HELSINGIN Sanomien päätoimittaja Antero Mukka, 50, on Pohjoismaiden merkittävimpiä journalismin portinvartijoita, mutta median kohteena olemisesta hänellä ei ole juurikaan kokemusta.
”Tässä ajassa Hesarin tehtävä on yhä enemmän olla sillanrakentaja. Pitää ymmärtää, miksi ihmiset katsovat maailmaa tavalla, jolla he katsovat, vaikka sinä itse katsoisit toisesta vinkkelistä. Se ei tarkoita, että hyväksyy kaiken. Emme kuitenkaan voi argumentoida vastaan, ellemme edes ymmärrä, mikä homman nimi on.”
Tämä on vasta toinen varsinainen haastattelu, jota hänestä on tehty. Lausuntoja Mukka toki on antanut.
”Kakkosena olo on sikäli aika suojaisaa, että pääedustustehtävät ovat vastaavalla päätoimittajalla Kaius Niemellä”, Mukka sanoo.
Mukka sanoo mieltävänsä itsensä eräänlaiseksi manageriksi.
”Puuttumatta liikaa juttujen yksityiskohtiin koetan ylläpitää lehdessä yhteistä käsitystä siitä, mikä on olennaista ja merkityksellistä sekä toisaalta journalistisesti ja eettisesti HS:n mukaista toimintaa.”
Tämä tarkoittaa Mukan mukaan esimerkiksi sitä, että yksittäisiä ilmiöitä kytketään laajempaan yhteyteen.
HÄN SANOO, että juttuja pitää yllättävän vähän ”sörkkiä”.
Hyllytyksiäkin toki joskus tapahtuu, vaikka niitä yritetään välttää prosessien aikana. ”Esimerkiksi sellaisia juttuja, joissa mielikuvatasolla saadaan aikaan vahinkoa, joka ei ole missään suhteessa jutulla aikaan saataviin hyötyihin”, Mukka muotoilee.
MUKKA on rauhallinen verkkaisesti kävelevä mies, jonka lähestymisen jokainen HS:n toimittaja tunnistaa hänen hollannikkaidensa kopinasta.
Päivästä toiseen hän pitää toimittajien mielissä kaksi asiaa: lukijan ja totuuden. Mukka on lukijoiden asiamies.
”Koko ajan pitää olla tarkempi, mihin arvokasta journalistista osaamista kannattaa käyttää. Meillä pitää olla koko ajan valistuneempi käsitys siitä, miten jutut toimivat lukijan ja yhteiskunnan hyväksi eivätkä olisi vain asioiden kirjaamista.”
MEDIAYHTIÖISSÄ on eletty 2010-luvulla vaikeita aikoja, koska printtilehtien levikit ja mainostulot ovat vähentyneet, kun ihmiset ovat siirtyneet seuraamaan uutisia ilmaiseksi verkosta.
Mukka sanoo, että hänen uskonsa laatujournalismin tulevaisuuteen on merkittävästi vankempi kuin pari vuotta sitten.
”On nähty se, että ihmisillä on halukkuutta maksaa laadukkaasta journalistisesta sisällöstä myös verkossa. Tämän suhteen liian pitkään elettiin epäuskossa, koska internetin alkuajoista saakka oli pidetty ennaltamäärättynä, että kaiken pitää olla ilmaista.”
MUKKA SANOO, että tulevaisuudessa lukijat voivat itse määritellä, mitä aiheita he haluavat erityisesti seurata.
Verkossa HS:n etusivunäkymään mahtuu rajallinen määrä uutisia, vaikka lehti tuottaa usein 150 juttua päivässä. Monien juttujen löytäminen on vaikeaa.
”Monen jutun elinkaari on liiankin lyhyt siihen nähden, mikä niiden potentiaali on. Personifioinnin perusidea on saada näkyvyyttä jutuille, jotka kiinnostavat juuri sinua mutta eivät kenties ole kaikkein luetuimpia.”
MUKKA ON kotoisin tiedonjanoisesta työläisperheestä. Isä oli TVH:n kuorma-autonkuljettaja ja äiti koulun keittolan emäntä. Kotiin tuli aikakauslehtiä sekä Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat ja myös Helsingin Sanomat.
Peruskoulun viimeisellä luokalla hän meni työharjoitteluun Siepakka-lehteen ja huomasi pian olevansa lehden nuorisopalstan pitäjä. Se oli menoa.
Antero Mukkaa hiukan huvittaa, kun joissakin piireissä on tapana haukkua Hesaria punavihreäksi, kasvisruokaa ja pyöräilijöitä suosivaksi mediaksi, sillä Mukka itse on ollut viehtynyt autoiluun siitä lähtien, kun hän päristeli Pellossa ”töpöhäntäisellä” Fiat 850:lla. Kokolihakin maistuu.
Nyt kesäautona on avomallinen kahdenistuttava Fiat Barchetta. ”Vanha ja halpa”, Mukka sanoo.
NUORUUS pienellä paikkakunnalla jätti vahvan jäljen, joka näkyy myös työssä päätoimittajana maan suurimmassa lehdessä.
Se on takaraivossa elävää laveaa perspektiiviä siitä, millaista elämä Suomessa on. Kuplia ei kylässä tunnettu, kun kaikkien piti tulla jotenkin toimeen toistensa kanssa.
”Oppi näkemään, etteivät asiat ole itsestään selviä. Oppi arvostamaan asioita, joita on saavutettu. Asioita pitää malttaa tehdä pitkäjänteisesti.”
Arkirealismi on juurtunut päätoimittajaan syvälle.
”Minä en lähde herkästi leijumaan.”
Kuka?
Antero Mukka
Syntynyt 11. marraskuuta 1967 Pellossa.
Helsingin Sanomien päätoimittaja vuodesta 2014.
Työskennellyt Helsingin Sanomissa vuodesta 1995.
Esimiestehtävissä vuodesta 1997. Toiminut muun muassa kotimaan toimittajana, uutispäällikkönä sekä kotimaan toimituksen esimiehenä. Toimituspäällikkönä vuodesta 2007.
Aiempaa alan työkokemusta muun muassa sanomalehti Kalevasta ja Pohjolan Sanomista.
Yhteiskuntatieteiden maisteri Tampereen yliopistosta 1994, pääaineena valtio-oppi.
Naimisissa. Perheeseen kuuluu kaksi lasta ja aikuinen poika.
Harrastaa autoilua, lukemista, ruuanlaittoa, mökkeilyä ja ulkoilua.
- SyntymäpäivätSeuraa
- MediaSeuraa
- Helsingin SanomatSeuraa
- Teemu LuukkaSeuraa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti