maanantai 15. toukokuuta 2017

Italian poliisi epäilee mafian pyörittäneen vastaanotto­keskusta katolisen järjestön kanssa

Hmmmmm - vai niin - eipä tuota tarvitse ihmetellä...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat

Italian poliisi epäilee mafian pyörittäneen vastaanotto­keskusta katolisen järjestön kanssa: ”Pappi ja hänen kaverinsa elivät leveästi ja ostelivat luksusautoja”

Katolinen hyväntekeväisyysjärjestö toimi julkisivuna mafian toiminnalle, poliisi uskoo. Mafia nipisti palvelujen laadusta ja järjesti uhkapelejä siirtolaisten vastaanottokeskuksessa.

Italiaan Välimeren poikki saapuneet siirtolaiset jonottivat terveystarkistukseen Sisiliassa toukokuun alussa.
ITALIAN poliisi epäilee, että mafia on tehnyt Italiassa pitkään rahaa maahan saapuvilla siirtolaisilla.

Paikallinen rikollissuku oli poliisin mukaan pyörittänyt yli vuosikymmenen ajan yhtä Euroopan suurimmista vastaanottokeskuksista Etelä-Italiassa. Virallisesti Sant’Anna Caran keskusta johti katolinen hyväntekeväisyysjärjestö Misericordia, joka sai maksun palveluista Crotonen maakunnalta.

”Jos 500 maahanmuuttajan piti saada lounasta, keskukseen saapui vain 250 ateriaa. Loppujen 250:n piti joko syödä illalla tai seuraavana päivänä”, selitti syyttäjä Nicola Gratteri mafian liiketoimintamallia tiedotustilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Keskukseen mahtuu enimmillään noin 1 200 siirtolaista, joskin useina vuosina keskuksen johtajat liioittelivat viranomaisille asukkaiden määrää. Pihtailemalla palveluista ja paisuttelemalla asukasmäärää mafia onnistui kasvattamaan vastaanottokeskuksen tuottoja.

”Samaan aikaan Misericordian johtaja ja pappi kavereineen elivät leveästi ja ostelivat luksusautoja, -asuntoja sekä -veneitä”, Gratteri kertoi toimittajille maanantaina.

ITALIALAINEN uutistoimisto Ansa kertoo, että poliisi on ottanut tapaukseen liittyen kiinni 68 ihmistä – mukaan lukien Misericordia-järjestön johtajan ja järjestön toimintaan osallistuneen papin.

Sen lisäksi, että rikollisjärjestön epäillään tienanneen veronmaksajien kustantamilla vastaanottopalveluilla, keskuksessa oli järjestetty myös uhkapelaamista.


Syyttäjä Gratterin mukaan vastaanottokeskus sai vuosina 2006–2015 yhteensä 103 miljoonan euron edestä julkista rahoitusta, josta ainakin 36 miljoonaa euroa on päätynyt suoraan mafian käyttöön.

Italian parlamentin mafian vastaisen komission johtaja Rosy Bindituomitsi välittömästi mafian ja sitä avustaneiden tahojen toimet.

”Vastaanottokeskuksesta oli tullut järjestäytyneen rikollisuuden rahapaino. Kiitos tästä kuuluu niille rikoskumppaneille, jotka pyörittivät keskusta”, hän totesi uutistoimisto Ansan mukaan.

POLIISIN epäilysten kohteena oleva vastaanottokeskus sijaitsee Isola di Capo Rizzuton pikkukaupungissa Etelä-Italian rannikolla.

Vastaanottokeskusta pyöritti poliisin mukaan mafiosojen Arena-suku, joka kuuluu pahamaineiseen ’Ndrangheta-liigaan. ’Ndrangheta on Italian suurin rikollisjärjestö.

Syyttäjien mukaan Arenat olivat käyttäneet vastaanottokeskuksen tuottoja voitelurahana, jonka avulla alueen brutaali mafiasota oli saatu rauhoittumaan. Perheellä oli myös toinen operaatio pakolaiskeskuksessa Lampedusan saarella, jonne moni Välimeren ylittänyt siirtolainen saapuu ensimmäisenä.

Etenkin Etelä-Italiaan on saapunut viime vuosina satojatuhansia siirtolaisia veneillä. YK:n pakolaisjärjestön mukaan viime vuonna meritse Italiaan saapui hieman yli 180 000 maahanmuuttajaa.

Italian julkiselle sektorille tilanne on erittäin kuormittava, minkä vuoksi vastaanottokeskusten valvonta ontuu pahasti.

ITALIAN poliisi on viime vuosina kiristänyt otteitaan järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan, joskin samanaikaisesti mafia on laajentanut ja ammattimaistanut toimintaansa Etelä-Italian perheyritysten ulkopuolelle.

Maanantaina poliisi teki ratsian saksalaisen kauppaketjun Lidlin Italian-konttoreihin.

Poliisi etsi todisteita neljästä konttorista, joista Lidlin Italian tytäryhtiö hallinnoi maan 200 ruokakauppaa. Poliisi ilmoitti tiedotteessa epäilevänsä, että Italian Lidlillä on kytköksiä Laudani-rikollissukuun. Lidl on kiistänyt syyllistyneensä mihinkään ja avustaa poliisia tutkinnoissa.

Ratsiassa otettiin kiinni 15 ihmistä, uutistoimisto Reuters kertoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti