keskiviikko 17. toukokuuta 2017

New York Times: Trump kehotti FBI-johtaja Comeya lopettamaan Michael Flynnin Venäjä-suhteiden tutkimisen – ”Hän on hyvä tyyppi”

Hmmmmm - vai niin, että tälläista tällä kerralla. Länsirintamalta aina jotain uutta...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:
Ulkomaat

New York Times: Trump kehotti FBI-johtaja Comeya lopettamaan Michael Flynnin Venäjä-suhteiden tutkimisen – ”Hän on hyvä tyyppi”

Jos väite pitää paikkansa, se voi tarkoittaa Trumpin yrittäneen estää oikeudenkäyttöä, mikä on rikos. Trumpin omakin puolue vaati erotetun FBI-johtajan muistiota julki.

Yhdysvaltojen liittovaltion rikospoliisin FBI:n silloinen johtaja James Comey (vas.) ja kansallisen turvallisuusviraston NSA:n johtaja Mike Rogers osallistuivat maaliskuussa kongressin edustajainhuoneen kuulemiseen väitteistä, joiden mukaan Venäjä oli yrittänyt vaikuttaa Yhdysvaltojen viimevuotisiin presidentinvaaleihin.
YHDYSVALTOJEN presidentti Donald Trump käski liittovaltion poliisin FBI:n silloista johtajaa James Comeya lopettamaan tutkinnan Trumpin entisestä turvallisuusneuvontantajasta Michael Flynnistä, kertoo sanomalehti The New York Times.

Lehti pitää Trumpin kehotusta todisteena siitä, että Trump on yrittänyt vaikuttaa Trumpin avustajien ja Venäjän välisten yhteyksien tutkintaan.

Lehti perustaa tietonsa muistioon, jonka se kertoo Comeyn laatineen Trumpin kanssa viime helmikuussa käymästään keskustelusta. Keskustelu käytiin lehden mukaan pian sen jälkeen, kun Flynn oli eronnut tehtävästään.

”Hän on hyvä tyyppi. Toivon, että voit päästää tästä irti”, sanoi Trump Comeylle lehden siteeraaman muistion mukaan.

VÄITE on erittäin vakava.

Uutiskanava CNN arvioi, että Trumpin mahdollinen kehotus olisi tulkittavissa oikeudenkäytön estämiseksi ja voi johtaa oikeustoimiin.

Oikeudenkäytön estäminen on vaikeasti määriteltävä rikos, mutta useat asiantuntijat arvioivat, että tapaus liikkuu jopa presidentin virkarikosmenettelyn rajoissa.

Myös Trumpin omassa puolueessa väitteeseen suhtauduttiin vakavasti.

Republikaanien edustajainhuoneen puhemies Paul Ryanin vaati tiedottajansa kautta muistiota nähtäväksi.

”Meillä pitää olla kaikki tosiasiat käytössämme, ja edustajainhuoneen valvontakomitealta on asianmukaista vaatia muistiota julki”, Ryanin tiedottaja Ashlee Strong sanoi.

Edustajainhuoneen valvontakomitean puheenjohtaja Jason Chaffetz sanoi antavansa FBI:lle aikaa toukokuun 24. päivään asti Trumpin ja Comeyn välisen keskustelun julkistamiseen.

”Haluan sen ennemmin kuin myöhemmin. Minulla on haastekynäni valmiina”, Chaffetz twiittasi.

ELÄKÖITYNYT kenraaliluutnantti Flynn toimi Trumpin ylimpänä turvallisuusneuvonantajana Trumpin tammikuussa alkaneen virkakauden alussa, mutta joutui helmikuussa eroamaan valehdeltuaanyhteyksistään Venäjän Yhdysvaltojen-suurlähettilääseen Sergei Kisljakiin.

Trumpin lähipiirin mahdolliset yhteydet Venäjään nousivat uudelleen pinnalle viime viikolla, kun Trump erotti Comeyn FBI:n johtajan paikalta. Erottaminen herätti hämmästystä, etenkin koska FBI oli tutkimassa Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksiä.

CNN on myös haastatellut entisen virkaatoimittavan oikeusministeri Sally Yatesin, jonka mukaan Venäjällä oli aitoa vaikutusvaltaa Flynniin. Yates varoitti Valkoista taloa jo tammikuussa siitä, että Flynnin yhteydenpidosta voisi koitua haittaa.

YHDYSVALTOJEN presidentinhallinto kiisti saman tien väitteen, että Trump olisi käskenyt lopettaa Flynn-tutkinnan.

Valkoisen talon mukaan se ei ole pyytänyt Comeya tai ketään muutakaan lopettamaan tutkintaa Michael Flynnistä, uutistoimisto Reuters kertoi myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa.

Valkoisen talon mukaan The New York Timesin uutinen ”ei ole totuudenmukainen tai tarkka kuvaus keskustelusta presidentin ja herra Comeyn välillä”, Reuters kertoo.

MUUT viestimet raportoivat Trumpin kehotuksesta Comeylle pian The New York Timesin jälkeen.

Ainakin Reuters sekä uutiskanava CNN ja sanomalehti The Washington Post viittasivat uutisissaan Comeyn tekemiin muistiinpanoihin keskustelusta Trumpin kanssa.

Kuultuaan kehotuksen Comey oli niin tyrmistynyt, että halusi kirjata sen ylös, kertoi CNN:n lähde uutiskanavalle. CNN:n mukaan se ei ole nähnyt itse muistiinpanoa, mutta muistiinpanosta tietävä lähde on kertonut siitä CNN:lle.

Myös The New York Times kertoo, ettei se ole nähnyt Comeyn muistiota, vaan kuullut Comeyn lähipiiriin kuuluvan ihmisen lukevan siitä otteita. Lehden mukaan Comey on kertonut muistion olemassaolosta lähimmille avustajilleen ja FBI:n ylimmille johtajille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti