keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Trump näyttää keskisormea maailmalle...


Hmmmmm - vai niin - mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan. No sen verran, että kannatus on muutamassa kuukaudessa romahtanut, pojalla puntit tutisee, on näytettävä kovaa jätkää, vaikka henki/vähäinen maine maailmalla menisi...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Trump näyttää keskisormea maailmalle

Näennäisesti Pariisin ilmastosopimuksessa on kyse ympäristönsuojelun ja talouskasvun ristiriidasta. Pohjimmiltaan kyse on siitä, suostuvatko amerikkalaiset luovuttamaan päätösvaltaansa muille, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski.



Demokraattipresidentti Barack Obama liitti Yhdysvallat Pariisin sopimukseen, mutta Trump näyttää irrottavan maan siitä.
KANSAINLIITTO, Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin, Kioton sopimus.

Yhdysvallat on ennenkin jättäytynyt ulos kansainvälisistä sopimuksista ja järjestöistä – jopa sellaisista, joita se on itse ajanut. Keskiviikon ennakkotietojen mukaan listaan lisätään Pariisin ilmastosopimus.

YHDYSVALLAT on aina kamppaillut idealismin ja eristyneisyyden välillä. Pitääkö Yhdysvaltain yrittää levittää omia arvojaan muulle maailmalle? Vai onko kansainvälistyminen sitä, että muut maat päättävät amerikkalaisten asioista?

Näennäisesti Pariisin ilmastosopimuksessa on kyse ympäristönsuojelun ja talouskasvun ristiriidasta. Pohjimmiltaan kyse on kuitenkin siitä, suostuvatko amerikkalaiset luovuttamaan päätösvaltaansa muille.

SUOMEN kaltaisille pienille maille kansainvälinen yhteistyö on helpompaa. Se on myös pakon sanelemaa.

Yhdysvaltain omakuva on kuitenkin perustunut siihen, että se on ainutlaatuinen maa maailmassa, Raamatun vertauskuvaa mukaillen ”kaupunki hohtavan kukkulan huipulla”. Vertausta käyttivät sekä demokraattien idoli John F. Kennedy että republikaanien messias Ronald Reagan.

Yleensä Yhdysvaltain vasemmisto on sitä mieltä, että amerikkalaisilla on opittavaa ulkomaailmasta. Oikeiston mielestä ulkomaailmalla on opittavaa amerikkalaisista.

Niinpä presidentti Barack Obama liitti Yhdysvallat Pariisin sopimukseen, mutta presidentti Donald Trump näyttää irrottavan maan siitä. Radikaaleimmat trumpilaiset haluaisivat Yhdysvaltain eroavan seuraavaksi YK:sta.

Amerikka ensin, Amerikka vaikka yksin.

TURHAUTTAVAA tässä on se, että Trumpin ei tarvitsisi erota Pariisista. Hän voisi olla vain noudattamatta sopimuksen suosituksia. Hyödyt olisivat samat, mainetappio muun maailman silmissä pienempi. Yhdysvaltain pysyminen sopimuksessa estäisi kuitenkin muita maita lipeämästä rivistä.

Päätöksen takana saattaakin olla se, että Trumpin jalusta on alkanut murtua. Mielipidemittauksia seuraavan datatoimittaja Nate Silverin mukaan Trump on menettänyt lyhyessä ajassa kolmanneksen ydinkannattajistaan. Nämä ovat pettyneet erityisesti siihen, ettei Trump ole saanut terveydenhoitoa kuntoon.

Trumpilaisille on näytettävä, ettei Trumpilta ole mennyt sisu kaulaan. Siksi hän näyttää keskisormea maailmalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti