maanantai 19. elokuuta 2019

Ajatuksia suomalaisesta rakentamisesta...

Ajatuksia suomalaisesta rakentamisesta - mitä siitä? 

En ole rakennusalan asiantuntija. Olen kuitenkin ollut mukana kahden omakotitalokiinteistön rakentamisessa - toisessa niistä olemme asuneet vuodesta 1982 lähtien - yhden rivitalon rakentamisessa sekä yhden talviasuttavan saarimökin rakentamisessa. On onni, että meillä on ollut kuvioissa mukana monitaitoinen ammattilainen, todellinen rakentaja/kirvesmies, joka siirtyi ajasta iäisyyteen työmatkalla kesällä 2012.

Olen seurannut rakentamiseen liittyviä asiakokonaisuuksia helmikuussa 2018 edesmenneen veljeni rivitalohuoneiston pintaremontin yhteydessä. Kyseinen rakennus on rakennettu 1990-luvun alkupuolella.
Olen aikaisemminkin kirjoittanut, että ns. kosteat tilat, pääasiassa kylpy-/suihkutila ja kodinhoitohuone ovat yleisesti ottaen rakentamisen kipupisteitä. Ymmärtääkseni niissä jos missä rakentamiskulttuuri on muuttunut voimakkaasti. 
Vajaa kolmekymmentä vuotta sitten vaatimukset olivat aika lailla toisenlaiset kuin nykyisin...

Meillä on tälläkin kerralla ammattitaitoinen remonttimies, joka on tehnyt useita, vaativia huoneistoremontteja. Pintaremontti on edennyt suunnitelmien mukaan lukuunottamatta noita perkeleen, perkeleen, perkeleen kopolaattoja.

Muutaman kopolaatan kiinnitysyritys on aiheuttanut laajan ongelmavyyhdin, johon tähän asti  on liittynyt mm.: Asbestikartoitus - asia ok, rakenteissa ei asbestia, kosteuskartoitus - asia ok, rakenteissa ei kosteutta, on tehty vakuutusyhtiölle asiasta ilmoitus ja toimitettu em. kartoitusaineistoa - asia siltä osin avoin. Lattia- ja seinälaattojen purkamislaajuus on vielä lopullisesti määrittämättä.

Väliaikaisen osaomistajan ominaisuudessa olen ollut välillä helisemässä: Mikä on omistajan vastuu, taloyhtiön vastuu, kiinteistövälittäjän vastuu, vakuutusyhtiön vastuu, mikä on remonttimiehen vastuu, jne. rivitalon alkuperäistä rakentajaa ja/tai silloista rakennusvalvontaa vastuut eivät luonnollisestikaan enää kosketa. 

Olen esittänyt, että isännöitsijän vastaavat mestarit, remonttimies ja minä tapaamme face to face ensi tilassa. Se tapahtunee tällä viikolla. Siinä katsotaan, miten edetään lattia- ja seinälaatoituksen osalta.
Tehdään niin kuin hyvä tulee ja pannaan rivitaloasunto pintaremontoituna taas myyntiin...

Niin - jos kuulet puhuttavan kopolaatoista, älä koske niihin pitkällä kepilläkään, jos ei ole pakko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti