perjantai 19. toukokuuta 2017

Nallen rikkiviisauksia jaossa...

Hmmmmm - vai niin sano...

Suora nettilainaus Kauppalehdestä hiukan tuunattuna:

Talouselämä: Björn Wahlroos synkkänä - "Perustuslakiuudistus oli valtava virhe"

   
Talouselämä: Björn Wahlroos synkkänä - "Perustuslakiuudistus oli valtava virhe"
Wahlroosin mielestä politiikasta kadonnut puhti, eikä Suomella ole enää yhteistä agendaa.
Välttävä. Se on talousvaikuttaja Björn Wahlroosin arvosana pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitukselle. Politiikasta on hänen mielestään lähtenyt puhti. Elinkeinoelämän vaatimat uudistukset eivät ole menneet läpi.
Sipilän kunnianhimoinen yhteiskuntasopimus kutistui lopulta kiky-sopimukseksi. Se jäädytti palkat ja toi työntekijöille kolme palkatonta työpäivää lisää vuodessa.
"Ei siitä tietysti mitään haittaa ollut, mutta suuret rakenteelliset uudistukset jäivät tekemättä", Wahlroos harmittelee. Hän on Nordean, Sammon ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja.
Wahlroosin mielestä Suomessa on liian kireä verotus ja jäykät työmarkkinat. Kilpailijamaat Ruotsi, Saksa ja Iso-Britannia ovat pystyneet tekemään uudistuksia ja joustoja. Niiden talous on paljon Suomea vahvemmassa vedossa.
Wahlroos sanoo olleensa 15 vuotta sitten kovin kriittinen Ruotsia kohtaan. Hän hehkutti Suomea esimerkkinä siitä, miten yrittäjyys ja yhteishenki vievät maata eteenpäin. Nyt asetelma on kääntynyt nurin.
"Meillä oli ennen Suomessa yhteinen talouskasvun agenda. Vaikka oli riitoja ja lakkoja, oli kyse siitä, miten hyvinvointi jaettaisiin. Ei ollut koskaan erimielisyyttä kasvun tarpeellisuudesta."
Hänen mielestään kaksi tärkeintä syytä Suomen uudistuskyvyn puutteeseen ovat toimeenpanevan vallan haurastuminen ja ay-liikkeen vallan kasvu.
"Vuonna 1982 Suomessa syntyi täydellinen konsensus yhdestä asiasta: presidentin valtaa piti rajoittaa. Se oli tietenkin Kekkosen kauden jälkeen ymmärrettävää."
Kahdeksantoista vuotta myöhemmin Suomi sai uuden perustuslakinsa. Presidentin valta kapeni, ja eduskunnan ja pääministerin mahti kasvoivat. Wahlroos sanoo, että valta siirtyi instituutiolle, joka ei pysty sitä käyttämään.
"Unohdettiin, että pääministeri ei ole presidentin tapaan itsenäinen toimija. Hän on koalition edusmies, joka toimii yhteisymmärryksessä muiden hallituspuolueiden kanssa."
Wahlroosin mielestä suomalaisten tulisi myöntää, että perustuslakiuudistus oli valtava virhe.
"Vallan täydellinen parlamentarisointi ei toimi. Se rikkoo Montesquieun vallanjako-oppia. Tämä on johtanut siihen, että kyky tarttua ongelmiin on heikentynyt aivan dramaattisesti."
Lue lisää tuoreimmasta Talouselämästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti