sotšissa Mustanmeren rannalla. Tapaamisessa keskusteltiin ennen kaikkea Syyrian ja Ukrainan tilanteista. Saksalaislähteiden mukaan samalla valmisteltiin Trumpin ja Putinin tapaamista G20-kokouksessa.

Merkel kertoi ottaneensa keskusteluissa esille maailmanpolitiikan polttopisteiden lisäksi myös Venäjään kuuluvan Tšetšenian tasavallan väitetyt homovainot.

Putin puolestaan vastasi liittokanslerin kanssa järjestetyssä yhteisessä tiedotustilaisuudessa kysymykseen Venäjän oppositiomielenosoitusten tukahduttamisesta, että ”Venäjän lainvalvontaviranomaiset käyttäytyvät paljon maltillisemmin kuin heidän muut eurooppalaiset kollegansa”.

TRUMPIN ja Merkelin lisäksi Putin keskusteli tiistaina uutistoimisto Ria Novostin mukaan myös Italian pääministerin Paolo Gentilonin kanssa.

Syyrian opposition edustajien on määrä neuvotella al-Assadin hallinnon edustajien kanssa Venäjän, Turkin ja Iranin vetämissä neuvotteluissa Astanassa keskiviikkona.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump keskusteli Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa puhelimitse tammikuun lopulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti