lauantai 27. toukokuuta 2017

”Saksa on erittäin paha”, Trump sanoi G7-kokouksen alkajaisiksi...

Törttö mikä törttö sano...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

”Saksa on erittäin paha”, Trump sanoi G7-kokouksen alkajaisiksi – ilmasto- ja kauppa­politiikasta odotetaan kovaa vääntöä Yhdys­valtojen ja muiden maiden välillä

Muut johtavat teollisuusmaat yrittävät taivutella Trumpia, että Yhdysvallat ei irtautuisi päästöjä rajoittavasta Pariisin ilmastosopimuksesta.



Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump (vas.), Italian pääministeri Paolo Gentiloni, Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Britannian pääministeri Theresa May G7-kokouksessa Sisilian Taorminassa perjantaina.
IRTAUTUUKO Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta? Entä rajoittaako Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump vapaata maailmankauppaa, kuten hän on uhannut?

Maailman johtavien teollisuusmaiden eli G7:n johtajat ovat perjantaina ja lauantaina koolla Italian Sisiliassa, ja kokoukselta odotetaan ennakkoon tiukkoja keskusteluja ja erimielisyyksiä kauppa- ja ilmastopolitiikasta.

”Ei ole epäilystäkään, etteikö tämä ole haastavin G7-kokous vuosiin”, sanoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ennen kokousta uutistoimisto Reutersin mukaan.

Myös Trumpin talousneuvonantaja Gary Cohn ennakoi, että keskusteluista tulee ”järeät”.

HAASTEITA aiheuttaa etenkin Trump. Vaalikampanjassaan hän lupasi irrottaa Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta mutta on sittemmin lykännyt päätöstä.

Muiden G7-maiden johtajat yrittävät saada Trumpin hylkäämään irtautumisaikeensa.

G7-maita ovat Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Britannia ja Yhdysvallat. Myös EU:n edustajat osallistuvat kokouksiin.

Muut osallistujat ovat huolissaan myös Trumpin aikeista rajoittaa maailmankauppaa Yhdysvaltojen oman talouden suojaamiseksi.

Huolta vahvisti perjantaina Trumpin kielenkäyttö, joka aiheutti pienen myrskyn vesilasissa.

Saksalaislehtien Der Spiegelin ja Süddeutsche Zeitungin mukaan Trump kutsui tapaamisessaan EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin kanssa Saksaa ”erittäin pahaksi”.

Trump viittasi saksalaisten autojen myyntiin Yhdysvalloissa ja Saksan kauppaylijäämään.

Juncker selitteli jälkeenpäin Trumpin puheita ja sanoi, että tämän kommentit eivät olleet aggressiivisia, kertoo Britannian yleisradio BBC.

Trumpin avustaja Cohn vahvisti myöhemmin toimittajille, että Trump oli kutsunut saksalaisia ”erittäin pahoiksi”. ”Mutta hänellä ei ole ongelmaa Saksan kanssa”, Cohn sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Lehdistösihteeri Sean Spicerin mukaan Trump kunnioittaa Saksaa suuresti ja oli vain valitellut kaupan epäreiluutta.

Myrskyn aiheuttikin ilmeisesti käännösvirhe. Saksalaismedia käänsi Trumpin käyttämän sanan ”bad” saksaksi sanalla ”böse”, jonka osa mediasta käänsi takaisin englantiin sanalla ”evil”.

Juncker huomautti, että muutkin kuin Yhdysvallat ovat valittaneet Saksan kauppaylijäämästä. Se oli viime vuonna ennätykselliset 253 miljardia euroa.

PERJANTAINA johtajat keskustelevat myös terrorismista. Viimeksi maanantaina Manchesterin itsemurhaiskussa Britanniassa kuoli 22 ihmistä ja kymmeniä loukkaantui.

Tusk vetosi uutistoimisto AFP:n mukaan G7-johtajiin, että ne pitäisivät ennallaan Venäjän-vastaiset pakotteet. Pakotteista päätettiin 2014 Ukrainan sodan takia.

Trumpin edustaja totesi kuitenkin, että Valkoisella talolla ei vielä ole kantaa asiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti