maanantai 22. toukokuuta 2017

Pohjoiselle taivaalle nousee 100 sotilaskonetta yhteisharjoitukseen ...

Onhan tuolla pohjoisella taivaalla tilaa harjoitella. Venäjä on provosoinut itse itsensä jo aikapäiviä sitten keräten Suomen rajan tuntumaan enemmän kuin tarpeeksi sotakalustoa - miksi?


Suora nettilainaus Lapin Kansasta hiukan tuunattuna:

Pohjoiselle taivaalle nousee 100 sotilaskonetta yhteisharjoitukseen – Mukana yksitoista maata ja Yhdysvaltojen B-52 -pommikone

Suomen Rauhanpuolustajat -kansalaisjärjestö pelkää Venäjän provosoituvan ja aloittavan varustelukierteen pohjoisessa.
Sotaharjoitukset
Suomen Rauhanpuolustajien mielenilmaus Lordin aukiolla 22.toukokuuta 2017.
Suomen Rauhanpuolustajien mielenilmaus Lordin aukiolla 22.toukokuuta 2017.Tapio Räihä / Yle
Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimat aloittivat maanantaina yhteisen Arctic Challenge Exercise -lentotoimintaharjoituksen, jossa on mukana yhteensä yksitoista maata ja yli sata konetta.
ACE17 on yksi vuoden suurimmista lentotoimintaharjoituksista Euroopassa ja Suomi on ensi kertaa harjoituksen johtovastuussa.
– Erittäin innostuneella mielellä päästään vihdoin nuo suunnittelupöydällä olleet asiat siirtämään konkretiaan ja pohjoisen taivaalle, harjoituksen johtaja eversti Petteri Seppälä kommentoi Ylelle Norjan Bodøsta, joka on yksi kolmesta päätukikohdasta, Rovaniemen ja Luulajan ohella.

ACE-lentotoimintaharjoituksen johtaja eversti Petteri Seppälä
ACE-lentotoimintaharjoituksen johtaja eversti Petteri Seppälä Joni Malkamäki / Ilmavoimat

11 maata ja 100 konetta

Monikansalliseen lentoharjoitukseen osallistuu henkilöstöä ja koneita Yhdysvaltain, Iso-Britannian, Saksan, Ranskan, Espanjan, Sveitsin, Alankomaiden, Belgian ja Kanadan asevoimista. Hävittäjien lisäksi harjoituksessa käytetään ilmatankkauskoneita, pelastushelikoptereita, Naton valvonta- ja taistelunjohtokoneita sekä ensimmäistä kertaa Yhdysvaltojen B-52 pommikone.
Harjoitusviikoilla lennetään maanantaista perjantaihin 2–3 lentokierrosta päivässä aikavälillä 9–18 Suomen aikaa. Harjoitukset lennetään Suomen, Norjan ja Ruotsin pohjoisosissa.

Hävittäjä nousee taivaalle Rovaniemen lentokentältä ACE17-sotaharjoituksessa.
Hävittäjä nousee taivaalle Rovaniemen lentokentältä ACE17-lentotoimintaharjoituksessa.Jarmo Honkanen / Yle

Eversti Seppälän mukaan iltapäivisin taivaalle nousee koko kansainvälinen kalusto, yli 100 konetta. Aamupäivän pienempi harjoitus suoritetaan jokaisen maan omassa ilmatilassa, lähinnä omin voimin.
– Koska Ruotsin ilmatila on harjoitusalueen keskellä, suurin osa isojen lentokierrosten lentotoiminnasta tapahtuu Ruotsin ilmatilassa, eversti Seppälä kertoo.

"Nato mee kotia, emme halua sotia"

Suomen Rauhanpuolustajat osoittivat mieltään Rovaniemen lentoasemalla ja Lordin aukiolla monikansallista lentotoimintaharjoitusta vastaan. Heidän mielestään harjoitus yhdessä Nato-joukkojen kanssa lisää epävakautta pohjoisessa ja provosoi Venäjää.
Rovaniemen lentoasemalle oli kokoontunut maanantaina aamuyhdeksältä kolmisenkymmentä mielenosoittajaa. Martti Vaskonen oli saapunut paikalle Joensuusta.
– Valtaosa suomalaisista vastustaa Nato-liittoutumista, eli me edustamme yli puolta suomalaisista, Vaskonen kommentoi mielenosoituksen vähäistä osallistujamäärää.

Martti Vaskonen, Joensuu.
Martti Vaskonen tuli Suomen Rauhanpuolustajien mielenosoitukseen Rovaniemen lentoasemalle Joensuusta saakkaTapio Räihä / Yle

– Venäjä käyttää maailman varustelumenoista neljä prosenttia, siellä on 140 miljoona ihmistä, miten ne voi uhata Eurooppaa? Suomi pystyy puolustamaan maataan omin voimin, se on pystynyt siihen kylmän sodan aikana aivan hyvin ja lisäämään samalla kauppaa Neuvostoliiton kanssa, Martti Vaskonen kritisoi.
Mielenosoitukseen osallistui suomalaisten lisäksi myös puhujia Britanniasta ja Ruotsista. Suurin huoli oli Yhdysvaltojen vaikutusvallan kasvu ja Nato-yhteistyö, jonka arvioitiin lisäävän turvattomuutta pohjoisessa. Samoilla linjoilla oli Rovaniemen kaupunginvaltuuston jäsen, professori Vesa Puurunen (vas).
– Tämä lentosotaharjoitus on provokaatio Venäjän suuntaan ja on omiaan lisäämään turvattomuutta pohjosessa. Se on selvä, että Venäjä varustautuu myös pohjoisilla alueilla koska tuntee itsensä uhatuksi.

Suomen Rauhanpuolustajat osoitti Rovaniemen lentoasemalla mieltään Pohjoismaiden ja Nato-maiden suurta Arctic Challenge Exercise -lentosotaharjoitusta vastaan.
Suomen Rauhanpuolustajat osoitti Rovaniemen lentoasemalla mieltään Pohjoismaiden ja Nato-maiden suurta Arctic Challenge Exercise -lentosotaharjoitusta vastaan.Tapio Räihä / Yle

Kriisinhallintaa, ei provokaatiota

Eversti Seppälän mukaan harjoitus ei ole suunnattu Venäjää tai ketään muutakaan vastaan.
– Harjoituksen tavoitteena on alusta lähtien ollut harjoitella YK:n mandaatilla toimivan kriisinhallintaoperaation toimeenpanoa. Eikä se siten ole suunnattu ketään vastaan.
Harjoituksen järjestämisen syynä Venäjän naapurissa on tila, jota pohjoisessa riittää.
– Pohjoiset alueet Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa tarjoaa poikkeukselliset olosuhteet harjoitella laajan ilmatilan ja harvaan asutun alueen vuoksi. Tällaista ei olisi mahdollista, tai olisi hyvin vaikea järjestää Keski-Euroopassa, lentosotaharjoituksen johtaja eversti Petteri Seppälä sanoo.
Seppälän mukaan harjoituksessa on kyse Suomen, Ruotsin ja Norjan välisestä Pohjoismaisesta yhteistyöstä, jota päätettiin vuosituhannen vaihteessa syventää ilmavoimien osalta enemmän konkretiaan ja yli maiden rajojen. Hyvien kokemuksien jälkeen harjoitukseen päätettiin kutsua kumppaneita myös muista maista.
– ACE17 -harjoitus on looginen, laajemman skaalan jatke tälle pohjoismaiselle ilmavoimien yhteisharjoittelulle.

Nato-harjoitus vai ei?

Mielenosoittajat puhuvat Nato-johtoisesta harjoituksesta, kuka tätä harjoitusta johtaa?
– Minä johdan tällä hetkellä, eli Suomen ilmavoimat johtaa tätä harjoitusta ja minä henkilönä toimin harjoituksen johtajana. Kyse ei siis ole millään tavalla Nato-harjoituksesta. Edellinen harjoitus oli Norjan johtama ja sitä edellinen oli Ruotsin johtama. Ja seuraava on taas Ruotsin johtama.

Suomen Rauhanpuolustajien mielenilmaus monikansallista lentosotaharjoitusta vastaan Lordin aukiolla 22.toukokuuta 2017.
Suomen Rauhanpuolustajien mielenilmaus monikansallista harjoitusta vastaan Lordin aukiolla 22.toukokuuta 2017Tapio Räihä / Yle

Oletteko varautuneet siihen, että Venäjä reagoi tähän jollain tavalla?
– Kansainvälinen harjoitustoiminta on jokapäivästä toimintaa ja esimerkiksi tieto Suomen johtavasta roolista tässä harjoituksessa julkistettiin 2015 harjoituksen päättyessä. Venäjä on ollut tietoinen alusta lähtien. Harjoituksen kaikista osa-alueista on tiedotettu ja tiedotetaan aktiivisesti ja avoimesti.
Hävittäjien lisäksi harjoituksessa käytetään ilmatankkauskoneita, pelastushelikoptereita, Naton valvonta- ja taistelunjohtokoneita sekä Yhdysvaltojen B-52 pommikonetta. Mitä uutta pommikone tuo harjoitukseen?
– Tämä on ensimmäinen kerta kun yhdysvaltalainen B-52 pommikone osallistuu ACE-harjoitukseen. Se osallistuu viimeisen päivän lentokierrokseen. Näen tämä erinomaisena mahdollisuutena saada oikeanlaista realistisuutta näihin harjoitusskenaarioihin mitä täällä tehdään. Tosin vain tässä yhdessä lentokierroksessa.

pommikone ilmassa
B-52 -kone.Chung Sung-Jun / EPA

ACE-harjoitusten suosio on noussut koko ajan. Nyt meitä on mukana 11 maata, yksi maa jäi muutama viikko sitten valitettavasti pois. Suosion kasvun syyt ovat varmasti tämän erinomaisen harjoitusalueen ja tukikohtien. Tämän lisäksi täällä on erinomaiset harjoituskumppanit.
– Parhaat haluavat harjoitella parhaiden kanssa. ACE-harjoituksilla on jo aika hyvä maine ammattipiireissä.
– Tämä on kaksipiippuinen asia, mutta huolehtimalla Suomen turvallisuudesta, me mahdollistamme, että länsimaisen yhteiskunnan perusrakenteet säilyvät ja mahdollistavat myös mielenilmaukset, eversti Seppälä kommentoi Suomen Rauhanpuolustajien mielenilmausta.

Suomen Rauhanpuolustajien mielenilmaus ei vetänyt suuria kansanjoukkoja Lordin aukiolle 22.toukokuuta 2017.
Suomen Rauhanpuolustajien mielenilmaus ei vetänyt suuria kansanjoukkoja Lordin aukiolle.Tapio Räihä / Yle

Rovajärvellä Rovaniemellä alkoi tänään myös maavoimien Army North 17 -harjoitus Kainuun prikaatin johdolla ja siihen osallistuu 6 150 henkilöä ja tuhat ajoneuvoa. Lapissa harjoitellaan siis tuhansien sotilaiden voimin sekä maalla että ilmassa seuraavan kahden viikon ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti