torstai 2. maaliskuuta 2017

Isis saarrettiin Mosulin kaupunkiin ...

On erittäin todennäköistä, että Mosulin valtauksen/vapauttamisen viime vaiheissa saa surmansa satoja, kukaties tuhansia siviilejä - valitettavasti.

Suora nettilainaus Helsingin Sanomista hiukan tuunattuna:

Ulkomaat

Isis saarrettiin Mosulin kaupunkiin – jihadistit tekivät vuoden aikana yli tuhat itsemurhaiskua Irakissa ja Syyriassa

Irakin asevoimat hallitsee nyt Mosulista ulos johtavia teitä. Terroristiliikkeen viimeiset taistelijat on piiritetty suurkaupungin länsiosaan.






Mosulin kaupungin asukkaita pakeni kävellen kaupungin länsipuolen aavikolle keskiviikkona, kun taistelut Irakin armeijan ja terroristiliike Isisin välillä jatkuivat.
IRAKIN asevoimat saivat keskiviikkona saarrettua ääriliike Isisin taistelijat Mosulin kaupunkiin. Armeija otti haltuunsa Mosulista pois johtavat tiet kaupungin länsipuolella, mikä käytännössä jätti Isisin piiritetyksi, raportoivat uutistoimistot.

Yhdysvaltain ilmapommitusten tukemat irakilaiset erikoisjoukot jatkoivat kiivaita taisteluita kaupunkiasutuksen keskellä keskiviikkona.

Irakin hallituksen joukot saivat jo viime vuoden loppupuolella vallattua miljoonakaupunki Mosulin itäpuolen. Isisin viimeiset taistelijat ovat nyt linnoittautuneet asuntoihin ja muihin rakennuksiin Tigrisjoen länsipuolelle kaupunkia.

SAMAAN aikaan kasvava joukko kaupunkilaisia pyrkii pakoon kävellen aavikolle. Ainakin 26 000 ihmistä on paennut viime aikoina Länsi-Mosulista, kertoo YK.

Kaikkiaan viisi kuukautta kestäneen Mosulin taistelun aikana ainakin 175 000 kaupungin asukasta on joutunut pakosalle. Heitä majoitetaan pääasiassa telttaleireissä, joita on rakennettu Mosulin laitamille.

Mosulista keskiviikkona paennut mies kertoi uutistoimisto Reutersille piileskelleensä asunnossaan yksitoista päivää ennen kuin uskalsi paeta.

”Kuoleman enkeli olisi noutanut meidät, jos olisimme jääneet pidempään”, hän sanoi.

Monille Mosulista pakeneminen on vaatinut tuntien kävelyä vaarallisilla kaduilla. Isis on ampunut pakenemaan yrittäviä, pois päässeet ovat kertoneet toimittajille ja avustustyöntekijöille.

Irakin turvallisuusviranomaiset myös tarkastavat pakenevia ihmisiä, etenkin nuoria miehiä, jotta Isisin jäseniä ei pääsisi heidän joukossaan ulos kaupungista.



Irakin erikoisjoukkojen sotilas juoksi suojaan korttelitaisteluissa Mosulin asutuksen keskellä keskiviikkona.

Ääri-islamistinen Isis miehitti Mosulin, Irakin toiseksi suurimman kaupungin, vajaat kolme vuotta sitten ja julisti sieltä perustaneensa ”islamilaisen valtion” hallitsemilleen alueille Irakissa ja Syyriassa.

Nyt Länsi-Mosul on Isisin viimeinen merkittävä tukikohta Irakissa. Asevoimien hyökkäysjoukot ovat enää kilometrin päässä luoteispuolen Syyria-portilta, joka vie Mosulin keskustaan, sodanjohto kertoi keskiviikkona.

SAARRETTU Isis turvautuu sotilaslähteiden mukaan nyt entistä enemmän itsemurhaiskuihin. Isis käyttää paljon pommeilla lastattuja autoja, jotka ajetaan päin vihollisen asemia. Toinen yleinen tapa on, että pommiliiveillä varustautunut Isisin jäsen räjäyttää itsensä rynnätessään kohti vihollista.

Itsemurhaiskujen käyttö on ”teollista mittaluokkaa”, sanoo terrorismintutkija Charlie Winter tuoreessa raportissaan. Taktiikka muistuttaa Japanin kamikaze-lentäjien toimintaa toisessa maailmansodassa, Winter luonnehtii.

Vuoden aikana Isis teki 1095 itsemurhaoperaatiota Irakissa ja Syyriassa, raportti kertoo. Tarkastelujakso on vuoden 2015 joulukuusta vuoden 2016 marraskuuhun. Tahti tarkoittaa keskimäärin kolmea itsemurhahyökkäystä päivässä.

Isisin hyökkäykset kohdistuvat sekä sotilaskohteisiin että siviilejä vastaan.

Iskujen tekijöistä kaksi kolmasosaa eli syyrialaisia tai irakilaisia. Muista kansallisuuksista eniten oli tadžikkeja, saudiarabialaisia ja marokkolaisia, Winterin raportti kertoo. Isisin riveissä on edelleen vierastaistelijoita eri puolilta maailmaa, mutta rivit ovat harventuneet ja uusien taistelijoiden tulo ehtynyt.

Winter työskentelee Lontoon King’s Collegen terrorismintutkimusyksikössä. Hänen analyysinsä perustuu tietoihin, joita Isis on omassa viestinnässään kertonut iskuista ja tekijöistä.

PIIRITETYSSÄ Mosulissa arvioitiin viime syksynä olevan joitain tuhansia Isisin taistelijoita. Tämänhetkisestä määrästä ei ole tarkkaa tietoa.

Irakin asevoimien ja liittolaisten suurhyökkäykseen on osallistunut noin satatuhatta sotilasta. Mosulissa on sotilasarvioiden mukaan kuitenkin edessä vielä vaikeita taisteluita ennen kuin Irakin asevoimat saa kaupungin vallattua.



Irakilaissotilaat kehottivat vanhaa naista suojaan Mosulin taisteluiden keskellä keskiviikkona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti