lauantai 25. marraskuuta 2017

Oppositio: Tämäkin on hallituksen "vika"...

Hyvä kehityssuunta, toivottavasti jatkuu edelleen lähivuosina...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Työttömyyskassojen menot putoavat vauhdilla – yli puolet kassoista alentaa jäsenmaksujaan

Hyvä talouskehitys ja työttömyyden aleneminen pienentävät ansiosidonnaisen työttömyysturvan kuluja jopa sadoilla miljoonilla euroilla verrattuna viime vuoteen.
Työttömyysturva

Kokous.
Anna Bizon / AOP


Työttömyyskassojen maksamat menot työttömyydestä jatkavat jo viime vuonna alkanutta laskuaan.
Esimerkiksi Suomen suurin työttömyyskassa Yleinen työttömyyskassa (YTK) kertoo, että ansiosidonnaista päivärahaa maksetaan tänä vuonna jopa yli kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuonna.
Loimaan kassanakin tunnetun työttömyyskassan vt. toimitusjohtajan Antti Jokisen mukaan tälle vuodelle maksuihin menee arviolta noin 600 000 miljoonaa euroa, kun ennuste tälle vuodelle oli yli 700 000 miljoonaa euroa.
Tärkein syy hyvään kehitykseen on jäsenistön työllistyminen. Loimaan kassan jäsenten työttömyys on vähentynyt noin prosentilla. 
Työttömyyden alentumisen taustalla on Suomen talouden hyvä vire.
– Suomi on päässyt vihdoin mukaan kansainväliseen kasvuun, yritykset työllistävät ja investoivat sekä vienti vetää mallikkaasti. Taloudellinen aktiivisuus on lisääntynyt merkittävästi ja ensi vuosikin näyttää hyvältä, sanoo vt. toimitusjohtaja Antti Jokinen YTK:sta.
Hyvä tilanne näkyy myös Loimaan kassassa halpenevina jäsenmaksuina. Ensi vuonna kassan jäsenmaksu on 100 euroa, kun se tänä vuonna oli 118 euroa. Jäsenmäärän lisääntyminen tuo myös lisätuloja.

Ansiosidonnaista saa kymmeniä tuhansia vähemmän

Kassojen etujärjestö Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö (TYJ) arvioi, että tänä vuonna kassojen työttömyysmenot vähenevät viime vuodesta noin puoli miljardia euroa – 2,8 miljardista noin 2,3 miljardiin euroon.
Ansiosidonnaista saavien määrä vähentyi erityisesti syksyllä, kuten oheisesta grafiikasta ilmenee.

Diagrammi mistä käy ilmi, että ansiosidonnaista etuutta saajien määrä on voimakkaassa laskussa.

Loimaan kassa: Kiristysten merkitys vähäinen

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kiristysten vaikutusta maksettuihin etuuksiin on vielä vaikea arvioda, mutta Jokinen sanoo, että sen merkitys on "vähäinen".
Työttömyysturvan kesto väheni rajusti, sadalla päivällä, tämän vuoden alusta. Alle kolmen vuoden työhistorialla sitä saa 300 päivän ajan. Vähintään 58-vuotiaille työttömille ansiosidonnaisen kesto säilyy entisellään 500 päivässä.
Loimaan kassan talous on ylipäätään plussalla. Vt. toimitusjohtajan Antti Jokisen mukaan tänä vuonna ylijäämä asettuu jonnekin 7,5 miljoonan euron ja 10 miljoonan euron välille. Sillä edellytyksellä, että pörssikurssien kehityksessä ei tapahdu mitään suuria yllätyksiä.

Sähkömies kerii sähköpiuhoja rullalle.
Henrietta Hassinen / Yle

Jäsenmaksuihin kymppien alennus

Hyvä työllisyyskehitys tuntuu myös akavalaisessa kassassa IAET:ssa, jonka jäsenet ovat ylempiä toimihenkilöitä kuten insinöörejä, diplomi-insinöörejä, ekonomeja ja arkkitehteja tai tradenomeja. Kassassa on lähes 200 000 jäsentä, joten se on Suomen toiseksi suurin työttömyyskassa.
Ansiosidonnaista saa tänä syksynä tuhansia vähemmän kuin viime syksynä.
– Jos katsotaan vaikka lokakuun lukuja, meillä on etuuden saajien määrä laskenut reilut 20 prosenttia. Henkilöissä se on yli kaksi tuhatta henkilöä, kertoo kassan johtaja Outi Mäki.
IAET:ssa sama trendi näkyy koko tältä vuodelta; ansiosidonnaista saavien määrä on vähentynyt tasaisesti kuukausi kuukaudelta. Kassan jäsenten jäsenmaksu alenee 105 eurosta 87 euroon vuodessa ensi vuonna.
Kaikkiaan 26 työttömyyskassasta jäsenmaksua laskee 15, kaksi nostaa ja loput pitävät ennallaan. Jäsenmaksu alenee 1,2 miljoonalla kassan jäsenellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti