maanantai 29. toukokuuta 2017

Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä...

No - ainakin lakimiehillä työntynkää riittää...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

Venäjä-yhteyksiin liittyvä skandaali ei laantunut Trumpin poissa ollessa. FBI laajensi tutkintaa myös presidentin vävyyn.



Presidentti Donald Trump ja puoliso Melania Trump laskeutuivat varhain sunnuntaina Suomen aikaa Air Force One -koneesta Andrewsin tukikohdassa Marylandissa.
YHDYSVALTOJEN presidentti Donald Trump on palannut Washingtoniin yhdeksän päivää kestäneeltä maailmankiertueeltaan.

Kun hän viikko sitten perjantaina lähti ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen presidenttinä, hän jätti taakseen sisäpoliittisen kriisin, joka ei ole hänen poissa ollessaan osoittanut laantumisen merkkejä.

Tämä Trumpia odottaa, kun hän tarttuu jälleen työhön kotimaassa:

Lakimiehet tarkastamaan twiittejä, tiedottajalle potkut?

Trump aikoo heti ensi viikolla tehdä merkittäviä muutoksia henkilökuntaansa, kertoo The Wall Street Journal -lehti (WSJ).

Harkinnassa on lehden mukaan esimerkiksi twiittien tarkastuttaminen lakimiehillä ja useiden läheisten neuvonantajien vaihtaminen.

Lakimiehet tarkastaisivat ehdotuksen mukaan etukäteen, pitääkö Trumpin twiittejä muokata. Idea on rakentaa systeemi, jossa twiitit ”eivät mene suoraan presidentin päästä ulos universumiin”.

Trumpin twiitit ovat herättäneet hämmennystä. Hänen on esimerkiksi tulkittu vihjanneen, että hänellä on nauhoituksia keskusteluista erottamansa FBI-johtajan James Comeyn kanssa ja syyttäneen edeltäjäänsä Barack Obamaa salakuuntelusta.

Trumpin avustajat ovat WSJ:n mukaan jo pitkään yrittäneet hillitä päämiehensä twiittailua. Osa heistä pitääkin epätodennäköisenä, että Trump suostuisi twiittien ennakkotarkastukseen.

Trump harkitsee myös ulkopuolisten asianajajien palkkaamista Venäjä-tutkinnan takia. Ennen Trumpin matkalle lähtöä oikeusministeriö nimittientisen FBI-johtajan Robert Muellerin tutkimaan Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksiä.

The New York Times -lehden mukaan Trumpin avustajat suunnittelevat parhaillaan erillistä ”kriisikeskusta”, joka hoitaisi skandaaleihin liittyviä asioita. Siihen palkattaisiin kokeneita kampanjatyöntekijöitä ja asianajajia.

Valkoisen talon henkilökunta voisi keskittyä presidentin varsinaisiin työtehtäviin.

Jos presidentti vaihtaa avustajiaan, tulilinjalla ovat ensin viestintäihmiset. Trump on ollut tyytymätön siihen, että he eivät ole kriisin keskellä onnistuneet tuomaan esiin Trumpin kannalta olennaisia tietoja.

Sen sijaan Valkoisen talon tiedottajan Sean Spicerin päivittäisistä lehdistötilaisuuksista on tullut yllättävä televisiohitti, ja Spicerista on tullut julkkis, jonka hahmo esiintyy esimerkiksi Saturday Night Live -sketsiohjelmassa.

The New York Timesin mukaan Spicerin roolia pienennetään, ja päivittäisen lehdistötilaisuuden sijaan presidentti olisi vastedes suoraan yhteydessä kannattajiinsa esimerkiksi Facebook-videoiden välityksellä ja antaisi haastatteluja myötämielisille viestimille.

Irtautuuko Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta?

Trump aikoo ensi viikolla kertoa, irtautuuko Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta.

Hän osallistui matkansa päätteeksi johtavien teollisuusmaiden G7:n kokoukseen Italian Sisiliassa. Kokouksen muut osallistujat yrittivätturhaan saada Trumpia sitoutumaan sopimukseen. Trump ei suostunut kertomaan kantaansa.

Verkkojulkaisu Axios kertoi sunnuntaina, että Trump olisi kertonut yksityiskeskusteluissa useille ihmisille, että hän aikoo irtautua ilmastosopimuksesta. Axiosin mukaan hän olisi kertonut asiasta muun muassa Yhdysvaltojen ympäristöviraston EPA:n johtajalle Scott Pruittille.

Trump on jo purkanut useita Obaman ilmastonmuutoksen vastaisia toimia.

Vaalikampanjassaan viime syksynä hän lupasi irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta mutta on lykännyt päätöstä.

Pariisissa vuonna 2015 neuvotellun sopimuksen tavoite on maapallon keskilämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.

Yhdysvaltojen osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on toiseksi suurin, 12 prosenttia. Kiinan osuus on suurin, 24 prosenttia. Maat ratifioivat Pariisin ilmastosopimuksen samaan aikaan viime syyskuussa.

FBI tutkii nyt myös Trumpin perheenjäsentä

Useat yhdysvaltalaisviestimet kertoivat perjantaina, että liittovaltion poliisi FBI on laajentanut tutkinnan kohteena olevien ihmisten joukkoa ja tutkii nyt myös presidentin vävyn Jared Kushnerin yhteyksiä Venäjään.

Kushner kuuluu Trumpin luotettuun lähipiiriin ja toimii Valkoisen talon neuvonantajana. Hän on presidentin tyttären Ivanka Trumpinaviomies.

Venäjä-tutkinta ei aiemmin ole tullut näin lähelle presidentti Trumpia.

The Washington Post -lehden mukaan Kushner ehdotti joulukuussa Venäjän Yhdysvaltain-suurlähettiläälle, että Trumpin kampanjan ja Kremlin välillä avattaisiin salainen kommunikaatiokanava.

The New York Times -lehden mukaan Kushner halusi salaisen kanavan Kremliin Syyrian sotaan liittyvien keskustelujen takia. Viestikanavaa ei koskaan perustettu.

Lähiaikoina odotetaan myös erotetun FBI-johtajan James Comeyn julkista todistusta Venäjä-yhteyksistään. The Guardian -lehden mukaansenaatin tiedusteluvaliokunnan kuuleminen järjestetään kaatuneiden muistopäivän eli toukokuun 29. päivän jälkeen.

JATKUVAT vuodot Yhdysvaltojen hallinnosta medialle eivät vahingoita vain Trumpia vaan myös suhteita liittolaismaihin.

Tällä viikolla Britannia raivostui, kun vain viranomaisten käyttöön tarkoitettua kuvamateriaalia Manchesterin terrori-iskun tapahtumapaikalta vuosi yhdysvaltalaismedialle.

Trump lupasi oikeusministeriönsä tutkivan Manchester-vuodot perusteellisesti ja mahdolliset syylliset ”pannaan syytteisiin kovimmalla lain mahdollistavalla tavalla”.

Mitä jäi kesken, kun Trump lähti matkalleen?

Matkaa edeltänyt viikko oli Trumpille painajaismainen. Tällaisissa tunnelmissa hän nousi Air Force One -lentokoneensa kyytiin:

The Washington Post uutisoi viikon alussa, että presidentti Trump paljasti huippusalaisia tietoja Venäjän ulkoministerille Sergei Lavrovilleja suurlähettiläs Sergei Kisljakille tavatessaan heidät viime viikolla Valkoisessa talossa.

Seuraavana päivänä julki tuli väite, että Trump olisi kehottanut FBI-johtaja James Comeya lopettamaan tutkimukset Trumpin entisen avustajan Michael Flynnin Venäjä-yhteyksistä.

Comey-paljastus sai oikeusministeriön taipumaan kuukausien painostuksen jälkeen riippumattomaan tutkimukseen Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksistä. Ministeriö nimitti entisen FBI-johtajan Muellerin johtamaan tutkintaa.

Trump kiisti pyytäneensä Comeya lopettamaan Flynn-tutkimukset. Hän kutsui Venäjä-tutkintaa Yhdysvaltojen ”poliittisen historian suurimmaksi noitavainoksi”.

New York Times kertoi viime viikolla heti Trumpin matkan alkajaisiksi tämän kutsuneen Comeyta venäläisvierailleen ”hulluksi, jonka erottaminen helpotti paineita”.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti