keskiviikko 24. toukokuuta 2017

Trump vaatii Lähi-idän maita johtamaan taistelua radikalisoitumista vastaan ...

Trump pehmentää vaalitaistelun aikaisia kannanottojaan - hyvä niin...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Trump vaatii Lähi-idän maita johtamaan taistelua radikalisoitumista vastaan – aiemmin kärkässanainen presidentti esiintyi puheessaan muslimimaiden ystävänä

Vaalikampanjansa aikana muslimeita vastaan useaan otteeseen hyökännyt Trump yrittää lämmitellä suhteita arabimaihin.





Presidentti Donald Trump tapasi sunnuntaina Saudi-Arabiassa Kuwaitin emiirin Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabahin.
YHDYSVALTAIN presidentti Donald Trump kehottaa arabimaiden johtajia kantamaan enemmän vastuuta taistelussa ääri-islamilaisia terroristeja vastaan.

”Muslimimaiden on otettava johto kamppailussa radikalisoitumista vastaan”, Trump sanoi Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa sunnuntaina.

Trump kehotti muslimimaita ajamaan ääri-islamistit ”maaperältään ja maapallolta”. Hän sanoi, etteivät Lähi-idän maat voi odottaa Yhdysvaltojen murskaavan terroristeja heidän puolestaan.

”Jokaisen maan on varmistettava, etteivät terroristit löydä turvapaikkaa heidän maaperältään”, Trump sanoi.

TRUMP PITI puheensa arabimaiden kanssa järjestettävässä huippukokouksessa, johon osallistuu kymmeniä arabimaiden johtajia.

Trump on parhaillaan yhdeksänpäiväisellä matkalla, joka on hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa presidenttinä. Saudi-Arabiasta hän jatkaa matkaansa Israeliin, palestiinalaisalueille, Belgiaan, Italiaan ja Vatikaaniin.

Trump korosti puheessaan Yhdysvaltain kumppanuutta arabimaiden kanssa ja Yhdysvaltain sitoutumista kumppaneidensa auttamiseen. Hän myös nosti esiin sen, että terrorismin uhreista 95 prosenttia on muslimeja.

”Tämä ei ole kamppailu eri uskontojen, lahkojen tai kulttuurien välillä. Tämä on kamppailu hyvän ja pahan välillä”, Trump sanoi.

”Joka kerta, kun terroristi murhaa viattoman ihmisen ja valheellisesti vetoaa Jumalan nimeen, sen pitäisi olla loukkaus kaikkia uskovaisia kohtaan. Terroristit eivät palvo Jumalaa, he palvovat kuolemaa.”

TRUMPIN PUHE oli selvä suunnanmuutos hänen vaalikampanjan aikana käyttämäänsä retoriikkaan.

Vaalikampanjan aikana Trump maalasi muslimeista terroristeja ja uhkasi, että presidenttinä hän estää muslimien pääsyn Yhdysvaltoihin.

Pian virkaan astumisensa jälkeen Trump yritti määrätä maahantulokiellon useiden muslimimaiden kansalaisille. Oikeus kuitenkin tyrmäsi presidentin asetuksella annetun määräyksen. Trumpin hallinto vääntää edelleen oikeuden kanssa maahantulokiellon kohtalosta, mutta Trump on ollut asiasta viime aikoina hissukseen.

Riadissa Trump hehkutti yhteistyön henkeä ja esiintyi ”ystävyyden, toivon ja rakkauden” lähettiläänä. Hän myös korosti sitä, etteivät amerikkalaiset halua saarnata kenellekään, miten toisten pitäisi elää tai uskoa.

”Amerikka ei yritä sanella elämäntyyliään toisille”, Trump sanoi.

TRUMP ja Persianlahden maiden johtajat sopivat sunnuntaina, että he ryhtyvät tekemään yhteistyötä terroristiryhmien rahoituksen kitkemiseksi.

Osapuolet sopivat perustavansa uuden keskuksen, joka keskittyy ääriajattelun kitkemiseen.

Trump myös ilmoitti sunnuntaina, että hän aikoo järjestää kahden viikon sisään tiedotustilaisuuden siitä, miten Yhdysvaltain taistelu äärijärjestö Isisiä vastaan etenee.

RIADIN KOKOUKSEEN osallistui lähinnä sunnalaisen Saudi-Arabian kumppanimaita.

Ennen Trumpia puhunut Saudi-Arabian kuningas Salman syytti kilpailevaa shiialaista Irania ääri-islamilaisten aineksien levittämisestä maailmassa.

”Iranin hallinto edustaa globaalin terrorismin keihäänkärkeä”, Salman sanoi.

Puhe upposi otolliseen maaperään, sillä myös Trumpin hallinto on keskittynyt Iranin moittimiseen. Trump on tyrmännyt edeltäjänsä Barack Obaman Iranin kanssa allekirjoittaman ydinsopimuksen epäonnistuneeksi. Sopimuksella rajoitetaan Iranin ydinohjelmaa, ja vastineeksi maata vastaan asetettuja kansainvälisiä pakotteita on purettu.

Trump sanoi puheessaan Iranin lietsovan konflikteja ja terroria ja kehotti kaikkia maita tekemään yhteistyötä sen eristämiseksi. Hän nosti esiin Syyrian tilanteen esimerkkinä Iranin huonosta vaikutuksesta.

Iran on tukenut Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia sodassa kapinallisia vastaan.

”Iranin tuella Assad on tehnyt hirveitä rikoksia”, Trump sanoi.

Yhdysvallat ja Saudi-Arabia sopivat lauantaina 110 miljardin dollarin asekaupoista. Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi, että asekaupalla vastataan Iranin pahantahtoiseen vaikutukseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti