torstai 9. marraskuuta 2017

Mahdollisuudet vaikuttaa kuntapolitiikassa osa 78...


Kirjoitin edellisen osan loppupuolella mm. seuraavaa:

Ennen kuin siirryn muistelamaan/kommentoimaan vuoden 2006 sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouspöytäkirjoja totean, että suuri houkutus olisi hiukan irrotella em. henkilöiden olemuksilla. Osaa heistä olen kommentoinut käydessäni läpi edellisen valtuustokauden kulttuuriasianlautakunnan osalta.
Taidan tässä yhteydessä jättää asian vielä hautumaan. Ehtiipä tuota myöhemminkin, sillä kolme vuotta on vielä käsittelemättä...

Sosiaali- ja terveyslautakunnan vuoden 2006 ensimmäinen kokous 1/2006 19.01.2006 klo 15.00-19.05 pidettiin Kaivarilla, Kaivokatu 5.

Tutuksi tulleen osallistujaporukan lisäksi paikalla oli myös Lasten- ja nuortenhuollon johtaja Hannu Launimaa.

Kommenttejani kirjoitellessa on käynyt mielessä, että nykyisen sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenten, varsinkin uusien jäsenten olisi hyödyllistä vähintääkin selailla vanhoja lautakunnan pöytäkirjoja.
Miksi?
Siksi, että lähes kaikki nykyisin esillä olevat asiat ovat olleet tavalla tai toisella aikaisemminkin - usein moneen kertaankin - esillä. Jopa paljon puhetta aiheuttava sotekin on jo vuosia ollut "seurannassa"... 
______________________________________________________________________

Niin kuin edellä kirjoitan: Sosiaali- ja terveyslautakunnan vuoden 2006 ensimmäinen kokous 1/2006 19.01.2006 klo 15.00-19.05 pidettiin Kaivarilla, Kaivokatu 5.

Tutuksi tulleen osallistujaporukan lisäksi paikalla oli myös Lasten- ja nuortenhuollon johtaja Hannu Launimaa.

Esityslistalla oli mm. seuraavaa:

Lasten- ja nuortenhuollontoiminnalliset muutokset vuoden 2006 alusta

Sijaishuollon laitoshoito Lapsi- ja nuorisokoti Mäntylä lopettaa toimintansa Mäntylänkatu 32:ssa ja toiminta siirtyy Nahkurinkatu 17:ään nykyisen Perhetukiyksikkö Jukolan tiloihin. Tämän mahdollistaa asiakasmäärän väheneminen, jota on jatkunut koko 2000-luvun ajan. Lisäksi pienten lasten sijoituksille on löytynyt vaihtoehtoja perheistä.
Uudeksi nimeksi tulee alkuperäinen Kemin nuorisokoti. Yksikkö toimii tiimityön periaatteella, missä perhetyö on osa toimintaa.

Liäsäksi esillä oli 

- Avohuollon perhetyö
- Jälkihuolto
- Erityisnuorisotyö

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä tiedoksi lasten- ja nuortenhuollon toiminnalliset muutokset vuoden 2006 alusta. 

Sosiaaliasiamiehen palvelut vuodelle 2006

Sosiaaliasiamiehen palvelu perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista, 22.9.2000/812, §24. Kahdella tai useammalla kunnalla voi olla yhteinen sosiaaliasiamies.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti vahvistaa Länsi-Pohjan Mielenterveysseura ry:n ostopalvelusopimuksen sosiaaliasiamiehen palveluista vuodelle 2006.

Taloussuunnitelma 2006-2009 ja talousarvio 2006

Kaupunginhallitus oli hyväksynyt taloussuunnitelman 2006-2009 ja talousarvion laadintaohjeet sekä meno- ja tuloraamin kokouksessaan 13.6.2005 §339. 

Monien vaiheiden jälkeen Kemin kaupunginvaltuusto oli 12.12.2005 §257 hyväksynyt talousarvion vuodelle 2006 ja taloussuunnitelman vuosille 2006-2009. Päätöksen mukaan sosiaali- ja terveyslautakunta saa kaupunginhallituksen esityksen mukaisesti siten tarkennettuna, käyttösuunnitelmaan sisällytetään lautakunnan esittämät toiminnalliset tavoitteet ja tervehdyttämistoimet ja käyttösuunnitelma jätetään alijäämäiseksi. Alijäämäisyys korjataan lisämäärärahalla konsulttiselvityksen jälkeen, mikäli siihen on tarvetta.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan talousarviomäärärahat vuodelle 2006 ovat:
tulot       7.642.00 euroa
menot  56.016.200 euroa

Tulosaluekohtaiset meno- ja tulomäärärahat olivat liitteiden mukaiset.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä vuoden 2006 käyttösuunnitelman määrärahat talousalueittain liitteiden mukaisesti.
Päätettiin palata vuoden 2006 toiminnallisten tavoitteiden sekä yksityiskohtaisen käyttösuunnitelman osalta asiaan seuraavassa kokouksessa, jolloin todennäköisesti on käytettävissä valmistelun alla oleva konsulttiselvitys.

Tilannekatsaus työvoiman yhteispalvelupisteestä/palvelukeskuksesta

Kemin seudun työvoiman yhteispalvelupisteen toiminta oli käynnistynyt 1.4.2004. Toimipisteen työntekijät siirtyivät yhteisiin tiloihin elokuussa 2004. Yhteistoimintapiste on laajentunut vuoden 2006 alusta Kemi-Tornionpalvelukeskukseksi.

Toiminnassa olivat mukana Kemin, Tornion ja Tervolan työvoimatoimistot, Kemin ja Tornion kaupungit, Keminmaan kunta, Simon kunta, tervolan kunta, erityisesti sosiaalitoimistot, Kela, Meri-Lapin Työhönvalmennus-säätiö, Tornion Työvoimala, mielenterveyspalvelut, konsultoivapsykiatri Olavi Kiiminki.

Työvoiman Yhteispalvelupisteiden/palvelukeskusten perustaminen liittyy hallituksen työllisyysohjelmaan, jonka keskeisenä tavoitteena on rakenteellisen työttömyyden alentaminen ja työllisyysasteen nostaminen.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti merkitä tiedoksi työvoiman palvelukeskusta koskevan tilannekatsauksen ja lähettää tilannekatsauksen tiedoksi kaupunginhallitukselle.

Työterveyshuollon hinnasto vuodelle 2006

Työterveyshuoltolain mukaan työnantajan on kustannuksellaan järjestettävä työterveyshuoltotyöstä ja työolosuhteista johtuvien terveysvaarojen ja - haittojen ehkäisemiseksi ja torjumiseksi sekä työntekijöiden turvallisuuden, työkyvyn ja terveyden suojelemiseksi ja edistämiseksi.

Kemin kaupungin työterveyshuollossa 1.1.2006 oli asiakkaana 194 työnantajaa, joista kokonaisvaltainen sopimus (ml. sairaanhoitopalvelut) oli 49 työnantajalla.

Sosiaali- ja terveyslautakunata päätti vahvistaa työterveyshuollon hinnaston vuodelle 2006.

Omaishoidon tuen myöntämisperusteet 1.1.2006 alkaen

Laki omaishoidon tuesta oli tullut voimaan 1.1.2006. Laki korvasi omaishoidon tukea koskevat sosiaalihuoltolain säännökset sekä asetuksen omaishoidon tuesta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä omaishoidon tuen myöntämisperusteet 1.1.2006 alkaen esitetyllä tavalla. 

Palvelusetelin käyttö 1.1.- 31.12.2006

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti hyväksyä palvelusetelin käytön vuodelle 2006 esitetyllä tavalla. 

Perusterveydenhuollon yhteispäivystyksen järjestäminen/Päivystyssopimus

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti todeta, että päivystystoimina kehittämisellä on suuri merkitys Kemi-Tornio-seudun kuntien näkökulmasta potilasvirtojen ohjauksessa. Lisäksi esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi yhteispäivystystä koekevan sopimuksen. Ennen sopimuksen lopullista hyväksymistä käytävissä neuvotteluissa otetaan huomioon esittelyosassa mainitut näkökohdat.
Esittää kaupunginhallitukselle, että samalla edellytetään, että Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri laatii rationointi-/tervehdyttämisohjelman 31.5.2006 mennessä.

Terveydenhuollon johtajan viran täyttäminen

Sosiaali- ja terveyslautakunnan ja jaoston sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen 1.1.2006 voimaan tulleen johtosäännön mukaan terveyspalvelujen tulosaluejohtajana toimii terveydenhuollon johtaja.

Avoimeksi julistettuun terveydenhuollon johtajan virkaan tuli määräaikaan mennessä neljä hakemusta.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti laittaa viran uudelleen haettavaksi merkinnällä, että aiemmin virkaa hakeneiden hakemukset otetaan huomioon.

Terveydenhuollon johtajan avoimen viran hoitajan nimeäminen

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti nimetä ylilääkäri Tapio Åmanin terveydenhuollon johtajan avoimen viran hoitajaksi siihen asti kunnes terveydenhuollon johtan virka saadaan täytetyksi.

Sairaanhoidon tuoteistuksen standardointi/SaTu-hanke

Efeko on käynnistänyt hankkeen Erikoissairaanhoidon tuotteistuksen standardisoinnista.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti osallistua SaTu-hankkeeseen ja hyväksyä hanketta koskevan sopimuksen.
______________________________________________________________________

Yritän poimia sosiaali- ja terveyslautakunnan pöytäkirjoista sellaisia asiakokonaisuuksia/päätöksiä, joilla kukaties on laajempaa merkitystä ja jotka aikaansaavat tekstin lukijassa lisäkiinnostuksen tarpeen. Muistutan, että em. pöytäkirjat ovat hyväksyttyjä ja siten julkisia asiakirjoja.

Aineistoja läpi käydessäni huomaan, että monet asiat ovat painuneet unohduksiin, mutta kyllä niistä pääosa kuitenkin palautuu kokouksen päätöksiin liittyviä taustamateriaaleja - osittain laajojakin = monisivuisia - lueskellessani.


Pohdiskelu jatkuu myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti