tiistai 30. toukokuuta 2017

Trump vastasi Angela Merkelin suorasanaiseen epäluottamukseen – uhoaa laittavansa Saksan ruotuun...

Twiittinokkapokkaa sano ...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat

Trump vastasi Angela Merkelin suorasanaiseen epäluottamukseen – uhoaa laittavansa Saksan ruotuun

Britannian Theresa Mayn mukaan Euroopassa halutaan kostaa brexit. Merkel lievensi puuskahdustaan siitä, ettei vanhoihin kumppaneihin voi enää oikein luottaa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Donald Trump istuivat saman pöydän ääressä Taorminan huipputapaamisessa lauantaina. Välissä istui Tunisian presidentti Beji Caid Essebsi.
SAKSAN liittokanslerin Angela Merkelin turhautunut purkaus Yhdysvalloille ja Britannialle on saanut vastauksen Atlantin takaa. Merkel puuskahti maanantaina, ettei Eurooppa enää voi täysin luottaa vanhoihin liittolaisiinsa.

Presidentti Donald Trump vastasi tiistaina ampumalla Atlantin ylitse suorasukaisen twiitin:



Twiitissään Trump luonnehtii Yhdysvaltojen asemaa perin heikoksi Saksan rinnalla:

”Meillä on Saksan kanssa massiivinen kauppavaje, ja lisäksi Saksa vielä maksaa Natosta ja armeijasta paljon vähemmän kuin sen pitäisi. Tosi paha Yhdysvalloille. Tähän tulee muutos”, Trump viestitti.

Merkel sanoi maanantaina Trumpin Euroopan-kiertueen osoittaneen, että ”Euroopan on otettava tulevaisuus omiin käsiinsä”.

Puuskahdus nähtiin kannanottona Yhdysvaltain syöksähtelevää presidenttiä ja EU:sta luopuvaa Britanniaa vastaan.

TRUMPIN lisäksi myös Britannian pääministeri Theresa Maykommentoi tiistaina liittokanslerin purkausta. Uutistoimisto Reutersin mukaan May sanoi, että ”jotkut ihmiset Euroopassa haluavat rangaista Britanniaa brexitistä”.

Theresa Mayn sävy oli Trumpiin verrattuna sopuisa: Britannia haluaa säilyttää brexitin jälkeenkin ”syvät ja erityiset” suhteet Euroopan unioniin.

”Vaikka jätämme unionin, emme jätä Eurooppaa”, May sanoi. ”Jatkamme yhteistyötä esimerkiksi turvallisuus- ja puolustusasioissa.”

LUOTTAMUSKOHUN herättänyt Merkel itse vaikutti tiistaina jossain määrin rauhoittuneen.

”Transatlanttiset suhteet ovat olleet meille historiallisesti tärkeitä, ja niin ne ovat vastakin”, Merkel sanoi Intian pääministerin Narenda Modinrinnalla Berliinissä.

Tulevaisuuden ottaminen omiin käsiin tarkoitti hänen mukaansa sitä, että Eurooppa kasvattaa rooliaan kansainvälisellä näyttämöllä ratkomalla esimerkiksi Libyan sisällissodan, siirtolaisuuden ja talouden kaltaisia haasteita.

Vaalitaistelua käyvässä Saksassa Merkelin poliittiset kilpakumppanit ottivat nekin omansa irti Merkelin purkauksesta ja Trumpin vastauksesta siihen.

”Donald Trump tekee twiitillään selväksi, että se näkee Saksan poliittisena vastustajana”, SPD:n parlamenttiryhmän vetäjä Thomas Oppermann kommentoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti