keskiviikko 22. marraskuuta 2017

Kolme varmaa vinkkiä takan sytyttämiseen ...

Alla olevassa artikkelissa on hyviä vinkkejä. Olemme lämmittäneet vuodesta 1982 lähtien päärakennuksemme varaavaa takkaa - aikamoista "tiilikasaa" - kohtalaisen hyvällä menestyksellä. Viime aikoina erityisen aktiivisesti, kaikki hyvin paitsi että... 

Sytytysvaiheessa entisin konstein takka on pyrkinyt tuprauttamaan savuja sisään - ei tosin aina. 

Tänään meillä kävi nuohooja. Tavanomaisen nuohouksen lisäksi hän tutki "varsipeilin" ja lampun avulla takkaa hiukan tarkemmin ja tuprautussyy selvisi. Takan tulipesässä oli kolme tulitiiltä neljästä "kaatunut", joten savujen poistuminen piippuun on olennaisesti vaikeutunut. 

Otan lähiaikoina yhteyttä tuttuun muurariin ja pyydän häntä käväisemään paikalla. Näin maallikkonakin tiedän, että vaihtoehtoja on ainakin kolme:  Ensinnäkin opetella ainakin väliaikaisesti uusi sytytys- ja polttotekniikka. Sitä juuri tällä hetkellä harjoittelen > vähemmän puita takkaan ja sytytysgeelin käyttö. Toiseksi > ammattimies kiinnittää em. tiilet paikoilleen = takkahuolto. Kolmanneksi > hajottaa koko "tiilikasa" ensi kesänä, kantaa tiilet pihalle ja teetättää uusi varaava takka.


Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Kolme varmaa vinkkiä takan sytyttämiseen – "Sitten on jotain vikaa tulisijassa, jos se vielä pöllähyttää savut tupahan"

55 vuotta nuohoojana toiminut Seppo Hautaluoma tietää, miten tulisija saadaan vetämään.
Tulisijat

Tulet takassa.
Hanna Lumme / Yle

Nuohoojamestari Seppo Hautaluoma on nuohonnut piippuja 55 vuoden ajan Seinäjoella. Vuosikymmenien aikana hän on opastanut tuhansia asiakkaita sytyttämään tulisijansa oikein.
Hautaluoma lupaa, että hänen ohjeillaan tulisija saadaan vetämään kunnolla viimeistään toisen pesällisen jälkeen.
– Sitten on jotain vikaa tulisijassa, jos se vielä pöllähyttää savut tupahan!
Oman haasteensa tulisijansa sytyttämiselle on tuonut koneellisen ilmastoinnin yleistyminen. Se pitää ottaa huomioon, sanoo Hautaluoma.

1. Sammuta ilmastointi

Koneellinen ilmastointi aiheuttaa helposti virtauksen tulisijan hormissa väärään suuntaan.
– Kun ilma vaihdetaan koneellisesti niin kovin helposti se ottaa korvausilman piipun kautta, jos pelti jää vähänkin raolleen. Ja jos siellä on virtaus päin vastoin kuin pitäisi olla, niin se aiheuttaa ongelman siinä vaiheessa kun tuli sytytetään.
Eli ilmastointi pois päältä, ohjeistaa Hautaluoma.

2. Aukaise pelti hyvissä ajoin

Jotta ilmavirtaus saadaan kulkemaan oikeaan suuntaan, on seuraavaksi syytä avata pelti - ja tehdä se hyvissä ajoin. Myös tuhkaluukkua voi vähän avata.
– Siinä ei minuutti riitä. Puolisen tuntia on hyvä pitää peltiä auki, että savut lähtevät varmasti oikeaan suuntaan, ja senkin jälkeen lämmittäminen pitää aloittaa pienellä pesällä.

3. Lämmitä hormi

Kun hormissa oleva ilma on kosteaa tai ulkoilmaa kylmempää, ei hormissa ole vetoa. Kun kylmä tulisija otetaan käyttöön, hormi pitääkin lämmittää ensin esimerkiksi puhaltamalla hormiin ilmaa lämpöpuhaltimella tai hiusstenkuivaajalla. Vanha hyväksi koettu konsti on paperin polttaminen tuhkaluukussa.
– Ensin yksi sanomalehden sivu ja sen jälkeen toinen ja kolmas. Sen jälkeen pitäisi toimia, vakuuttaa Hautaluoma.

Varmat vinkit

Nämä kolme vinkkiä Seppo Hautaluoma on tavannut antaa asiakkaille, jotka ovat soittaneet ja kysyneet, missä mahtaa olla vika, kun savu tupruaa takasta sisälle eikä ulos.
– Olen aina sanonut, että jos nämä neuvot eivät auta, niin soittakaa sitten uudestaan niin tullaan katsomaan, missä on vika. Eikä niitä uusintasoittoja ole koskaan tullut.
16-vuotiaana nuohoojan työt oppipoikana aloittanut Seppo Hautaluoma on uransa aikana nähnyt yhden jos toisenkin tulisijan. Yksi asia on kiinnittänyt viime vuosina nuohoojaveteraanin huomiota.
– Uudemmissa taloissa on tehty komeat parikymmentä tuhattakin maksaneet tulisijat eikä niitä sitten käytetä. Sitä ihmettelen, sanoo Hautaluoma ja vinkkaa vielä, että vetokin pysyisi parempana, kun tulta poltettaisiin säännöllisesti eikä kosteutta pääsisi imeytymään niin paljon hormin tiiliin.
Nuhousalan Keskusliitto: 

1 kommentti:

  1. Kiitos kirjoituksesta. Meillä on myös nuohooja tulossa tänne lähiaikoina, itse en koskaan ole ollut paikalla kun se on tehty. Mutta hyvä että saa paikat tarkistettua, voihan se epäkunnossa olla aikamoinen turvallisuusriski. Hyvä vinkki tuo että aina ilmastointi pois päältä, käyhän se kyllä järkeenkin kun nyt ajattelee.

    VastaaPoista