perjantai 3. marraskuuta 2017

Ex-suurlähettiläs: Venäjä pyrkii vaikuttamaan Suomen presidentinvaaleihin – "Se on selvää"

Tuo Venäjän ns. Nato-kortti on vanha juttu. Käytännössä sitä on vilauteltu jo muutaman vuosikymmenen ajan Suomelle. Viime vuosina yhä tiheämpään tahtiin. Vuoden 2014 jälkeen Eurooppa ei ole entisellään...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Ex-suurlähettiläs: Venäjä pyrkii vaikuttamaan Suomen presidentinvaaleihin – "Se on selvää"

Informaatiovaikuttaminen on olennainen osa Venäjän ulkopolitiikkaa ja sotilasoppia, muistuttavat Venäjän-asiantuntijat.
Venäjä
Katri Pynnöniemi ja Hannu Himanen
Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen uskoo, että Venäjän vaikuttamisyritykset Suomen presidentinvaaleihin ovat jo alkaneet.
– Sanoisin, että se on selvää. Esimerkiksi tämä tietyllä tapaa kuuma kysymys Suomen suhteista Natoon. Sehän on näkynyt monissa lausunnoissa jo useamman vuoden ajan, Himanen totesi Ylen aamu-tv:ssä.
Himasen mukaan ihmiset ovat vaalien aikaan hyvin herkkiä poliittisille sanomille ja tuolloin heidän mielipiteisiin voidaan vaikuttaa tehokkaasti sopivilla ja taitavilla keinoilla.
Venäjän informaatiovaikuttaminen nousi jälleen puheenaiheeksi, kun turvallisuuskomitean asiantuntijaverkoston selvitys(siirryt toiseen palveluun) vuoti julkisuuteen viime viikolla. Siinä listattiin Venäjän mahdollisia tavoitteita ja tapoja vaikuttaa Suomen presidentinvaaleihin.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö närkästyi osasta esiin nostetuista keinoista, kuten salamurhasta.
Venäjän turvallisuuspolitiikan apulaisprofessorin Katri Pynnöniemen mukaan informaatiovaikuttaminen on olennainen ja tärkeä osa Venäjän ulkopolitiikkaa.
– Tämä sanotaan hyvin suoraan Venäjän strategisissa dokumenteissa, kuten viime vuonna hyväksytyssä ulkopoliittisessa doktriinissa. Siinä todetaan, että Venäjän pitää pyrkiä tehokkaasti vaikuttamaan ulkomaiden yleiseen mielipiteeseen hyödyntäen nykyaikaista informaatioteknologiaa.
Tavoitteena on, että Venäjän ääni kuuluu maailmalla, sanoo Pynnöniemi.
– Tällä tuetaan Venäjän kansainvälisiä aloitteita eri keinoin perinteisestä diplomatiasta aina median kautta vaikuttamiseen.
Himanen huomauttaa, että infovaikuttaminen on olennainen osa myös Venäjän sotilasoppia.
– Venäjä pyrkii vakuuttamaan suomalaisia ja ruotsalaisia ja eräiden muiden maiden kansalaisia siitä, että heidän ei pitäisi liittyä Natoon.
Venäjä viestii, että jos näin tapahtuisi, sillä olisi seurauksia.
– Venäjä tavallaan pidättää itselleen oikeuden reagoida. Tämä on pitkäjänteistä ja johdonmukaista vaikuttamispyrkimystä, korostaa Himanen.
Lue myös:
Vaaliväittelyyn tuli dekkariainekset – ”Vaikea nähdä, että Venäjä toimisi näin amatöörimäisesti”
Markku Mantila: Venäjän motiivia puuttua vaaleihin ei löydy mistään

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti