torstai 30. marraskuuta 2017

Olisiko Lapilla mahdollisuus vielä löytää sote-sopu?

Alla olevassa artikkelissa todetaan: Sote-valmisteluissa nopeisiin ja uusiin käänteisiin on syytä varautua, Lepojärvi toteaa.
– Ei pidä yllättyä, jos tulee uusia mutkia. Maakunnassa on paljon muutakin kuin sotea ja maakunnan sisäistä keskustelua kannattaa ylläpitää, Lepojärvi sanoo.

Hmmmmm - vai niin - onkohan Tommilla Jokerikortti näköpiirissä?

Suora nettilainaus Yle-Kemi-sivuilta hiukan tuunattuna:

Olisiko Lapilla mahdollisuus vielä löytää sote-sopu? Kansanedustaja patistaa kuntia palaamaan neuvottelupöytään

Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja, keskustan rovaniemeläinen kansanedustaja Markus Lohi patistaa Rovaniemeä ja muuta Lappia ojentamaan yhteistyön kättä Meri-Lapille.
Maakuntauudistus

Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä.
Minna Aula / Yle
Meri-Lapin ja Mehiläisen sote-yhteisyrityksen neuvottelut ovat käynnistyneet. Meri-Lapin neljä kuntaa ja Mehiläinen ovat perustamassa sote-yhteisyritystä, johon kuuluisi lähes puolet Länsi-Pohjan alueen terveyspalveluista ja Kemissä toimivan Länsi-Pohjan keskussairaalan palveluja.
Jättimäinen ulkoistus on tarkoitus saattaa maaliin tämän vuoden puolella.
Sote-ulkoistuksen taustalla on erikoissairaanhoidon osalta epäonnistuneet neuvottelut Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirien osalta. Sote-uudistus keskittäisi laajan päivystyksen Lapissa Rovaniemelle, joka tarkoittaisi sitä, että toimintoja supistettaisiin Länsi-Pohjan keskussairaalassa.
Kesällä Lapin Liiton luotsaamassa sote-savotta hankkeessa äänestettiin neljästä eri vaihtoehdosta. Äänestyksen tulos oli, että erikoissairaanhoitoa keskitetään Rovaniemelle, laajan päivystyksen keskussairaalaan, sote-uudistuksen ja keskittämisasetuksen mukaisesti.
Äänestyksessä asetelma meni pitkälti nykyisten sairaanhoitopiirien jaon mukaisesti. Meri-Lapin kunnat olivat valmiita kompromissiin, mutta Rovaniemi ja Ylä- ja Itä-Lapin kunnat äänestivät kompromissiesityksen nurin. Länsi-Pohjassa on äänestyksen jälkeen jatkettu oman sote-mallin eli yhteisyrityksen valmistelua.

Lohi: Kunnat takaisin neuvottelupöytiin

Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja, keskustan rovaniemeläinen kansanedustaja Markus Lohi patistaa Rovaniemeä ja muuta Lappia ojentamaan yhteistyön kättä Meri-Lapille. Lohen mielestä kuntien olisi palattava neuvottelupöytään.
– Neuvottelun tuloksena tulee tarjota Meri-Lapin asukkaille ja päättäjille näkymä ulkoistamista paremmasta tulevaisuudesta, kun palveluiden tuottaminen ja työnjako tehdään yhdessä maakunnan sisällä, Lohi kirjoittaa tiedotteessaan.
Lohi ehdottaa, että kunnat ja puolueet sitoutuisivat neuvotteluissa sovittavaan työnjakoon maakuntauudistuksen valmistelussa.
– Siltä osin, kun esteenä ovat lakiin tai asetukseen kirjatut säädökset, on ryhdyttävä yhdessä toimiin niiden muuttumiseksi. Tässä pitää olla yhdessä aktiivinen, Lohi kirjoittaa.

Tarkoituksena ei ole viivyttää Meri-Lapin sopimusneuvotteluja

Lohi kommentoi Lapin Kansalle(siirryt toiseen palveluun), että hän ei pysty lupaamaan valtion taholta joustoa esimerkiksi keskittämisasetuksen säädöksiin. Lohi kuitenkin uskoo, että jousto löytyisi, jos koko Lappi yhtenäisenä esittää muutoksia lainsäädäntöön.
Lohi kertoo myös Lapin Kansalle, että hänen tarkoituksenaan ei ole viivyttää Meri-Lapin sopimusneuvotteluja. Lohen mukaan kyseessä olisi rinnakkainen prosessi, jossa katsotaan vielä kerran, löytyykö yhteinen sävel. Lohen mukaan sote-savotan selvittelyssä mukana ollut kompromissiesitys säilyttäisi pitkälle molempien sairaaloiden nykyiset palvelut, kuten Kemin synnytykset.
Synnytyksille on tällä hetkellä Länsi-Pohjassa poikkeuslupa vuoden 2018 loppuun. Länsi-Pohjan keskussairaala ei täytä päivystysasetuksen vaatimaa tuhatta synnytystä vuodessa.
Vuonna 2015 eduskunta äänesti nurin kansalaisaloitteen, joka vaati synnytysten säilyttämistä pienissä synnytyssairaaloissa, kuten Kemissä sijaitsevassa Länsi-Pohjan keskussairaalassa. Kansanedustaja Lohi äänesti tuolloin kansalaisaloitetta vastaan eli Meri-Lapin edun vastaisesti.
Lohen vetoomus tulee viime tipassa. Myös sosiaali- ja terveysministeriön asettamat selvityshenkilöt tekevät edelleen työtään Lapin sote-sopan parissa. Selvityshenkilöiden työn on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Voitaisiinko neuvottelut vielä aloittaa?

Lapin liiton hallituksen puheenjohtaja, keskustan rovaniemeläinen kansanedustaja Markus Lohi ottaisi neuvottelujen pohjaksi kesällä tehdyn ja äänestyksessä kaatuneen kompromissiesityksen sairaaloiden työnjaosta. Sairaaloiden työnjakoa koskevaa niin sanottua kompromissiesitystä valmisteltiin tuolloin pitkään.
Lapin Liiton sote-savotan projektinjohtaja Tommi Lepojärvi sanoo, että kokoukset kestivät useita tunteja. Sote-savotan työ päättyi kesäkuun alussa, jolloin myös kompromissiesitys äänestettiin nurin.
Lepojärvi toteaa, että Lohen ehdotus on positiivinen poikkeus maakunnan viime aikojen sisäisessä keskustelussa.
– Aikaikkuna on kyllä todella tiukka, mikäli niin kutsuttu rajoituslaki jatkuu ja jos se tiukkenee vuoden vaihteessa, niin kuin on ajateltu, Lepojärvi toteaa.
Lepojärvi on Keminmaan kunnanvaltuuston puheenjohtaja ja kunta on mukana neuvottelemassa sote-yhteisyrityksen perustamisesta Mehiläisen kanssa.
– Ainakin Keminmaassa olemme vastanneet selvityshenkilöille, Maija Raskille ja Hannes Manniselle, että suhtaudumme myönteisesti Lapin sisäisten neuvotteluiden jatkamiseen Mehiläisen yhteisyrityksen valmistelun rinnalla.
Sote-valmisteluissa nopeisiin ja uusiin käänteisiin on syytä varautua, Lepojärvi toteaa.
– Ei pidä yllättyä, jos tulee uusia mutkia. Maakunnassa on paljon muutakin kuin sotea ja maakunnan sisäistä keskustelua kannattaa ylläpitää, Lepojärvi sanoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti