perjantai 31. maaliskuuta 2017

Kannatusmittaus: SDP:n kannatus putosi, perussuomalaiset nousuun...

Kaikki on vielä auki - onneksi...

Suora nettilainaus Yle Uutiset-sivuilta hiukan tuunattuna:

Kannatusmittaus: SDP:n kannatus putosi, perussuomalaiset nousuun

Ylen maaliskuun kannatuskyselyssä kokoomus on kiilannut suurimmaksi puolueeksi. SDP on menettänyt selvästi kannatustaan, kun taas perussuomalaiset on noussut aallonpohjasta.
Puolueiden kannatus
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka
Kuntavaalien kynnyksellä suurimpien puolueiden kannatuksessa on tapahtunut selviä muutoksia.
SDP on menettänyt asemansa suurimpana puolueena kokoomukselle. Demareiden kannatus on pudonnut helmikuuhun verrattuna kaksi prosenttiyksikköä 18,8 prosenttiin.
Kokoomus on petrannut jonkin verran omaa kannatustaan, keskustalle on tullut puoli prosenttiyksikkö miinusta. Kolmen suurimman prosenttiosuudet ovat lähellä toisiaan, joten kuntavaaleissa ykköspuolueen asemasta käydään tiukka kisa.
Pitkään alamaissa vaeltanut perussuomalaiset on nostanut nyt kannatusprosenttinsa toiselle kymmenelle ensimmäistä kertaa sitten syyskuun 2015.
Ylen maaliskuun kannatusmittauksessa kysyttiin nimenomaan puolueiden kuntavaalikannatusta. Tutkimus näyttää plussaa kokoomuksen ja perussuomalaisten lisäksi RKP:lle sekä ryhmälle "muut".
Vihreät säilyttivät edelliseen vaalitulokseensa nähden vahvan kannatustasonsa, vaikka pudotusta hieman tulikin. Myös Vasemmistoliiton kannatus niiasi vähän. Kristillisdemokraatit menettivät puoli prosenttiyksikköä, ja puolue on kannatukseltaan selvästi pienin 3,6 prosentin osuudella.

Puheenjohtajakisa hyödytti perussuomalaisia

SDP:n ja perussuomalaisten kannattajat näyttävät jälleen liikkuneen ja tällä kertaa demarijohtaja Antti Rinteen näkökulmasta kivuliaaseen suuntaan.
Kyselyn tausta-aineistosta selviää, että demareiden maaliskuussa menettämistä kannattajista puolet on työväenluokkaisia ihmisiä. Vastaavasti perussuomalaiset on saanut prosenttiyksikön verran lisää duunareita tukijoikseen.
Aivan näin yksinkertainen muuttoliike puolueesta toiseen ei kuitenkaan ole kyseessä, toteaa kannatuskyselyn Ylelle tehneen Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen.
– Nämä eivät välttämättä ole kaikki samoja ihmisiä. Perussuomalaisten aikaisempi kannatuslasku ei kokonaan ole mennyt demareille, vaan heitä on siirtynyt katsomoon. Nyt näyttää, että he ovat saaneet osan palaamaan, Pajunen analysoi.
Perussuomalaisia näyttää avittaneen tutkimusjaksolle sijoittunut puheenjohtajakampanjan alku.
Timo Soini ilmoitti luopumisestaan 5. maaliskuuta. Vahvimpina seuraajaehdokkaiksi ilmoittautuivat Soinia maahanmuuttokriittisemmät Sampo Terho ja Jussi Halla-aho.
Puheenjohtajakamppailut tuppaavat näkymään kannatuksen nousuna puolueilla. Tosin demarit eivät kokeneet vastaavaa hyötyä, kun Antti Rinne helmikuussa valittiin jatkokaudelle.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Vakaan kannattajakunnan kokoomus kiilasi kärkeen

Viime kuntavaaleissa eniten ääniä saanut kokoomus kiilasi nyt kärkeen, vaikka sen kannatus ei suuresti kasvanut.
Demarit ovat pitäneet kuntavaalikampanjassaan esillä sote-uudistuksen vaaroja ja lupailleet purkavansa ainakin osia siitä, jos nousevat eduskuntavaalien jälkeen valtaan.
Näyttää siltä, että nykymuotoinen sote-uudistus on niin vaikeasti ymmärrettävä kokonaisuus, ettei sen arvostelukaan lisää puolueen kannatusta.
– Sotella on vaikea tehdä politiikassa bisnestä, toteaa Taloustutkimuksen Jari Pajunen.
Kiistellyn valinnanvapauslainsäädännön äiti on juuri kokoomus, mutta puolueen kuntavaalikannatusta se ei näytä syöneen, päinvastoin. Kokoomuksen peruskannattajakunta on puolueuskollista ja vilkkaasti äänestävää väkeä.
Sote-hankaluuksia selvittelemässä on sitäpaitsi nähty useammin keskustalainen pääministeri Juha Sipilä, kuin kokoomuksen Petteri Orpo.

Epävarmuus suurta, kiinnostus perussuomalaisiin kasvoi

Vaikka kuntavaalit ovat jo aivan lähellä, vain 56,1 prosenttia vastaajista kertoi puoluekantansa kyselyssä. Osuus tosin on hieman kasvanut helmikuusta, mutta epävarmuus äänestäjien keskuudessa näyttää edelleen hyvin suurelta.
Taloustutkimuksen kyselyssä selvitettiin myös, mikä puolue kiinnostaa eniten niitä, jotka eivät puoluekantaansa osaa kertoa.
Perussuomalaisten kannatusnousun kanssa on linjassa, että myös kiinnostus puoluetta kohtaan on kasvanut. Helmikuun mittauksessa puolueesta oli kiinnostunut 5,3 prosenttia epävarmoista, nyt 7 prosenttia.
Taloustutkimus haastatteli mittaukseen 2 444 henkilöä. Haastattelut tehtiin 6. – 28.3.2017. Virhemarginaali suurimpien puolueiden osalta on 2,2 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.
Lataa tutkimusaineisto itsellesi tästä PDF-tiedostona(siirryt toiseen palveluun).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti