keskiviikko 10. toukokuuta 2017

Presidentti Trump erotti FBI:n johtajan yllättäen kesken toimikauden...

Hmmmmm - vai niin - mielenkiintoista, tosi mielenkiintoista...


Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:


Presidentti Trump erotti FBI:n johtajan yllättäen kesken toimikauden

Oikeusministeriön mukaan potkujen syy on tapa, jolla FBI:n johtaja James Comey hoiti tutkintaa Hillary Clintonin sähköposteista. Demokraattien mukaan todellinen syy on Trumpin kampanjaan kohdistuva Venäjä-tutkinta.
Ulkomaat
FBI:n johtaja James Comey Senaatin lakivaliokunnan kuultavana 3. toukokuuta 2017.
FBI:n johtaja James Comey Senaatin lakivaliokunnan kuultavana 3. toukokuuta 2017.Shawn Thew / EPA
Presidentti Donald Trump on erottanut FBI:n johtajan James Comeyn. Erottaminen on herättänyt Yhdysvalloissa tyrmistystä, FBI tutkii parhaillaan Trumpin presidenttikampanjan ja Venäjän mahdollisia kytköksiä.
Syynä erottamiselle ovat Comeyn virheet entisen ulkoministerin Hillary Clintonin sähköpostitutkinnassa, kertoo sanomalehti The New York Times(siirryt toiseen palveluun). Marraskuun 2016 presidentinvaaleja varjosti tutkinta siitä, että Clinton oli käyttänyt ulkoministerinä yksityistä sähköpostiaan.
Apulaisoikeusministeri Rod Rosensteinin mukaan (siirryt toiseen palveluun)Comey teki väärin, kun hän ilmoitti heinäkuussa 2016 julkisesti, että Clintoniin liittyvä tutkinta on päättynyt, eikä häntä vastaan nosteta syytteitä.
Rosensteinin mukaan Comeylla ei ollut oikeutta tehdä julkisesti tällaista ilmoitusta, vaan se olisi kuulunut silloiselle oikeusministerille Loretta Lynchille. Eron syitä perustelevassa Rosensteinin kirjeessä sanotaan, että Comeyn olisi pitänyt ilmoittaa korkeintaan, että FBI on päättänyt oman tutkintansa ja siirtää asian yleiselle syyttäjälle,.
Comeyn kaatuminen Clintonin sähköpostijupakkaan on yllättävää, sillä demokraatit ovat syyttäneet, että Trump hyötyi Comeyn toiminnasta tutkinnan aikana. Comey ilmoitti vain yksitoista päivää ennen marraskuun presidentinvaaleja, että FBI aloittaa uudelleen tutkinnan Clintonin sähköpostien käytöstä.
Vaalien voittajaksi noussut Trump ylisti silloin Comeyn toimintaa.

Demokraattien mukaan potkujen syynä Venäjä-tutkinta

Demokraatit ovat arvostelleet erottamista rajusti. He ovat epäilleet erottamisen todelliseksi syyksi Venäjä-tutkintaa.
Sanomalehti The Washington Postin mukaan(siirryt toiseen palveluun) demokraatit ovat huolissaan, että Comeyn erottaminen voi vaikeuttaa tutkimuksia Venäjän ja Trumpin kampanjan väitetyistä yhteyksistä.
Trump ei itse kommentoinut Comeyn potkujen yhteyttä Clintonin sähköpostijupakkaan. Trumpin mukaan Comey ei ole pitkään aikaan johtanut tehokkaasti FBI:ta.
– Olennaista on, että löydämme uuden johtajan FBI:lle, jotta voimme palauttaa kansalaisten uskon ja luottamuksen tärkeään lainvalvontaan, Trump perusteli erottamispäätöstä Valkoisen talon julkistamassa tiedotteessa.

BBC: Comey luuli potkujaan ensin vitsiksi

Potkut tulivat täytenä (siirryt toiseen palveluun)yllätyksenä Yhdysvalloissa. Comey sai kuulla, kun hän oli puhumassa FBI:n työntekijöille Los Angelesiss.
Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)Comeylle oli annettu kesken puheen lappu, jossa hänelle kerrottiin erottamisesta. Toisten tietojen mukaan hän kuuli erottamisestaan televisiosta.
BBC:n mukaan Comey oli luullut potkuja ensin vitsiksi.
Edellinen presidentti Barack Obama nimitti Comeyn, 56, FBI:n johtoon vuonna 2013. Hänen toimikautensa oli tarkoitus kestää kymmenen vuotta.
Apulaisoikeusministeri Andrew McCabe on nimetty hoitamaan FBI:n johtajan tehtäviä väliaikaisesti. Valkoisen talon mukaan seuraajan etsintä aloitetaan välittömästi.
Lähde: Yle, Reuters, STT
Lisätty klo 06.35 Juttua päivitetty kauttaaltaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti