lauantai 4. marraskuuta 2017

Republikaanit painoivat paniikkinappulaa...

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Niin kauan kun Mueller pysyy virassaan, Yhdysvallat on demokratia. Jos hänet oikeasti erotetaan, aletaan olla Putinin ja Erdoğanin tiellä. Niinpä...

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:

Republikaanit painoivat paniikkinappulaa – vaatimus Trumpin lähipiirin Venäjä-yhteyksien tutkijan erottamisesta on puhdasta sumutusta



WASHINGTON



YHDYS­VALTAIN tilanne saa maan ystävän tänä päivänä surulliseksi.

Poliittinen kahtiajako on mennyt niin jyrkäksi, että ulos lentävät totuus, harkinta ja suhteellisuudentaju. Poliitikot näyttävät siirtyneen lopullisesti jesuiittamoraaliin: tarkoitus pyhittää keinot.

Pelkään Yhdysvaltain oikeusvaltion puolesta. Se on paljon sanottu.

PERJANTAINA kolme edustajainhuoneen republikaania vaati erikoistutkija Robert Muellerin eroa. Mueller tutkii presidentti Donald Trumpin kampanjan Venäjä-yhteyksiä. Maanantaina Trumpin entinen kampanjapäällikkö pidätettiin.

Nimellisesti republikaanit vaativat Muellerin eroa, koska tämä on muka jäävi. Syy on se, että Mueller oli liittovaltion poliisin FBI:n päällikkö aikana, jolloin presidentti Barack Obaman hallinto hyväksyi republikaanien mielestä epäilyttävät uraanikaupat Venäjän kanssa.

KUKA TAHANSA, joka perehtyy uraanikauppoihin, näkee, että kyse on poliittisesta harhautuksesta.

Vuoden 2010 kaupoista alettiin puhua vasta Muellerin tutkinnan edetessä Trumpin lähipiiriin. FBI:n päällikkö ei ollut hyväksymässä uraanikauppoja. Ja jos uraanikauppoja haluttaisiin oikeasti selvittää, sen voisi hyvin erottaa ihan omaksi tutkinnakseen ja antaa Muellerin jatkaa Trumpin lähipiirin kanssa.

Mutta faktoilla ei tunnu olevan mitään väliä. Ainakin osa republikaaneista tuntuu jo tosissaan laskevan, kumpi käy puolueelle kalliimmaksi: Muellerin erottaminen vai hänen tutkimustensa jatkuminen.

TEKISI MIELI puhua demokratian alennustilasta. Onko kyseessä ylempää ohjattu teko vai painoiko kolmikko paniikkinappulaa? Eikö republikaaneja kiinnosta, millaisia lehmänkauppoja heidän presidenttinsä lähipiiri on saattanut tehdä venäläisten kanssa? Jos Trump on syytön, tutkinnassa ei pitäisi olla mitään pelättävää.

Niin kauan kun Mueller pysyy virassaan, Yhdysvallat on demokratia. Jos hänet oikeasti erotetaan, aletaan olla Putinin ja Erdoğanin tiellä.

Toivotaan, että niin ei tapahdu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti