torstai 23. marraskuuta 2017

"Rauhanenkelit" mediasuitsutuksessa...

Hmmmmm - vai niin - että rauhaa hieromaan. Se on lähes toivoton/mahdoton tehtävä, sillä intressipiirejä on aivan liikaa. Kaikille ei löydy jalansijaa tuhotussa maassa. Asia on vähintään yhtä pahasti solmussa kuin "rauhanenkeleiden" kädet alla olevassa kuvassa...


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Iran, Turkki ja Venäjä yhdistävät voimiaan Syyrian sodan diplomatiassa

Maat esittävät Syyrian hallituksen ja opposition kokousta. Syyrian oppositioryhmät vaativat yhä presidentti Bashar al-Assadin eroa.
Syyria


Hasan Rouhani, Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdoğan pitävät käsiään yhdessä ja poseeraavat kameralle maidensa lippujen edessä.
Iranin, Venäjän ja Turkin presidentit keskustelivat Syyrian tilanteesta Sotšissa Venäjällä.Michael Klimentyev /Sputnik / Kremlin Pool / EPA-EFE

Iranin, Turkin ja Venäjän presidentit esittävät Syyrian hallitukselle ja oppositiolle kansankokousta, joka pidettäisiin Sotšissa Venäjällä.
Ajatuksen on esittänyt Venäjä, joka toivoo kokouksen avaavan Syyrian osapuolille vuoropuheluväylän Geneven YK-neuvottelujen oheen.
– Kongressi tarkastelee avainkysymyksiä Syyrian kansallisella asialistalla, Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi.
– Ennen kaikkea näitä ovat valtion tulevan rakenteen raamien määrittäminen, uuden perustuslain hyväksyminen ja sen pohjalta vaalien pitäminen YK:n valvonnassa.
Putin keskusteli Syyrian tilanteesta Turkin Recep Tayyip Erdoğanin ja Iranin Hasan Rouhanin kanssa Sotšissa Mustanmeren rannikolla.
Aiemmin viikolla Sotšissa vieraili Syyrian presidentti Bashar al-Assad, joka kiitti Putinia sotilaallisesta tuesta Syyrian kapinallisia vastaan.
Iran ja Venäjä ovat tukeneet Syyrian sisällissodassa presidentti Bashar al-Assadin hallintoa, kun taas Turkki on tukenut kapinallisia. Nyt maat kuitenkin tiivistävät yhteistyötään Syyrian konfliktin päättämiseen tähtäävässä diplomatiassa.
Samaan aikaan Syyrian oppositioryhmät ovat kokoustaneet Saudi-Arabian pääkaupungissa.

Oppositio vaatii yhä Assadia sivuun

Saudien tukeman Syyrian opposition kattojärjestön HNC:n johtaja Riyad Hijab erosi kaksi päivää ennen Riadin tapaamista.
Hijab oli vaatinut tiukasti Assadin välitöntä syrjäyttämistä, joten hänen eronsa oletettiin viestivän opposition valmiudesta kompromisseihin kysymyksessä Assadin asemasta.
Riadissa tavanneet oppositioryhmät pysyivät silti julkilausumassaan vaatimuksessa, että ennakkoehtona poliittiselle siirtymäprosessille presidentti Assadin on astuttava syrjään.
YK:n johdolla tapahtuvien Syyrian rauhanneuvottelujen uuden kierroksen on määrä alkaa Genevessä ensi viikon tiistaina eli 28. marraskuuta.
Tähän mennessä neuvottelut eivät ole tuoneet ratkaisua vuodesta 2011 raivonneeseen sotaan, joka on vaatinut satoja tuhansia kuolonuhreja ja pakottanut miljoonia ihmisiä pakolaisiksi.
Venäjän ja Iranin sotilaallisella tuella Assadin joukot ovat päässeet taisteluissa niskan päälle ja hallitsevat nyt suurinta osaa maasta.
Viime vuoden joulukuussa hallituksen joukot ottivat hallintaansa kapinallisten viimeisen suuren kaupunkikeskuksen, Aleppon suurkaupungin itäisen osan.
Samaan aikaan sisällissodan luomaan valtatyhjiöön levittäytynyt ääriliike Isis on joutunut yhä ahtaammalle niin Syyriassa kuin naapurimaassa Irakissakin.
Lisätty kello 20.20 Putinin sitaatti, jossa hän avaa esittämänsä Sotšin kongressin asialistaa.
Lähteet: AFP, AP, REUTERS, TASS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti