maanantai 5. elokuuta 2019

Britannian pää­ministerin paljastuminen hilpeäksi tapa­valehtelijaksi on brittien ongelma...

Hmmmmm - niinpä - kyllä briteillä on kestämistä/sietämistä...
Suora nettilainaus Helsingin Sanomista sellaisenaan:
Mielipide    |   Kolumni

Britannian pää­ministerin paljastuminen hilpeäksi tapa­valehtelijaksi on brittien ongelma

Ranskalaislehden toimittaja Jean Quatremer kertoo, että Boris Johnson loi kokonaisen journalistisen suuntauksen, euromyytin.

VASEMMALLE
 kallistuvan ranskalais­lehden Libérationin Brysselin-kirjeen­vaihtaja Jean Quatremer muistelee artikkelissaan – joka julkaistiin heinäkuussa Libérationin lisäksi brittiläisessä The Guardian -lehdessä – Britannian uuden pääministerin Boris Johnsonin toimittajavuosia 1989–1994 brittilehti Daily Telegraphin Brysselin-kirjeenvaihtajana.

Quatremer kertoo, että Johnson suorastaan loi kokonaisen journalistisen suuntauksen, euromyytin. Ranskalaiskollegan mukaan Johnson kirjoitti muun muassa, että EU suunnittelee hedelmien muotoa valvovan ”banaanipoliisin” perustamista, ruumisarkkujen standardisointia ja katkarapusipsien kieltämistä. Nämä ”uutiset” Johnson keksi omasta, pörröisestä päästään.

VASTAAVIA uutisia EU-pöhlöilystä riittää Suomessakin. EU-määrää nakkien värit, EU pakottaa taksikuskit turhille ammattikursseille, EU kieltää ahvenen perkauksen rannassa, EU kieltää hyljetuotteiden myynnin ja niin edelleen.

Ongelma on, ettei kukaan tunnu tietävän, milloin kyse on pelkästä myytistä. Pohjoisessa kerrottiin takavuosina varmana asiana, että EU on kieltänyt poron kuivalihan myynnin, kunnes selvisi, että Suomen 2004 ja 2005 jättämien notifikaatioiden ansiosta ei kieltänytkään.
Joskus paljastuu, että suomalainen viranomainen on tekaissut jotkin ammattikuljettajien kurssitukset ja vetoaa sitten EU-päätöksiin, vaikkei niissä hullutuksista mitään määrätäkään. Tai sitten löytyy direktiivi, joka jostain tuntemattomasta syystä kieltää hyljetuotteiden myynnin.

JOS nuori Boris Johnson olisi väittänyt, että maapallo on litteä ja pääministeri Tony Blair avaruusolento, hänet olisi erotettu ja ohjattu mielenterveyspalveluiden piiriin. Ruumisarkkustandardi ja vaaralliset katkarapusipsit sen sijaan kuulostavat aivan uskottavilta jutuilta.

Unioni todella puuhastelee sellaisten asioiden parissa, jotka ilman muuta kuuluvat kansalliseen päätöksentekoon, jos sinnekään. Samaan aikaan unionille päivänselvästi kuuluvat asiat, kuten vastuunjako siirtolaisista ja pakolaisista, ovat retuperällä. Puhumattakaan asioista, joissa ilman unioniakin pärjätään mutta unionin kanssa pärjättäisiin paremmin. Kuten Syyrian ja Irakin pakolaisleireille ahdettujen, ulkomaalaisten Isis-taistelijoiden perheenjäsenten kohtalon ratkaisu.

Britannian pääministerin paljastuminen hilpeäksi tapavalehtelijaksi on brittien ongelma. Euroopan unionin rakenteelliset ongelmat taas koskevat suomalaisia kovastikin.

Kirjoittaja on HS:n ulkomaantoimittaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti