maanantai 13. maaliskuuta 2017

Suomenmaa ei enää julkaise Paavo Väyrysen kolumneja ...

Aika looginen ja odotettu päätös.

Suora nettilainaus Pohjolan Sanomista hiukan tuunattuna:

Suomenmaa ei enää julkaise Paavo Väyrysen kolumneja – ”Moni lukija on ihmetellyt, miksi niitä julkaisemme”



Tiia Haapakangas
Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa ei enää julkaise europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kp.) kolumneja. Asia tuli julki, kun Väyrynen lähetti asiasta tiedotusvälineille sähköpostiviestin maanantaiaamuna.
Suomenmaa julkisti päätöksen verkkosivuillaan myöhemmin maanantaina. Jutussa Suomenmaan päätoimittaja Juha Määttä kertoo, että päätös on kokonaisharkinnan tulos. Määtän mukaan Väyrysen toiminta on herättänyt Suomenmaan lukijakunnassa paljon närkästystä, ja kirjoitusten julkaisusta on tullut paljon kriittistä palautetta.
- Moni lukija on ihmetellyt, miksi julkaisemme kirjoituksia henkilöltä, joka pyrkii kaikin keinoin hajottamaan keskustan toimintaa, Määttä sanoo Suomenmaan jutussa.
Paavo Väyrynen on Suomen Keskustan kunniapuheenjohtaja, mutta hän on myös perustamansa uuden, Kansalaispuolueen puheenjohtaja. Kuntavaaliehdokkaana hän on sitoutumattomana kristillisdemokraattien listalla. Väyrynen on kirjoittanut Suomenmaahan Eurooppa-kolumneja, koska hän on Keskustan europarlamenttiryhmän jäsen. Väyrynen kertoo, että hän lähetti viikonloppuna ennalta sovitun mukaisesti Eurooppa-kolumnin Suomenmaahan, mutta sai lehdestä maanantaiaamuna sähköpostitse vastauksen, että ”emme toistaiseksi julkaise kolumnejasi”.
Aiemmin Suomenmaa on perustellut Väyrysen kolumnien julkaisemista sillä, että Väyrynen on Euroopan parlamentin Keskustan valtuuskunnan jäsen. Julkaisupäätöstä on perusteltu muun muassa joulukuussa julkaistussa pääkirjoituksessa.
- Uuden puolueen perustaminen ei sääntöjen mukaan vaikuta Väyrysen jäsenyyteen Euroopan parlamentin keskustan ryhmässä. Suomenmaan Eurooppa-kolumnien palsta on avoinna keskustaryhmän mepeille. Toimitus on linjannut, että Eurooppa-palsta on toistaiseksi avoinna myös Väyryselle, pääkirjoituksessa todetaan.
Suomenmaan julkaisemassa jutussa korostetaan, että lehti antaa jatkossakin äänen monenlaisille aatteille. Lehteen kirjoittavat esimerkiksi Jutta Urpilainen (sd.), Timo Soini (ps.) SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sekä EK:n puheenjohtaja Jyri Häkämies.
Määtän mukaan tärkeää on, että lukija tietää, millaista taustayhteisöä kirjoittaja edustaa. Suomenmaassa Väyrysen tilannetta päätettiin uudelleen arvioida sen jälkeen, kun hän lähti kuntavaaleihin kristillisdemokraattien listalta.
- Väyrynen kertoo edustavansa samaan aikaan sekä keskustaa, kansalaispuoluetta että Terve Helsinki -liikettä. Tilanne on lukijan kannalta hankala, päätoimittaja perustelee.
Väyrysen mukaan hänelle sopii, että hänen ajatuksensa esitetään jatkossa hänen blogissaan.
- Suomenmaan lukijoilla on kuitenkin mielestäni oikeus saada tietää, mitä Keskustan europarlamentaarikot ajatteleva ja tekevät, Väyrynen kirjoittaa tiedotusvälineille lähettämässään sähköpostiviestissä.
Toimitus ei tavoittanut Suomenmaan päätoimittajaa Juha Määttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti