keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Naton Euroopan-joukkojen komentaja: ”Venäjä painostaa, mutta tilanne Itämerellä on vakaa”

Mitäpä tuohon muuta sanomaan/kirjoittamaan.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Naton Euroopan-joukkojen komentaja: ”Venäjä painostaa, mutta tilanne Itämerellä on vakaa”

Yhdysvaltojen ja Naton Euroopan-joukkojen komentaja Curtis Scaparrotti lupasi täydentää sotilasvoimaa, jos pelote ei ole riittävä.



Curtis Scaparrotti vieraili tiistaina Tallinnassa.
TALLINNA. Venäjä toimii aggressiivisesti, mutta tilanne Itämeren alueella on vakaa Naton joukkojen ansiosta, arvioi Yhdysvaltojen ja Naton Euroopan-joukkojen komentaja, kenraali Curtis Scaparrotti tiedotustilaisuudessa Tallinnassa tiistaina.

Itämeren alueella Venäjän toiminta on muuttunut aggressiivisemmaksi, ja se on lisännyt vaikutustaan esimerkiksi tiedonvälitykseen, sanoi Scaparrotti.

”Venäjä on lisännyt painetta yleisesti tunnustettuihin turvallisuusnormeihin ja oletamme, että se jatkaa samaan tapaan”, sanoi Scaparrotti.

VENÄJÄN tarkoitus on Scaparrottin mukaan varmistaa oma liikkumavapautensa, lisätä painetta Euroopan yleiselle turvallisuusjärjestelmälle ja samalla kasvattaa omaa vaikutusvaltaansa.

Keväällä Euroopan-joukkojen komentajana aloittaneen Scaparrottin ensimmäisen Viron-vierailun tarkoitus oli vakuuttaa Yhdysvaltojen sitoutumista alueen puolustukseen.

Monien asiantuntijoiden mukaan Nato on Itämeren alueella alakynnessä Venäjään verrattuna.

”Rakennamme pelotetta ja tarkistamme sen ajoittain. Täydennämme sitä, jos sillä ei ole vaikutusta”, sanoi Scaparrotti.

Yhdysvallat toi tämän vuoden alussa Puolaan prikaatin vastauksena Venäjän sotatoimille Ukrainassa. Ennestään Yhdysvalloilla on Euroopassa kaksi prikaatia.

Kuhunkin Baltian maahan Yhdysvallat sijoitti rotaatioperiaatteella yhden maavoimien komppanian kuukausi sen jälkeen, kun Venäjä oli vallannut Krimin kolme vuotta sitten. Yhdysvallat on myös rakentanut infrastruktuuria sotilastarpeisiin Baltiassa.

Lisäksi Naton jäsenmaat tuovat tänä vuonna yhden kansainvälisen pataljoonan kuhunkin Baltian maahan ja Puolaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti